OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ polska/ ryby i owoce morza

Łosoś w sosie koperkowym

15 października 2020 przez Aleksandra

Łosoś w sosie koperkowym to jeden z moich ulubionych przepisów na łososia. Wszystko przyrządzamy szybko na jednej patelni w ok. 30 minut! Sos jest przepyszny, kremowy, pełny smaku.

Łosoś w sosie koperkowym z ziemniakami i fasolką szparagową na niebieskim talerzu.

Składniki:

Do przygotowania łososia potrzebujecie:

  • filetów z łososia – można użyć bez skóry lub ze skórą. Jeśli nie chcecie jeść skóry możecie ją wyciąć przez smażeniem lub po (po smażniu łatwiej jest nią odciąć
  • soli i pieprzu – sos jest na tyle aromatyczny, że łosoś nie potrzebuje więcej przypraw, rybę przyprawiamy solą zaraz przed smażeniem żeby nie puściła wody i łatwiej się smażyła
  • mąki – opcjonalnie, ale obtoczenie łososia w mące powoduje, że jest bardziej chrupiący z zewnątrz i bardziej soczysty w środku
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Do przygotowania sosu koperkowego potrzebujecie:

  • koperku – może być mrożony, nie polecam użyć suszonego
  • śmietana i mleko – można użyć tylko śmietany
  • masło
  • czosnek – można użyć suszonego ale świeży lepiej smakuje
  • bulion – warzywny / z kurczaka lub woda
  • mąka – zagęszcza sos
  • sok z cytryny i musztarda – tylko mała ilość ale sprawiają, że sos smakuje wyjątkowo!
Składniki potrzebne do przygotowania łososia w sosie koperkowym.

Łosoś w sosie koperkowym krok po kroku:

Filety z łososia obtoczone w mące. Filety z łososia usmażone na patelni.

Zaczynamy od smażenia łososia:

  1. Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
  2. Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
Kolaż 3 zdjęć przedstawiający etapy przygotowania sosu koperkowego.

Następnie na tej samej patelni przygotowujemy sos koperkowy:

3. Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.

4. Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

5. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego!

Sos koperkowy z łososiem można łatwo podgrzać na następny dzień.

Łosoś w sosie koperkowym na patelni.

Jak podawać:

  • Ja najbardziej lubię to danie z ziemniakami i fasolką szparagową, jak na zdjęciach.
  • Sprawdzi się również ryż lub makaron orzo.
  • Brokuły / szparagi, puree z ziemniaków.

Inne szybkie przepisy na obiad:

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to jeden z moich ulubionych przepisów na łososia. Wszystko przyrządzamy szybko na jednej patelni w ok. 30 minut! Sos jest przepyszny, kremowy, pełny smaku.
SAVE THIS RECIPE
Salmon with creamy dill sauce, potatoes, and green beans on a blue plate.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 544kcal
autor Aleksandra

składniki

łosoś:

  • 4 filety z łososia ok. 600g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego, 250ml
  • 3/4 szklanki śmietany 30-36%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • mały pęczek koperku drobno posiekany
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
  • Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu) = tylko łosoś i sos, ziemniaki i fasolka pokazane na zdjęciach nie są wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kamila
    10 kwietnia 2021 o 15:28

    5 stars
    Zrobiłam! Pyszne! Nawet moja 3latka która mało co je się zajadała a to najlepsza rekomendacja;)

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 kwietnia 2021 o 16:33

      ciesze sie, dziekuje za komentarz!

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here