Pyszna rozgrzewająca i aromatyczna zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą. Imbir nadaje zupie lekkiej ostrości, a skórka i sok z pomarańczy słodyczy i cytrusowej nowy. Robi się bardzo szybko. Bardzo smakuje również dzieciom! Zupę lubię podawać z serowymi paluszkami z ciasta francuskiego (na zdjęciu).
Przepis na domowe puree z dyni.
Moje inne przepisy z dyni:
- zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami
- muffinki z dynią i żurawiną
- rolada z indyka z nadzieniem z dyni, grzybów i żurawiny
- lasagne z dynią i grzybami
- jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
- tajskie czerwone curry z dynią i szpinakiem
- sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycą i rukolą
- pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym
- rolada dyniowa z kremowym serkiem
Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
składniki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4x1cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy
- 1 litr bulionu warzywnego 4 szklanki
- 1 kg puree z dyni 4 szklanki, lub ok. 700g surowej dyni w kostce
- 125 ml soku z pomarańczy ½ szklanki, z 2 małych pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- do podania: jogurt naturalny (koniecznie), pestki dyni
wykonanie
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyc na średnio-niskim ogniu 8minut, aż będzie przezroczysta.
- Dodać obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy, smażyć jeszcze 1 minutę.
- Dodać puree z dyni, bulion i sok z pomarańczy, gotować 5 minut (jeśli dodajecie świeżą dynię, (nieupieczoną) w małych kostkach, gotujcie zupę przez 15 minut, aż dynia będzie miękka).
- Doprawić solą i pieprzem do smaku, zupę można dodatkowo zblendować, jeśli chcecie żeby była idealnie gładka.
- Podawać z kleksami jogurtu i pestkami dyni.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Natalia
10 listopada 2019 o 10:20Zrobiłam zupę dyniową z twojego przepisu na podstawie bulionu również od Ciebie i wyszła genialna. Nigdy nie przygotowywałam zupy z pomarańczą i trochę nie byłam przekonana, ale wyszła świetna. Dodaję do ulubionych przepisów! Dodałam trochę papryki czerwonej i chili i użyłam pestek słonecznika.
Zdjęć nie umiem robić, ale załączę 😉
Aleksandra
10 listopada 2019 o 13:26Bardzo się cieszę! Dziękuję za zdjęcie, jest super 🙂