makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza/ Walentynki

Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto

16 stycznia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 9 lipca 2021 przez Aleksandra

Ten makaron z krewetkami to naprawdę petarda! Jest prosty, pyszny i kolorowy – pięknie wygląda na talerzu. To świetny pomysł na szybki obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję. Wystarczy posmażyć krewetki i cukinię na patelni, doprawić sokiem z cytryny oraz wymieszać z pesto, pomidorkami i makaronem. Proste i pyszne!

Makron z krewetkami, cukinią i pesto w zielonej misce.

Co potrzebujecie:

  • Można użyć wina zamiast soku z cytryny, warto jednak wtedy dodać do makaronu skórkę startą z cytryny.
  • Zamiast małych pomidorków można dodać zwykłe, duże pomidory. Pomidorki sprawiają one, że całe danie staje się lżejsze. Akurat użyłam pomidorków daktylowych, to moje ulubione ‘małe’ pomidorki, mają bardziej zwarty miąższ i więcej smaku niż np. pomidorki cherry.
  • Pesto: możecie użyć pesto ze słoiczka lub zrobić je sami – tutaj znajdziecie dokładny przepis na pesto bazyliowe (+ parę moich komentarzy, w tym mnóstwo pomysłów, z czego jeszcze można takie pesto zrobić). Naprawdę warto zrobić domowe pesto, wystarczy zmiksować kilka składników, a smakuje o wiele lepiej niż takie ze słoiczka. Zamiast pesto z bazylii możecie dodać pesto z pietruszki, pesto z rukoli lub pesto z czosnku niedźwiedziego, kiedy ten jest w sezonie!
  • Makaron: można użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja najbardziej lubię świderki (fusilli).
  • Zamiast krewetek można również podsmażyć pierś z kurczaka lub zupełnie pominąć krewetki.
  • Cukinię również można pominąć. Zamiast niej można dodać szparagi lub fasolkę szparagową.
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z krewetkami.

Jak przygotować makaron z krewetkami krok po kroku:

KROK 1: Zaczynamy od ugotowania 160g makaronu. Ważne jest żeby ugotować go al dente.

usmażone krewetki na czarnej patelni

KROK 2: Smażymy krewetki: Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego masła lub oleju do smażenia) na dużej patelni. Dodać 225g krewetek (muszą być rozmrożone, bez pancerzyków i dokładnie osuszone). Smażymy je ok. 2-3 minuty na jednej stronie, aż się trochę zabrązowią (nie przesuwamy ich), a potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko, ok. 30 sekund. W tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Przekładamy krewetki na talerz.

Kiedy krewetki są gotowe: ważne jest żeby nie smażyć krewetek za długo bo będą gumowe. Krewetki potrzebują być smażone tylko bardzo krótko, do momentu aż zmienią swój kolor z szarego na różowy.

Jeśli macie czas, dobrze jest smażyć krewetki w dwóch turach, jak nie będą stłoczone na patelni, łatwiej będzie się im zabrązowić, przez co będą miały więcej smaku.

Co to jest masło klarowane: to masło na którym można smażyć bez obawy, że się spali. Krewetki smażymy krótko więc można też użyć zwykłego masła.

Jak rozmrozić krewetki: wystarczy włożyć je na 15-30 minut do miski z zimną wodą.

usmażona cukinia na czarnej patelni

KROK 3: Smażymy cukinię: 1 średnią cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na patelni na najwyższym ogniu aż będzie zabrązowiona z dwóch stron. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny (albo chlust białego wytrawnego wina, ale wolę sok z cytryny), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ważne jest żeby zeskrobywać łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni powstałe po smażeniu cukinii.

makaron, cukinia, krewetki, pesto i pomidorki na czarnej patelni

KROK 4: Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe składniki: ugotowany makaron, usmażone krewetki, 10-12 przeciętych na pół pomidorków i 1/2 szklanki pesto bazyliowego.

makaron z krewetkami, cukinią, pomidorkami i pesto na czarnej patelni

KROK 5: Mieszamy wszystko, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać liśćmi bazylii i tartym parmezanem.

Smacznego!

Inne przepisy na szybkie obiady:

Przechowywanie / jak zrobić z wyprzedzeniem:

Ten makaron można przechowywać w lodówce do 2 dni i po prostu odgrzewać. Makaron wciągnie jednak sporo wilgoci z sosu i nie będzie już al dente, dlatego jeśli możliwe lepiej jest przechowywać makaron osobno. Mimo to, odgrzewany makaron i tak będzie smakował pysznie, może tylko nie aż tak pysznie jak świeżo zrobiony.

Dzień wcześniej można usmażyć krewetki, cukinię, ugotować makaron, a na drugi dzień podsmażyć, dodać pesto, pomidorki i wymieszać wszystkie składniki.

Makaron z krewetkami i pesto w zielonej misce.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto

Przepis na szybki, aromatyczny i świetnie doprawiony makaron. Idealny jako obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Shrimp pesto pasta in a green bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 811kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 160 g makaronu świderki fusilli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 225 g krewetek
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 10 sztuk pomidorków daktylowych lub cherry
  • ½ szklanki pesto bazyliowego
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • liście bazylii
  • tarty parmezan

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (powinien być lekko twardy przy gryzieniu, a nie rozgotowany).
  • Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane na dużym ogniu. Smażyć krewetki, najlepiej w dwóch turach. Z jednej strony ok. 2-3 minuty, aż się zabrązowią, następnie przewrócić je na drugą stronę i jeszcze krótko smażyć ok. 30 sekund. Oprószyć solą i pieprzem do smaku i przełożyć na talerz. Krewetki mają tylko zmienić swój kolor z szarego na różowy, za dłużo smażone będą twarde. Jeśli nie macie masła klarowanego można podsmażyć krewetki na małej ilości oleju, a pod koniec ich smażenia dołożyć łyżkę masła i wymieszać.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na ½ cm plasterki. Dodać na patelnię, smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zabrązowi, ale wciąż będzie chrupiąca.
  • Na patelnię dodać sok z cytryny (lub wino), doprawić solą i pieprzem, wymieszać zeskrobując łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni. Jeśli używacie wina, należy zaczekać aż odparuje.
  • Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidorki przekrojone na pół i pesto.
  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżą bazylią i ewentualnie tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli używacie mrożonych krewetek to trzeba je najpierw rozmrozić – wrzucić do miski z zimną wodą, a gdy się już rozmrożą dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (lepiej by było zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce żeby trochę wyschły – będą się lepiej brązowić, ale nie jest to konieczne).
  • Zamiast krewetek można użyć kurczaka.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here