mięso/ obiad w około 30 min na stole/ wszystkie przepisy na obiad

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

25 listopada 2017 | Aktualizowano: 20 września 2018

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

Wypróbowałam już wiele sposobów na pieczoną pierś kurczaka i uważam, że kluczem do miękkiego i aromatycznego mięsa jest dobra marynata, ale też temperatura pieczenia. U mnie najlepiej sprawdziła się temperatura 175 °C. Przy niższej temperaturze łatwiej też jest kontrolować moment, w którym mięso będzie gotowe. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na pieczoną pierś z kurczaka, wychodzi miękka i aromatyczna, wyraźnie cytrynowa. Warto marynować mięso przez całą noc – marynata działa cuda!

Pieczenie wybieram szczególnie do mięs w marynacie, bo dodatek np. soku z cytryny powoduje, że przy smażeniu bardzo pryska. Piekąc mięso mamy mniej czyszczenia kuchni i zdrowsze danie.

Bardzo polecam!

Do tego kurczaka bardzo pasuje risotto: np. risotto z gruszką i tymiankiem, cytrynowe risotto ze szparagami i groszkiem lub risotto szafranowe.

Zobacz również inny przepis na pieczoną pierś z kurczaka: kurczak figowo-balsamiczny.

pieczona pierś z kurczaka kurczak cytrynowo-tymiankowy baked chicken breast lemon thyme chicken thymian zitronen huhn

 

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 22 minutes
całkowity czas 32 minutes
porcje 2 porcje

składniki

2 małe piersi z kurczaka ok. 300g

    marynata:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • skórka starta z ½ cytryny
    • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku

    wykonanie

    • Piersi z kurczaka lekko utłuc w grubszej części tak by cała pierś była podobnej grubości.
    • Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nimi mięso. Odstawić do marynowania, na minimum godzinę, a najlepiej na 1-2 dni (naprawdę opłaca się marynować mięso przynajmniej przez noc!).
    • Piec w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa). Najłatwiej sprawdzić czy mięso jest gotowe, mierząc jego temperaturę, powinna wynosić 75 stopni, termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa (naprawdę warto taki termometr kupić, kosztuje niewiele).
    • Mięso odstawić na ok. 5-10 minut, następnie kroić na plastry i podawać z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.
    • Smacznego!

    Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy Lemon-thyme chicken breast – the best way to roast chicken breast in the oven

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz