makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza/ Walentynki

Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto

16 stycznia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 13 maja 2020

Ten makaron z krewetkami to naprawdę petarda! Jest prosty, pyszny i kolorowy – pięknie wygląda na talerzu. To świetny pomysł na szybki obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję. Wystarczy posmażyć krewetki i cukinię na patelni, doprawić sokiem z cytryny (lub winem) oraz wymieszać z pesto, pomidorkami i makaronem. Proste i pyszne!

Makaron z krewetkami i cukinią na białym talerzu

Co potrzebujecie:

  • Jeśli użyjecie wina zamiast soku z cytryny, warto zamiast niego dodać do makaronu skórkę startą z cytryny.
  • Zamiast małych pomidorków można dodać zwykłe, duże pomidory. Pomidorki sprawiają one, że całe danie staje się lżejsze. Akurat użyłam pomidorków daktylowych, to moje ulubione ‘małe’ pomidorki, mają bardziej zwarty miąższ i więcej smaku niż np. pomidorki cherry.
  • Pesto: możecie użyć pesto ze słoiczka lub zrobić je sami – tutaj znajdziecie dokładny przepis na pesto bazyliowe (+ parę moich komentarzy, w tym mnóstwo pomysłów, z czego jeszcze można takie pesto zrobić). Naprawdę warto zrobić domowe pesto, wystarczy zmiksować kilka składników, a smakuje o wiele lepiej niż takie ze słoiczka. Zamiast pesto z bazylii możecie dodać pesto z pietruszki lub pesto z czosnku niedźwiedziego, kiedy ten jest w sezonie!
  • Makaron: można użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja najbardziej lubię świderki (fusilli).
  • Zamiast krewetek można również podsmażyć pierś z kurczaka lub zupełnie pominąć krewetki.
  • Cukinię również można pominąć. Zamiast niej można dodać szparagi lub fasolkę szparagową.
składniki potrzebne do przygotowania makaronu z krewetkami

Jak zrobić makaron z krewetkami krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ugotowania 160g makaronu. Ważne jest żeby ugotować go al dente.
usmażone krewetki na czarnej patelni

2. Smażymy krewetki: Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego masła lub oleju do smażenia) na dużej patelni. Dodać 225g krewetek (muszą być rozmrożone, bez pancerzyków i dokładnie osuszone). Smażymy je ok. 2-3 minuty na jednej stronie, aż się trochę zabrązowią (nie przesuwamy ich), a potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko, ok. 30 sekund. W tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Przekładamy krewetki na talerz.

Kiedy krewetki są gotowe: ważne jest żeby nie smażyć krewetek za długo bo będą gumowe. Krewetki potrzebują być smażone tylko bardzo krótko, do momentu aż zmienią swój kolor z szarego na różowy.

Jeśli macie czas, dobrze jest smażyć krewetki w dwóch turach, jak nie będą stłoczone na patelni, łatwiej będzie się im zabrązowić, przez co będą miały więcej smaku.

Co to jest masło klarowane: to masło na którym można smażyć bez obawy, że się spali. Krewetki smażymy krótko więc można też użyć zwykłego masła.

Jak rozmrozić krewetki: wystarczy włożyć je na 15-30 minut do miski z zimną wodą.

usmażona cukinia na czarnej patelni

3. Smażymy cukinię: 1 średnią cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na patelni na najwyższym ogniu aż będzie zabrązowiona z dwóch stron. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny (albo chlust białego wytrawnego wina, ale wolę sok z cytryny), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ważne jest żeby zeskrobywać łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni powstałe po smażeniu cukinii.

makaron, cukinia, krewetki, pesto i pomidorki na czarnej patelni

4. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe składniki: ugotowany makaron, usmażone krewetki, 10-12 przeciętych na pół pomidorków i 2/3 szklanki pesto bazyliowego.

makaron z krewetkami, cukinią, pomidorkami i pesto na czarnej patelni

5. Mieszamy wszystko, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać liśćmi bazylii i tartym parmezanem.

Smacznego!

Inne przepisy na szybkie obiady:

Przechowywanie / jak zrobić z wyprzedzeniem:

Ten makaron można przechowywać w lodówce do 2 dni i po prostu odgrzewać. Makaron wciągnie jednak sporo wilgoci z sosu i nie będzie już al dente, dlatego jeśli możliwe lepiej jest przechowywać makaron osobno. Mimo to, odgrzewany makaron i tak będzie smakował pysznie, może tylko nie aż tak pysznie jak świeżo zrobiony.

Dzień wcześniej można usmażyć krewetki, cukinię, ugotować makaron, a na drugi dzień podsmażyć, dodać pesto, pomidorki i wymieszać wszystkie składniki.

2 talerze z makaronem z krewetkami, cukinią i pesto na niebieskim tle

Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto

Przepis na szybki, aromatyczny i świetnie doprawiony makaron. Idealny jako obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję.PRZEPIS NA DOMOWE PESTO
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 811kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 160 g makaronu świderki fusilli
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 225 g krewetek
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 10 sztuk pomidorków daktylowych lub cherry
  • 2/3 szklanki pesto bazyliowego lub cała ilość domowego pesto z mojego przepisu (link powyżej)
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • liście bazylii
  • tarty parmezan

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente.
  • Jeśli używacie mrożonych krewetek to trzeba je zamrozić – wrzucić do miski z zimną wodą, a gdy się już rozmrożą dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (lepiej by było zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce żeby trochę wyschły – będą się lepiej brązowić, ale nie jest to konieczne).
  • Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć krewetki, najlepiej w dwóch turach. Z jednej strony ok. 2-3 minuty, aż się lekko zezłocą, następnie przewrócić na drugą stronę i jeszcze krótko smażyć ok. 30 sekund. Oprószyć solą i pieprzem do smaku i przełożyć na talerz. Krewetki mają tylko zmienić swój kolor z szarego na różowy, za dłużo smażone będą twarde. Jeśli nie macie masła klarowanego można podsmażyć krewetki na małej ilości oleju, a pod koniec ich smażenia dołożyć łyżkę masła i wymieszać.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na ½ cm plasterki. Dodać na patelnię, smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zabrązowi.
  • Na patelnię dodać sok z cytryny (lub wino), doprawić solą i pieprzem, wymieszać zeskrobując łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni.
  • Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidorki przekrojone na pół i pesto.
  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżą bazylią i ewentualnie tartym parmezanem.
  • Smacznego!
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, włoska
Keyword makaron z krewetkami, makaron z pesto bazyliowym, pesto bazyliowe

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.