makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą

27 lutego 2018 | Ostatnia aktualizacja: 23 lutego 2020 przez Aleksandra

Pyszne i szybkie wegetariańskie danie, który ugotujemy w czasie gotowania się makaronu. Chrupiąca cukinia i papryka w sosie z pomidorów i słonej, wyrazistej w smaku fety. Makaron doprawiam dużą ilością czosnku i ziołami.

Inne moje makarony znajdziecie tutaj: przepisy na makaron.

Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą na białym talerzu
Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą

Składniki:

składniki na makaron z warzywami
  • Warzywa – można użyć dowolnych, ale nie pomijajcie pomidorów – one robią sos razem z serem feta. Brokuły i kukurydza na pewno byłyby super.
  • Ser feta – nie można pominąć – daje dużo smaku.
  • Makaron – można użyć dowolnego, z fusilli też jest super.
  • Czosnek – jest dużo, więc ważne, żeby go drobno pokroić, a nie przeciskać przez praskę. Czosnek przeciśnięty przez praskę będzie miał o wiele ostrzejszy smak.
  • Zioła – dowolne, najbardziej lubię włoskie lub prowansalskie. Można użyć mieszanki oregano, bazyli, tymianku, rozmarynu.
  • Pomidory – w lecie świeże, poza sezonem – z puszki.
  • Jeśli chcecie jakieś mięso do tego – najłatwiej usmażyć w kostkę pierś z kurczaka w ziołach.

Makaron z warzywami krok po kroku:

Zaczynamy od gotowania makaronu – ważne jest, żeby ugotować go al dente i zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu, która zagęszcza sos.

etapy przygotowania makaronu z warzywami
  1. Przygotujcie sobie wszystkie składniki – cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w paski, czosnek bardzo drobno. Pomidory sparzamy ze skórki, potem 2 pomidory kroimy w większą kostkę, a jeden bardzo drobno (część pomidorów ma zostać w kawałkach, a część utworzyć sos).
  2. Smażymy cukinię i paprykę i smażymy krótko na największym ogniu, aż będą lekko zabrązowione. Ważne jest najpierw wrzucić cukinię, a potem paprykę (ważniejsze jest, żeby cukinia się zabrązowiła niż papryka, bo ona ma zdecydowanie mniej smaku) i na początku w ogóle nie mieszać, żeby dać warzywom się zabrązowić.
etapy przygotowania makaronu z warzywami

3. Dodajemy czosnek, chilli (jeśli używacie) i zioła (używam prowansalskich lub włoskich).

4. Dodajemy pomidory i wodę z gotowania się makaronu. Gotujemy kilka minut, aż część z nich otworzy sos. Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów (wtedy będziecie mieć więcej sosu), nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.

etapy przygotowania makaronu z warzywami

5. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy patelnię z ognia. Kruszymy fetę.

6. Mieszamy wszystko z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Tagliatelle z cukinią, papryką, pomidorami i fetą.

Pyszne i szybkie wegetariańskie danie, który ugotujemy w czasie gotowania się makaronu. Chrupiąca cukinia i papryka w sosie z pomidorów i słonej, wyrazistej w smaku fety. 
SAVE THIS RECIPE
tagliatelle pasta with zucchini, bell pepper and feta on a white plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

4.91 from 10 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 550kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 150 g makaronu np. tagliatelle lub fusilli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie pomidory lub poza sezonem ½-1 puszki pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku lub 5 mniejszych
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta płatków chilli lub do smaku, można pominąć
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: świeże zioła np. bazylia, tymianek

wykonanie

  • Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (czyli nie może być całkiem miękki, musi być go czuć podczas gryzienia, nie potrzeba dużej ilości wody, musi być dobrze posolona i nie dodajemy oliwy). Zachować ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ma dużo skrobi i ładnie zagęszcza sos).
  • Pokroić wszystkie warzywa: cukinię na pół a potem na plasterki 5mm, paprykę w paski 5mm, czosnek bardzo drobno (pokroić, nie przeciskać przez praskę). Pomidory oblać wrzątkiem, obrać ze skórki. 2 pomidory pokroić w średnią kostkę, 1 bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać cukinię i paprykę. Smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 2 minuty, nie mieszając (trzeba dać warzywom czas, żeby się lekko zabrązowiły), potem mieszając gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
  • Dodać czosnek, chilli (jeśli używacie) i suszone zioła. Smażyć ok. 30-60 sekund, mieszając.
  • Dodać świeże pomidory i wodę z gotowania się makaronu (ok. 1/4 szklanki) i gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli dodajecie pomidory z puszki nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
  • Patelnię zdjąć z ognia, sos doprawić solą i pieprzem (nie dużo, feta już jest słona). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  • Makaron można podać posypany świeżymi ziołami i dodatkową porcją sera feta.
  • Smacznego!

uwagi

• wersja z pomidorami z puszki: użyłam pomidorów z puszki już pokrojonych na kawałki, całe pomidory trzeba pociąć w kostkę
• aby zrobić danie z podwójnej porcji trzeba osobno podsmażyć paprykę i cukinię, żeby się nie dusiły a smażyły na patelni i dzięki temu nabrały dużo smaku, czyli: najpierw smażymy paprykę 3 min, przekładamy na talerz, potem dodajemy na patelnię cukinię i smażymy 2 min, dodajemy czosnek, chilli, zioła prowansalskie, smażymy jeszcze minutę, dodajemy paprykę z powrotem na patelnię i potem tak samo jak w przepisie
• warzyw nie mieszamy za często, żeby miały szansę się zabrązowić!
danie obiad
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Dariusz
    29 grudnia 2020 o 18:11

    5 stars
    Polecam wszystkim Italo food fanom bez doswiadczenia w gotowaniu.
    Malo jest takich dobrych past przepisow.

  • Odpowiedz
    Marta
    16 listopada 2020 o 16:49

    5 stars
    Super przepis

  • Odpowiedz
    Ula
    18 września 2020 o 08:35

    Super

    • Odpowiedz
      Ala
      15 października 2021 o 10:03

      5 stars
      Czy sos serowy będzie do tego pasował? Mam nadmiar sera żółtego, trzeba wykorzystać

      • Odpowiedz
        Aleksandra
        15 października 2021 o 12:04

        tak, można dodać ser żółty zamiast fety

  • Odpowiedz
    GOSIA
    1 września 2020 o 19:11

    5 stars
    Danie smaczne i szybkie, uwielbiam takie połączenie składników.

  • Odpowiedz
    Paulina
    13 lipca 2020 o 08:50

    5 stars
    Super pomysł! Bardzo smaczne!

  • Odpowiedz
    Beata
    9 lipca 2020 o 14:51

    4 stars
    Dobre to 😀 Będę robić cześciej

  • Odpowiedz
    Sylwia
    5 kwietnia 2020 o 16:06

    Bardzo fajny przepis. Dziękuję za inspirację. Pyszne danie

    • Odpowiedz
      Marta
      7 czerwca 2020 o 12:02

      5 stars
      Pyszności! Dodałam jeszcze kurczaka. Omomomom. Na pewno będę robić częściej.

  • Odpowiedz
    Anna
    11 listopada 2018 o 17:50

    5 stars
    Super. Zrobiłam sama. Poleciłam koleżance. Obie jesteśmy teraz fankami tego szybkiego obiadu gdzie większości składników to zdrowe pyszne warzywa.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      11 listopada 2018 o 20:43

      Bardzo się cieszę, dziękuję za pozostawienie komentarza! 🙂

  • Odpowiedz
    klara47
    16 lipca 2018 o 19:48

    5 stars
    Szybki obiad, wszystkim smakowało, dzięki 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 lipca 2018 o 19:56

      Super, miło mi słyszeć 🙂

    • Odpowiedz
      MałSki
      17 sierpnia 2020 o 14:53

      5 stars
      Super

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here