dla dzieci - rozszerzanie diety/ OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

7 stycznia 2018 | Last Updated: 22 września 2019

Pyszna rozgrzewająca i aromatyczna zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą. Imbir nadaje zupie lekkiej ostrości, a skórka i sok z pomarańczy słodyczy i cytrusowej nowy. Robi się bardzo szybko. Bardzo smakuje również dzieciom! Zupę lubię podawać z serowymi paluszkami z ciasta francuskiego (na zdjęciu).

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Moje inne przepisy z dyni:

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Pyszna rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dyni, imbir nadaje zupie lekkiej ostrości, a skórka i sok z pomarańczy słodyczy. Robi się bardzo szybko. Bardzo smakuje również dzieciom!
Przepis na bulion.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 4 porcje
kalorie 209kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4x1cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy
  • 1 litr bulionu warzywnego 4 szklanki
  • 1 kg puree z dyni 4 szklanki, lub ok. 700g surowej dyni w kostce
  • 125 ml soku z pomarańczy ½ szklanki, z 2 małych pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny (koniecznie), pestki dyni

wykonanie

  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyc na średnio-niskim ogniu 8minut, aż będzie przezroczysta.
  • Dodać obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy, smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dodać puree z dyni, bulion i sok z pomarańczy, gotować 5 minut (jeśli dodajecie świeżą dynię, (nieupieczoną) w małych kostkach, gotujcie zupę przez 15 minut, aż dynia będzie miękka).
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku, zupę można dodatkowo zblendować, jeśli chcecie żeby była idealnie gładka.
  • Podawać z kleksami jogurtu i pestkami dyni.
  • Smacznego!

uwagi

* 1 szklanka = 250 ml
* Puree z dyni: Dynię piżmową pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
* Jak uprażyć pestki dyni: dodać na suchą patelnię i smażyć chwilkę, aż się zabrązowią i zaczną strzelać. Zdjąć od razu z patelni bo mogą się łatwo spalić.
* Zupa smakuje trochę lepiej z upieczoną dynią (albo puree albo upieczone kawałki dyni) niż z surową dynią, ale różnica nie jest gigantyczna. Pieczona dynia ma bardziej skoncentrowany i słodki smak.
 

Nutrition

Calories: 209kcal
danie danie główne, zupa
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword zupa dyniowa z imbirem, zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą, zupa z dyni z imbirem

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz