makaron/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza/ wszystkie przepisy na obiad

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

17 lutego 2019 | Last Updated: 25 marca 2019


Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

To kolejne danie z lubianej przez Was kategorii – obiad w ok. 30 minut na stole. Ten makaron jest naprawdę błyskawiczny do przygotowania i pyszny. Składa się głównie ze składników, które można trzymać w spiżarce przez długi czas (jedyne świeże składniki to cebula i czosnek). Idealny na obiad po pracy, który nasyci i zadowoli całą rodzinę. Bardzo dobrze się odgrzewa!

Przygotowanie jest bardzo proste, trzeba tylko:

Podsmażyć na patelni cebulę i czosnek z ziołami. Lubię używać mieszanki oliwy z oliwek i masła klarowanego, bo każdy z tych tłuszczy oddaje swój charakaterystyczny smak do dania. Warto kupić masło klarowane, nie pali się tak szybko na patelni jak tradycyjne, a smak ma tak samo pyszny.

Dodać pomidory z puszki lub passatę pomidorową (w sezonie dodajemy oczywiscie świeże pomidory), bulion (rosól/bulion warzywny/z kurczaka, jeśli nie mam używam kostek eko z dobrym składem), tuńczyk z puszki i oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale dobre byłyby też czarne lub kalamata, jeśli macie w lodówce.

Sos dusimy krótko, ok. 10 minut.

Mieszamy z makaronem, całość posypujemy opcjonalnie natką pietruszki i tartym parmezanem. Gotowe!

Spróbujcie koniecznie, gwaratuję, że ten makaron wejdzie do Waszego stałego repertuaru szybkich obiadów!

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami, 3 talerze z makaronem na stole, doniczka z pietruszką
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami w niebieskiem misce, doniczki z pietruszką i kwiatami w tle
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami, zbliżenie na talerz

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

Błyskawiczny do przygotowania makaron, ze składników, które prawdopodobnie masz w swojej spiżarce. Pyszny w smaku i sycący.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 708kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 200 g makaronu świderki fusilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub tyle samo passaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego/drobiowego lub z kostki eko
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie z oliwy z oliwek
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (czyli musi być go czuć przy gryzieniu).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.
  • Dodać cebulę i zioła włoskie, smażyć ok 6 minut na średnio-małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Tuńczyk odsączyć z zalewy (mniej więcej), oliwki pokroić na pół lub 3 części.
  • Na patelnię dodać pomidory, bulion, tuńczyk i oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
  • Wymieszać z makaronem, podawać posypany tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Makaron świetnie się odgrzewa, więc możecie spokojnie zrobić z podwójnej porcji i mieć gotowy obiad na drugi dzień.
  • Ilość kalorii = 1 porcja (½ przepisu).

Nutrition

Kalorie: 708kcal
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, włoska
Keyword fusilli, makaron, oliwki, parmezan, pomidory, tuńczyk

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami – krok po kroku:

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz