mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

25 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 6 stycznia 2020

Wypróbowałam już wiele sposobów na pieczoną pierś kurczaka i uważam, że kluczem do miękkiego i aromatycznego mięsa jest dobra marynata, ale też temperatura pieczenia. U mnie najlepiej sprawdziła się temperatura 175 °C. Przy niższej temperaturze łatwiej też jest kontrolować moment, w którym mięso będzie gotowe. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na pieczoną pierś z kurczaka, wychodzi miękka i aromatyczna, wyraźnie cytrynowa. Warto marynować mięso przez całą noc (marynata działa cuda!), ale jak nie macie czasu to nawet 15-30 minut wystarczy.

Pieczenie wybieram szczególnie do mięs w marynacie, bo dodatek np. soku z cytryny powoduje, że przy smażeniu bardzo pryska. Piekąc mięso mamy mniej czyszczenia kuchni i zdrowsze danie.

Do tego kurczaka bardzo pasuje risotto: np. risotto z gruszką i tymiankiem, cytrynowe risotto ze szparagami i groszkiem.

Zobacz również inny przepis na pieczoną pierś z kurczaka: kurczak figowo-balsamiczny.

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

Pyszna i soczysta pieczona pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo tymiankowej.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 22 min
całkowity czas 32 min
porcje 2 porcje
kalorie 409kcal
autor Aleksandra

składniki

2 małe piersi z kurczaka ok. 300g

    marynata:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • skórka starta z ½ cytryny
    • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku

    wykonanie

    • Piersi z kurczaka lekko utłuc w grubszej części tak by cała pierś była podobnej grubości.
    • Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nimi mięso. Odstawić do marynowania, na minimum 15-30 minut, a najlepiej przez noc.
    • Piec w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa). Najłatwiej sprawdzić czy mięso jest gotowe, mierząc jego temperaturę, powinna wynosić 75 stopni, termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa (naprawdę warto taki termometr kupić, kosztuje niewiele).
    • Mięso odstawić na ok. 5 minut, następnie kroić na plastry i podawać z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.
    • Smacznego!
    danie danie główne, obiad
    kuchnia międzynarodowa
    Keyword marynata cytrynowa do kurczaka, pieczona pierś z kurczaka

    Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.