przystawki/ Wielkanoc

Tarta ze szparagami

2 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.

Tarta ze szparagami w foremce do pieczenia na drewnianej desce.
Kawałek tarty ze szparagami na papierze do pieczenia. W tle cała tarta.

Co potrzebujecie na tartę ze szparagami:

(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu).

  • ciasto kruche z dodatkiem parmezanu i tymianku (mąka, masło, parmezan, tymianek zimna woda, sól i pieprz) – jeśli nie macie parmezanu można go pominąć i dodać 1 łyżkę mąki więcej, zamiast tymianku można dodać inne ulubione zioła, równiez świeże
  • szparagi – zamiast szparagów można też dodać inne warzywa jak brokuły (podgotowane) lub cukinia (podsmażona)
  • nadzienie (jajka, mleko, śmietana, tymianek, ser Gruyere, skórka z cytryny, sól i pieprz) – można użyć innego sera niż Gruyere, np. Parmezan lub cheddar. Zamiast śmietany można dodać więcej mleka ale nadzienie będzie mniej puszyste i kremowe.
Składniki na tartę ze szparagami.

Jak zrobić tartę ze szparagami krok po kroku:

Kolaż z 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciasta kruchego.

KROK 1: Zaczynami od zrobienia kruchego ciasta:

  • dodajemy wszystkie składniki oprócz wody do miski i albo wyrabiamy ciasto rękami albo mikserem, aż powstanie kruszonka
  • dodajemy zimną wodę i wyrabiamy składniki (lub miksujemy), aż powstanie gładkie ciasto
  • ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 1h
Szparagi z obciętymi końcówkami na desce do krojenia. Gotujące się szparagi na patelni.

KROK 2: Przygotowujemy szparagi:

  • odcinamy końcówki szparagów w miejscu gdzie kolor zielony przechodzi w biały
  • średnie i grube szparagi obieramy obieraczką do warzyw (1/2 dolną część szparagów), cienkich szparagów nie trzeba obierać
  • gotujemy przez 2 minuty (gotowałam je na patelni na której się zmieściły w całości)
Nadzienie do tarty w białej misce. Ciasto na tartę w foremce do pieczenia.

KROK 3: Przygotowujemy nadzienie – wystarczy wymieszać wszystkie składniki.

KROK 4: Podpiekamy spód do tarty – dzięki temu będzie ładnie wypieczony i chrupiący. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy spód kilka razy widelcem.

Foremka do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i suchym ryżem i fasolą. Upieczone ciasto na tartę w foremce do pieczenia.

Na spodzie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy suchy ryż/fasolę/ciecierzycę (można też kupić specjalne ceramiczne kulki do obciążania). Ma to na celu nadanie kształtu tarcie, bez tego boki tarty obsunęły by się w dół.

Pieczemy ciasto 20 minut z obciążeniem i ok. 15 min bez (żeby ciasto mogło się zarumienić).

Nadzienie na tartę w upieczonym cieście. Upieczona tarta ze szparagami.

KROK 5: Do upieczonego spodu wlewamy nadzienie. Na wierzchu kładziemy szparagi.

KROK 6: Pieczemy tartę przez ok. 35 minut lub aż będzie upieczona – nadzienie będzie złociste i ścięte – nie może się ruszać w środku przy poruszaniu foremką.

Odłożyć na 10 minut do lekkiego ostudzenia i kroić na porcje.

Smacznego!

Z czym podawać:

Wytrawne tarty najczęściej podaję z zupą krem i prosta sałatą z winegretem.

Przechowywanie:

Tarta smakuje najlepiej lekko ciepła ale też jest bardzo dobra w temperaturze pokojowej (nie polecam jej jeść całkiem zimnej).

Świetnie nadaję się na piknik/lunch do pracy.

Można ją podgrzać w piekarniku (wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, aż będzie ciepła.

Kawałek tarty ze szparagami na papierze do pieczenia. W tle cała tarta.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Tarta ze szparagami

Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.
A piece of asparagus tart on parchment paper. Kitchen cloth and lemon in the background.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 25 min
porcje 4 duże porcje
kalorie 707kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 190 g mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka mąki
  • 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka 180g
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 120g
  • 100 g sera Gruyere startego na dużych oczkach, lub Parmezan/cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Przygotować ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, i parmezanem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować szparagi:

  • Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów – czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic). Obrać ze skórki 1/2 dolną część średnich i grubych szparagów (bardzo cienkich nie trzeba obierać).
  • Podgotować szparagi przez 2 minuty (najlepiej na dużej patelni).

Nadzienie:

  • W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.

Pieczemy tartę:

  • Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
  • Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
  • Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
  • Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
  • Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
  • Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

1 szklanka to 250 ml
Kalorie = 1 duża porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj przystawka, tarta wytrawna
Kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here