przystawki/ Wielkanoc

Tarta ze szparagami

2 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.

Tarta ze szparagami w foremce do pieczenia na drewnianej desce.
Kawałek tarty ze szparagami na papierze do pieczenia. W tle cała tarta.

Co potrzebujecie na tartę ze szparagami:

(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu).

  • ciasto kruche z dodatkiem parmezanu i tymianku (mąka, masło, parmezan, tymianek zimna woda, sól i pieprz) – jeśli nie macie parmezanu można go pominąć i dodać 1 łyżkę mąki więcej, zamiast tymianku można dodać inne ulubione zioła, równiez świeże
  • szparagi – zamiast szparagów można też dodać inne warzywa jak brokuły (podgotowane) lub cukinia (podsmażona)
  • nadzienie (jajka, mleko, śmietana, tymianek, ser Gruyere, skórka z cytryny, sól i pieprz) – można użyć innego sera niż Gruyere, np. Parmezan lub cheddar. Zamiast śmietany można dodać więcej mleka ale nadzienie będzie mniej puszyste i kremowe.
Składniki na tartę ze szparagami.

Jak zrobić tartę ze szparagami krok po kroku:

Kolaż z 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciasta kruchego.

KROK 1: Zaczynami od zrobienia kruchego ciasta:

  • dodajemy wszystkie składniki oprócz wody do miski i albo wyrabiamy ciasto rękami albo mikserem, aż powstanie kruszonka
  • dodajemy zimną wodę i wyrabiamy składniki (lub miksujemy), aż powstanie gładkie ciasto
  • ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 1h
Szparagi z obciętymi końcówkami na desce do krojenia. Gotujące się szparagi na patelni.

KROK 2: Przygotowujemy szparagi:

  • odcinamy końcówki szparagów w miejscu gdzie kolor zielony przechodzi w biały
  • średnie i grube szparagi obieramy obieraczką do warzyw (1/2 dolną część szparagów), cienkich szparagów nie trzeba obierać
  • gotujemy przez 2 minuty (gotowałam je na patelni na której się zmieściły w całości)
Nadzienie do tarty w białej misce. Ciasto na tartę w foremce do pieczenia.

KROK 3: Przygotowujemy nadzienie – wystarczy wymieszać wszystkie składniki.

KROK 4: Podpiekamy spód do tarty – dzięki temu będzie ładnie wypieczony i chrupiący. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy spód kilka razy widelcem.

Foremka do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i suchym ryżem i fasolą. Upieczone ciasto na tartę w foremce do pieczenia.

Na spodzie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy suchy ryż/fasolę/ciecierzycę (można też kupić specjalne ceramiczne kulki do obciążania). Ma to na celu nadanie kształtu tarcie, bez tego boki tarty obsunęły by się w dół.

Pieczemy ciasto 20 minut z obciążeniem i ok. 15 min bez (żeby ciasto mogło się zarumienić).

Nadzienie na tartę w upieczonym cieście. Upieczona tarta ze szparagami.

KROK 5: Do upieczonego spodu wlewamy nadzienie. Na wierzchu kładziemy szparagi.

KROK 6: Pieczemy tartę przez ok. 35 minut lub aż będzie upieczona – nadzienie będzie złociste i ścięte – nie może się ruszać w środku przy poruszaniu foremką.

Odłożyć na 10 minut do lekkiego ostudzenia i kroić na porcje.

Smacznego!

Z czym podawać:

Wytrawne tarty najczęściej podaję z zupą krem i prosta sałatą z winegretem.

Przechowywanie:

Tarta smakuje najlepiej lekko ciepła ale też jest bardzo dobra w temperaturze pokojowej (nie polecam jej jeść całkiem zimnej).

Świetnie nadaję się na piknik/lunch do pracy.

Można ją podgrzać w piekarniku (wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, aż będzie ciepła.

Kawałek tarty ze szparagami na papierze do pieczenia. W tle cała tarta.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Tarta ze szparagami

Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.
SAVE THIS RECIPE
A piece of asparagus tart on parchment paper. Kitchen cloth and lemon in the background.
Drukuj przepis
5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 25 min
porcje 4 duże porcje
kalorie 707kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 190 g mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka mąki
  • 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka 180g
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 120g
  • 100 g sera Gruyere startego na dużych oczkach, lub Parmezan/cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Przygotować ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, i parmezanem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować szparagi:

  • Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów – czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic). Obrać ze skórki 1/2 dolną część średnich i grubych szparagów (bardzo cienkich nie trzeba obierać).
  • Podgotować szparagi przez 2 minuty (najlepiej na dużej patelni).

Nadzienie:

  • W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.

Pieczemy tartę:

  • Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
  • Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
  • Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
  • Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
  • Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
  • Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

1 szklanka to 250 ml
Kalorie = 1 duża porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przystawka, tarta wytrawna
kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
Keyword quiche ze szparagami, tarta ze szparagami

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here