OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ polska/ ryby i owoce morza

Łosoś w sosie koperkowym

15 października 2020

Łosoś w sosie koperkowym to jeden z moich ulubionych przepisów na łososia. Wszystko przyrządzamy szybko na jednej patelni w ok. 30 minut! Sos jest przepyszny, kremowy, pełny smaku.

Łosoś w sosie koperkowym z ziemniakami i fasolką szparagową na niebieskim talerzu.

Składniki:

Do przygotowania łososia potrzebujecie:

  • filetów z łososia – można użyć bez skóry lub ze skórą. Jeśli nie chcecie jeść skóry możecie ją wyciąć przez smażeniem lub po (po smażniu łatwiej jest nią odciąć
  • soli i pieprzu – sos jest na tyle aromatyczny, że łosoś nie potrzebuje więcej przypraw, rybę przyprawiamy solą zaraz przed smażeniem żeby nie puściła wody i łatwiej się smażyła
  • mąki – opcjonalnie, ale obtoczenie łososia w mące powoduje, że jest bardziej chrupiący z zewnątrz i bardziej soczysty w środku
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Do przygotowania sosu koperkowego potrzebujecie:

  • koperku – może być mrożony, nie polecam użyć suszonego
  • śmietana i mleko – można użyć tylko śmietany
  • masło
  • czosnek – można użyć suszonego ale świeży lepiej smakuje
  • bulion – warzywny / z kurczaka lub woda
  • mąka – zagęszcza sos
  • sok z cytryny i musztarda – tylko mała ilość ale sprawiają, że sos smakuje wyjątkowo!
Składniki potrzebne do przygotowania łososia w sosie koperkowym.

Łosoś w sosie koperkowym krok po kroku:

Filety z łososia obtoczone w mące. Filety z łososia usmażone na patelni.

Zaczynamy od smażenia łososia:

  1. Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
  2. Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
Kolaż 3 zdjęć przedstawiający etapy przygotowania sosu koperkowego.

Następnie na tej samej patelni przygotowujemy sos koperkowy:

3. Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.

4. Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

5. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego!

Sos koperkowy z łososiem można łatwo podgrzać na następny dzień.

Łosoś w sosie koperkowym na patelni.

Jak podawać:

  • Ja najbardziej lubię to danie z ziemniakami i fasolką szparagową, jak na zdjęciach.
  • Sprawdzi się również ryż lub makaron orzo.
  • Brokuły / szparagi, puree z ziemniaków.

Inne szybkie przepisy na obiad:

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to jeden z moich ulubionych przepisów na łososia. Wszystko przyrządzamy szybko na jednej patelni w ok. 30 minut! Sos jest przepyszny, kremowy, pełny smaku.
Salmon with creamy dill sauce, potatoes, and green beans on a blue plate.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 544kcal
autor Aleksandra

składniki

łosoś:

  • 4 filety z łososia ok. 600g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego, 250ml
  • 3/4 szklanki śmietany 30-36%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • mały pęczek koperku drobno posiekany
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
  • Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu) = tylko łosoś i sos, ziemniaki i fasolka pokazane na zdjęciach nie są wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne
kuchnia polska
Keyword przepis na sos koperkowy, łosoś w sosie koperkowym

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.