makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ włoska

Pasta alla Norma – ekspresowy makaron z pomidorami i bakłażanem

5 stycznia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 4 listopada 2021 przez Aleksandra

Włosi dobrze wiedzą jak z paru składników stworzyć pyszne i szybkie do przygotowania danie. Pasta alla Norma to sycylijski makaron z pomidorami, bakłażem i sporą ilością sera. Jest pyszny, aromatyczny i błyskawiczny do przygotowania.

makaron z bakłażanem i pomidorami na czarnym talerzu

Parę słów o składnikach:

Makaron – na Sycylii najczęściej używa się makaronu busiate (cienkie, zakręcone rurki), poza Sycylią najpopularniejszy jest makaron penne lub rigatoni. Tak naprawdę można użyć wielu rodzajów makaronu, wszystko zależy od tego, jak potniecie bakłażany. Jeśli używacie penne najlepiej jest je pociąć w duże kawałki, jeśli spaghetti – małą kostkę, w przypadku fusilli – tak jak w przepisie, na frytki. Użyłam fusilli bo lubię i akurat miałam w domu.

Bakłażany – to najważniejszy składnik tego dania więc upewnijcie się, że kupicie naprawdę pyszne, świeże i jędrne warzywa. Dobry bakłażan powinien mieć lśniącą i napiętą skórkę. Taki z lekko pomarszczoną skórką, nie napiętą, z wgłębieniami będzie mieć najprawdopodobniej twardą i niesmaczną skórkę – jeśli tylko takie bakłażany udało Wam się znaleźć obierzcie je po prostu ze skórki.

Pomidory – poza sezonem z puszki, w sezonie pyszne i dojrzałe świeże pomidory.

Ser – w oryginale jest to ricotta salata. Nie mylić z miękką ricottą z kubeczka – jest to twardy ser. W Polsce pewnie ciężki do znalezienia (ewentualnie do kupienia w dobrze zaopatrzonych włoskich delikatesach lub w internecie). Ja w Wiedniu miałam trochę prościej i znalazłam. Jego smak jest zaskakujący jak na twardy ser, jest intensywny, ale jednoczeście delikatny i świeży. Lekko przypomina w smaku ser feta. Jako zamienniki polecany jest ser parmezan lub pecorino. Wszystkie trzy sery dla porównania macie na zdjęciu poniżej. Pecorino uwielbiam, ale tutaj nie polecam. Parmezan jest świetną alternatywą, ale muszę przyznać, że to ricotta salata wygrywa. Jej świeży i delikatny smak świetnie przełamuje tłustość bakłażana. Mimo wszystko, nie szukałabym jej drugi raz specjalnie przez pół miasta, z parmezanem również smakuje świetnie.

widok z góry na czarny talerz z makaronem pasta alla norma

Historia powstania dania:

Historia powstania Pasta alla Norma musi być oczywiście tak samo bogata jak i smak tego makaronu. Najprawdopodobniej została nazwana na cześć opery Belliniego. Włoski pisarz Nino Martoglio, kosztując to danie w mieście Catania na Sycylii miał wykrzyknąć ’ależ to jest Norma’ porównując go do słynnej opery.

Jak przygotować bakłażan:

  • Na Sycylii jest on smażony na głębokim tłuszczu. Taki bakłażam będzie najpyszniejszy i chrupiący, ale niestety dosyć tłusty. Jeśli chcecie, tak jak w oryginalnych przepisach, smażyć bakłażana na głębokim tłuszczu to trzeba wlać do wysokiej patelni / średniego garnka tyle oleju do smażenia, żeby frytki z bakłażana mogły w nim swobodnie pływać. Olej rozgrzać do temperatury około 180 stopni. Musi być dobrze rozgrzany, żeby bakłażany nie chłonęły tłuszczu, ale też nie za gorący bo frytki mogą się zbyt szybko zabrązowić, przy czym nie zdążą zmięknąć. Smażyć partiami, aż bakłażan będzie ładnie zabrązowiony i miękki. Nie wolno wrzucić całego bakłażana naraz, bo temperatura oleju za bardzo się obniży. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Niektórzy wręcz przeciwnie delikatnie smażą bakłażan w niewielkiej ilości oleju.
  • U mnie złoty środek – smażę na patelni, ale w porządnej ilości oliwy. To ma być przepis na szybki obiad, ale musi być też pysznie. Bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, ale to też sprawia, że jest niesamowicie pyszny.
  • Bakłażan można również upiec w piekarniku – nie trzeba dodawać dużej ilości oleju, bakłażan trochę się zabrązowie, ale trochę szkoda włączać piekarnik żeby przygotować taki szybki obiad.

Jak zrobić Pasta alla Norma krok po kroku:

  1. Smażymy bakłażan.
  2. Ścieramy ser na drobnych oczkach tarki. Na zdjęciu pokazane są trzy rodzaje serów polecanych do tego dania: po lewej ricotta salata czyli sycylijski ser, który jest dodawany do tego dania na Sycylii. W środku jest pecorino, którego do tego dania nie polecam, a po prawej jest parmezan, z którym smakuje świetnie.

3. Robimy sos: na patelnię po smażeniu bakłażana dodajemy posiekany czosnek i suszone zioła, smażymy chwilkę razem z masłem po czym dodajemy wino i mieszamy aż odparuje.

4. Dodajemy puszkę pomidorów i świeżą bazylię, chwilę gotujemy.

5. Blendujemy sos na gładko.

6. Dodajemy usmażony bakłażan, tarty ser i ugotowany makaron. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Inne moje przepisy na szybkie makarony:

dwa talerze z makaronem z bakłażanem i pomidorami

Pasta alla Norma – ekspresowy makaron z pomidorami i bakłażanem

Przepis na Pasta alla Norma. Jest to sycylijski makaron z pomidorami, bakłażem i sporą ilością sera. Jest pyszny, aromatyczny i błyskawiczny do przygotowania.
SAVE THIS RECIPE
pasta alla norma
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 1702kcal

składniki

makaron:

  • 180 g makaronu fusilli lub penne
  • 1 duży bakłażan 320g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia nie extra virgin, lub oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina 45 ml
  • 1 puszka pomidorów 400 ml
  • 3 duże liście świeżej bazyli lub ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 czubate łyżki tartego parmezanu lub jak w oryginale sera ricotta salata twarda ricotta
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • tarty parmezan lub ricotta salata
  • świeże liście bazylii

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente.
  • Bakłażan pokroić na 1 cm plasterki, a następnie na 1 cm ‘frytki’. Można go od razu smażyć lub lepiej, jeśli macie czas, wymieszać z łyżeczką soli, odczekać 10-15 minut, następnie osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Sól wyciąga wodę z bakłażana, więc jest go łatwiej smażyć, szybciej się zabrązowi i będzie potrzebne mniej oleju.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia lub olej, równą warstwą rozłożyć bakłażan, smażyć na dużym ogniu bez mieszania około 3 minut, a potem mieszając od czasu do czasu jeszcze 4 minuty, aż bakłażan będzie miękki i zabrązowiony. Przełożyć na talerz.
  • Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać drobno pokrojony czosnek i oregano (oraz suszoną bazylię, jeśli nie macie świeżej), smażyć ok. 30-60 sekund, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści.
  • Dodać wino, mieszać, aż całkowicie odparuje.
  • Dodać puszkę pomidorów, łopatką rozdrobnić je na mniejsze części, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec dodając liście bazyli. Łopatką zbierać z dna patelni wszystkie zabrązowienia po smażeniu bakłażana.
  • Zmiksować sos na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku (przekładam go do wyższej miski lub pojemnika blendera bo miksowany bezpośrednio na patelni bardzo pryska).
  • Na patelnię dodać ugotowany makaron, tarty ser oraz bakłażan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać posypany świeżą bazylią i tartym serem.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli chcecie, tak jak w oryginalnych przepisach, smażyć bakłażana na głębokim tłuszczu to trzeba wlać do wysokiej patelni / średniego garnka tyle oleju do smażenia, żeby frytki z bakłażana mogły w nim swobodnie pływać. Olej rozgrzać do temperatury około 180 stopni. Musi być dobrze rozgrzany, żeby bakłażany nie chłonęły tłuszczu, ale też nie za gorący bo frytki mogą się zbyt szybko zabrązowić, przy czym nie zdążą zmięknąć. Smażyć partiami, aż bakłażan będzie ładnie zabrązowiony i miękki. Nie wolno wrzucić całego bakłażana naraz, bo temperatura oleju za bardzo się obniży. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
danie obiad
kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Mariola
    22 października 2022 o 16:07

    5 stars
    robiłam to danie wg przepisu Włocha, ale danie wg tego przepisu wymiata. ABSOLUTNIE WSPANIAŁY. robiłam od razu dla większej ilości osób, więc musiałam stworzyć swoje proporcje. Dodatek masła i wina podkreśla niesamowicie smak. SUPER. Ja i moja liczna rodzina zakochaliśmy się w tym przepisie

  • Odpowiedz
    Ela
    15 kwietnia 2021 o 10:14

    5 stars
    Smakuje wybornie, będzie to z pewnością jedno z moich ulubionych i szybkich w przygotowaniu dań! 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      15 kwietnia 2021 o 10:41

      super! dziękuję za komentarz

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here