mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

25 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 6 stycznia 2020 przez Aleksandra

Wypróbowałam już wiele sposobów na pieczoną pierś kurczaka i uważam, że kluczem do miękkiego i aromatycznego mięsa jest dobra marynata, ale też temperatura pieczenia. U mnie najlepiej sprawdziła się temperatura 175 °C. Przy niższej temperaturze łatwiej też jest kontrolować moment, w którym mięso będzie gotowe. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na pieczoną pierś z kurczaka, wychodzi miękka i aromatyczna, wyraźnie cytrynowa. Warto marynować mięso przez całą noc (marynata działa cuda!), ale jak nie macie czasu to nawet 15-30 minut wystarczy.

Pieczenie wybieram szczególnie do mięs w marynacie, bo dodatek np. soku z cytryny powoduje, że przy smażeniu bardzo pryska. Piekąc mięso mamy mniej czyszczenia kuchni i zdrowsze danie.

Do tego kurczaka bardzo pasuje risotto: np. risotto z gruszką i tymiankiem, cytrynowe risotto ze szparagami i groszkiem.

Zobacz również inny przepis na pieczoną pierś z kurczaka: kurczak figowo-balsamiczny.

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

Pyszna i soczysta pieczona pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo tymiankowej.
SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 22 min
całkowity czas 32 min
porcje 2 porcje
kalorie 409kcal
autor Aleksandra

składniki

2 małe piersi z kurczaka ok. 300g

    marynata:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • skórka starta z ½ cytryny
    • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku

    wykonanie

    • Piersi z kurczaka lekko utłuc w grubszej części tak by cała pierś była podobnej grubości.
    • Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nimi mięso. Odstawić do marynowania, na minimum 15-30 minut, a najlepiej przez noc.
    • Piec w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa). Najłatwiej sprawdzić czy mięso jest gotowe, mierząc jego temperaturę, powinna wynosić 75 stopni, termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa (naprawdę warto taki termometr kupić, kosztuje niewiele).
    • Mięso odstawić na ok. 5 minut, następnie kroić na plastry i podawać z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.
    • Smacznego!
    danie danie główne, obiad
    kuchnia międzynarodowa
    Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

    Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here