makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą

27 lutego 2018 | Ostatnia aktualizacja: 23 lutego 2020

Pyszne i szybkie wegetariańskie danie, który ugotujemy w czasie gotowania się makaronu. Chrupiąca cukinia i papryka w sosie z pomidorów i słonej, wyrazistej w smaku fety. Makaron doprawiam dużą ilością czosnku i ziołami.

Inne moje makarony znajdziecie tutaj: przepisy na makaron.

Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą na białym talerzu
Makaron z cukinią, papryką, pomidorami i fetą

Składniki:

składniki na makaron z warzywami
  • Warzywa – można użyć dowolnych, ale nie pomijajcie pomidorów – one robią sos razem z serem feta. Brokuły i kukurydza na pewno byłyby super.
  • Ser feta – nie można pominąć – daje dużo smaku.
  • Makaron – można użyć dowolnego, z fusilli też jest super.
  • Czosnek – jest dużo, więc ważne, żeby go drobno pokroić, a nie przeciskać przez praskę. Czosnek przeciśnięty przez praskę będzie miał o wiele ostrzejszy smak.
  • Zioła – dowolne, najbardziej lubię włoskie lub prowansalskie. Można użyć mieszanki oregano, bazyli, tymianku, rozmarynu.
  • Pomidory – w lecie świeże, poza sezonem – z puszki.
  • Jeśli chcecie jakieś mięso do tego – najłatwiej usmażyć w kostkę pierś z kurczaka w ziołach.

Makaron z warzywami krok po kroku:

Zaczynamy od gotowania makaronu – ważne jest, żeby ugotować go al dente i zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu, która zagęszcza sos.

etapy przygotowania makaronu z warzywami
  1. Przygotujcie sobie wszystkie składniki – cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w paski, czosnek bardzo drobno. Pomidory sparzamy ze skórki, potem 2 pomidory kroimy w większą kostkę, a jeden bardzo drobno (część pomidorów ma zostać w kawałkach, a część utworzyć sos).
  2. Smażymy cukinię i paprykę i smażymy krótko na największym ogniu, aż będą lekko zabrązowione. Ważne jest najpierw wrzucić cukinię, a potem paprykę (ważniejsze jest, żeby cukinia się zabrązowiła niż papryka, bo ona ma zdecydowanie mniej smaku) i na początku w ogóle nie mieszać, żeby dać warzywom się zabrązowić.
etapy przygotowania makaronu z warzywami

3. Dodajemy czosnek, chilli (jeśli używacie) i zioła (używam prowansalskich lub włoskich).

4. Dodajemy pomidory i wodę z gotowania się makaronu. Gotujemy kilka minut, aż część z nich otworzy sos. Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów (wtedy będziecie mieć więcej sosu), nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.

etapy przygotowania makaronu z warzywami

5. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy patelnię z ognia. Kruszymy fetę.

6. Mieszamy wszystko z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Tagliatelle z cukinią, papryką, pomidorami i fetą.

Pyszne i szybkie wegetariańskie danie, który ugotujemy w czasie gotowania się makaronu. Chrupiąca cukinia i papryka w sosie z pomidorów i słonej, wyrazistej w smaku fety. 
tagliatelle pasta with zucchini, bell pepper and feta on a white plate
Drukuj przepis
4.86 from 7 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 550kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 150 g makaronu np. tagliatelle lub fusilli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie pomidory lub poza sezonem ½-1 puszki pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku lub 5 mniejszych
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta płatków chilli lub do smaku, można pominąć
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: świeże zioła np. bazylia, tymianek

wykonanie

  • Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (czyli nie może być całkiem miękki, musi być go czuć podczas gryzienia, nie potrzeba dużej ilości wody, musi być dobrze posolona i nie dodajemy oliwy). Zachować ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ma dużo skrobi i ładnie zagęszcza sos).
  • Pokroić wszystkie warzywa: cukinię na pół a potem na plasterki 5mm, paprykę w paski 5mm, czosnek bardzo drobno (pokroić, nie przeciskać przez praskę). Pomidory oblać wrzątkiem, obrać ze skórki. 2 pomidory pokroić w średnią kostkę, 1 bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać cukinię i paprykę. Smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 2 minuty, nie mieszając (trzeba dać warzywom czas, żeby się lekko zabrązowiły), potem mieszając gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
  • Dodać czosnek, chilli (jeśli używacie) i suszone zioła. Smażyć ok. 30-60 sekund, mieszając.
  • Dodać świeże pomidory i wodę z gotowania się makaronu (ok. 1/4 szklanki) i gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli dodajecie pomidory z puszki nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
  • Patelnię zdjąć z ognia, sos doprawić solą i pieprzem (nie dużo, feta już jest słona). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  • Makaron można podać posypany świeżymi ziołami i dodatkową porcją sera feta.
  • Smacznego!

uwagi

• wersja z pomidorami z puszki: użyłam pomidorów z puszki już pokrojonych na kawałki, całe pomidory trzeba pociąć w kostkę
• aby zrobić danie z podwójnej porcji trzeba osobno podsmażyć paprykę i cukinię, żeby się nie dusiły a smażyły na patelni i dzięki temu nabrały dużo smaku, czyli: najpierw smażymy paprykę 3 min, przekładamy na talerz, potem dodajemy na patelnię cukinię i smażymy 2 min, dodajemy czosnek, chilli, zioła prowansalskie, smażymy jeszcze minutę, dodajemy paprykę z powrotem na patelnię i potem tak samo jak w przepisie
• warzyw nie mieszamy za często, żeby miały szansę się zabrązowić!
danie obiad
kuchnia międzynarodowa
Keyword makaron z cukinią i papryką, makaron z pomidorami i fetą, makaron z warzywami, wegetariański makaron

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ula
    18 września 2020 o 08:35

    Super

  • Odpowiedz
    GOSIA
    1 września 2020 o 19:11

    5 stars
    Danie smaczne i szybkie, uwielbiam takie połączenie składników.

  • Odpowiedz
    Paulina
    13 lipca 2020 o 08:50

    5 stars
    Super pomysł! Bardzo smaczne!

  • Odpowiedz
    Beata
    9 lipca 2020 o 14:51

    4 stars
    Dobre to 😀 Będę robić cześciej

  • Odpowiedz
    Sylwia
    5 kwietnia 2020 o 16:06

    Bardzo fajny przepis. Dziękuję za inspirację. Pyszne danie

    • Odpowiedz
      Marta
      7 czerwca 2020 o 12:02

      5 stars
      Pyszności! Dodałam jeszcze kurczaka. Omomomom. Na pewno będę robić częściej.

  • Odpowiedz
    Anna
    11 listopada 2018 o 17:50

    5 stars
    Super. Zrobiłam sama. Poleciłam koleżance. Obie jesteśmy teraz fankami tego szybkiego obiadu gdzie większości składników to zdrowe pyszne warzywa.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      11 listopada 2018 o 20:43

      Bardzo się cieszę, dziękuję za pozostawienie komentarza! 🙂

  • Odpowiedz
    klara47
    16 lipca 2018 o 19:48

    5 stars
    Szybki obiad, wszystkim smakowało, dzięki 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 lipca 2018 o 19:56

      Super, miło mi słyszeć 🙂

    • Odpowiedz
      MałSki
      17 sierpnia 2020 o 14:53

      5 stars
      Super

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.