makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ przystawki/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ włoska

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

8 listopada 2017 | Last Updated: 19 lutego 2019

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

spaghetti cacio e pepe spagetti z pecorino i czarnym pieprzem spagetti mit pecorino und pfeffer

spaghetti cacio e pepe spagetti z pecorino i czarnym pieprzem spagetti mit pecorino und pfeffer

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

Pyszny makaron z 5 składników, który zrobicie w 15 minut. Jest to jedna z najstarszych potraw kuchni rzymskiej, jej nazwa oznacza makaron z serem i pieprzem.

Wspomniany ser to pecorino, ser z mleka owczego, bardzo podobny do parmesanu (ten produkowany jest z mleka krowiego), ale ma o wiele bardziej charakterystyczny smak. Jest to jeden z najstarszych włoskich serów, stanowił podstawę pożywienia dla rzymskich legionistów około 2000 lat temu. Samo danie zostało podobno wymyślone przez pasterzy, którzy zawsze mieli przy sobie makaron, pieprz i ser, który szybko się nie psuł.

W Polsce nie jest tak łatwo go kupić ale jak go kiedyś zobaczycie to przypomnijcie sobie koniecznie o tym makaronie.

U nas świetnie sprawdził się na obiad, oczywiście z dużą sałatką z warzywami (jedliśmy), jednak we Włoszech jest to raczej przystawka, serwowana jako ‚Primi piatti’.

W tradycyjnych włoskich przepisach w skład makaronu wchodzą: makaron tonarelli (makaron jajeczny podobny do spagetti), ser pecorino (a dokładniej pecorino romano), czarny pieprz i woda z gotowania makaronu. Ja używam jeszcze niewielką ilość masła i oliwy, co moim zdaniem znacznie podbija smak.

Całe danie robi sie bardzo prosto, jednak trzeba uważać na parę rzeczy: ser powinien być w temperaturze pokojowej, nie powinien być dodany na gorącą patelnię i polany gorącą wodą. Wszystko to ma na celu, żeby ser się rozpuścił i razem z wodą z gotowania makaronu, która zawiera dużo skrobi utworzył sos, a nie zbił sie w grudki.

Jednak nawet jak w Waszym sosie będą grudki, nie zmieni to jego smaku – makaron + jeden z pyszniejszych serów na świecie – to musi być dobre!

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

czas przygotowania 5 minutes
czas gotowania 10 minutes
całkowity czas 15 minutes
porcje 2 porcje

składniki

  • 250 g spagetti
  • 125 g sera Pecorino starty na najmniejszych oczkach tarki, w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego

wykonanie

  • Ser zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach, odłożyć.
  • W małym garnku albo na patelni zagotować wodę i włożyć do niej makaron – makaron ma się gotować w jak najmniejszej ilości wody, posolonej (ale nie dużo, ser już jest słony), bez oleju. Makaron ugotować al dente, czyli ma być wyczuwalny podczas gryzienia, ok 1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu.
  • W czasie jak makaron się gotuje, na innej większej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem i dodać 1 łyżeczkę pieprzu (potem ewentualnie można dodać więcej), delikatnie smażyć ok. 30-60 sekund aż zacznie ładnie pachnieć. Patelnię odstawić z ognia.
  • 3 minuty przed końcem gotowania makaronu odlać ok 1/2 szklanki wody z garnka, 1/3 szklanki wody dodać na patelnię, wymieszać, odstawić (resztę wody zachować, może się jeszcze przydać do rozcieńczania sosu).
  • Teraz makaron powinien być już ugotowany, odcedzić go na sitku, dodać na patelnię, mieszać ok. 30-60 sek, żeby lekko ostygł.
  • Dodać starty ser i intensywnie mieszać widelcem aż powstanie kremowy sos przypominający beszamel (ser powinien się całkowicie rozpuścić i stworzyć sos).
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie można dodać trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest za gęsty. Podawać natychmiast bo sos szybko zastyga. Makaron z serem który już się rozpuścił i utworzył sos można podgrzewać.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply