amerykańska/ meksykańska i tex-mex/ OBIAD/ ryby i owoce morza

Tacos z rybą i salsą z mango (video)

29 lutego 2020 | Ostatnia aktualizacja: 26 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Pomysł na pyszny obiad w stylu meksykańskim. Tacos (tortille) wypełnione smażoną, pikantnie doprawioną rybą, salsą z mango, sosem z mango i szybką surówką z czerwonej kapusty i marchewki. Zamiast ryby można użyć krewetek. Te tortille są przepyszne, w miarę szybkie do zrobienia oraz zdrowe i lekkie!

Tacos z rybą polewane sosem z mango

Tacos to meksykańskie danie składających się z tortilli złożonych na pół i wypełnionych przeróżnymi nadzieniami – może to być kurczak, wołowina, ryby i owoce morze, dowolne warzywa, dowolne sosy i sery. Mogą to być zwykłe tortille (jak w przepisie lub muszle taco – czyli posmażone tortille które formują 'muszle’ taco, które są sztywne.

Poniższy przepis jest inspirowany tacos z rybą, które jedliśmy na wakacjach na Florydzie (w Key West). Są one bardzo popularne w tamtym regionie, ryba i krewetki to ich główne składniki jeśli chodzi o mięso, do tego najczęściej podawana jest własnie salsa z mango lub awokado, jakiś sos i colesław.

Inne potrawy z kuchni meksykańskiej / tex-mex

tacos z rybą

Co potrzebujecie żeby zrobić tacos z rybą:

składniki na tacos z rybą
  • Rybę – filety białej ryby (łosoś się nie nadaje), najlepiej o zwartym mięsie – jak dorsz lub halibut. Zamiast ryby można użyć krewetek.
  • Przyprawa do ryby – użyłam amerykańskiej przyprawy cajun, której raczej nie da się kupić w Polsce – możecie po prostu wymieszać: słodką paprykę w proszku, oregano, tymianek, pieprz cayenne, czosnek w proszku, cebulę granulowaną oraz sól. Alternatywnie można również użyć przyprawy do fajitas.
  • Salsę z mango – świeże mango, aromatycznie doprawione.
  • Sos z mango.
  • Szybka surówka z czerwonej kapusty i marchewki – marchewkę można pominąć, a czerwoną kapustę zamienić na białą.
  • Tortille – mogą być pszenne lub kukurydziane. Można użyć również gotowych muszli do taco.

Jak zrobić meksykańskie tortille z rybą (tacos) krok po kroku:

etapy przygotowania surówki z czerwonej kapusty i marchewki
  1. Zaczynamy od surówki – kroimy krobno kapustę, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Można ją zrobić 1-2 h wcześniej to kapusta trochę zmięknie.
składniki na salsę z mango

2. Robimy salsę z mango: mango kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

kolaż zdjęć przedstawiający jak pokroić mango

Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub przewrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.

składniki na sos z mango

3. Robimy sos z mango: wystarczy zmiksować wszystkie składniki blenderze i doprawić solą i pieprzem.

etapy przygotowania ryby na tacos z rybą

4. Przygotowujemy rybę: nacieramy przyprawami, solą i mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż ryba będzie złocista.

tacos z rybą

5. Składamy tacos: kładziemy na wierzchu surówkę z kapusty, kawałki ryby pocięte na mniejsze kawałki, salsę z mango, polewamy sosem z mango.

Smacznego!

Jak przygotować tacos wcześniej:

Z wyprzedzeniem można zrobić surówkę z kapusty i sos z mango. Salsę z mango i rybę przygotowujemy zaraz przed podaniem.

Tacos z rybą i salsą z mango (meksykańskie tortille z rybą)

Pomysł na pyszny obiad w stylu meksykańskim. Tacos (tortille) wypełnione smażoną, pikantnie doprawioną rybą, salsą z mango, sosem z mango i szybką surówką z czerwonej kapusty i marchewki. Te tortille są przepyszne, w miarę szybkie do zrobienia oraz zdrowe i lekkie!
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
fish tacos
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 40 min
porcje 2 porcje (6 małych tortilli)
kalorie 644kcal
autor Aleksandra

składniki

6 małych tortilli

    ryba:

    • 400 g filetów białej ryby 3 średnie filety, lepsze będą grubsze filety
    • 2 łyżeczki przyprawy do fajitas lub cajun lub mieszanka słodkiej papryki, oregano, tymianku, pieprzu cayenne, czosnku w proszku i cebuli granulowanej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

    salsa z mango:

    • 1 mango
    • 1/4 łyżeczki płatków chili lub więcej do smaku
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    sos z mango:

    • 1/2 mango
    • 1 łyżka keczupu
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    surówka z czerwonej kapusty i marchewki:

    • 1 szklanka (100g) cienko posiekanej czerwonej kapusty lub białej kapusty
    • 1 mała marchewka
    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z limonki
    • sól i pieprz do smaku

    wykonanie

    • Surówka z czerwonej kapusty: Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski (im cieniej, tym lepiej). Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Surówkę można zrobić ok. 1-2 h wcześniej, wtedy kapusta trochę zmięknie.
    • Przygotować rybę: osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, natrzeć przyprawami i solą. Posypać mąką, a potem wetrzeć ją ze wszystkich stron filetów. Odłożyć.
    • Salsa z mango: Pokroić mango w małą kostkę, wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą z oliwek, sokiem z limonki i płatkami chili (jeśli używacie). Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki, jeśli mango jest bardzo słodkie.
    • Sos z mango: zmiksować wszystkie składniki aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Smażymy rybę: Jeszcze raz posypujemy filety ryby mąką, wcieramy mąkę w rybę i lekko potrząsamy rybą żeby nadmiar mąki spadł na talerz (jak ryba chwilę postoi to puści wodę która wchłonie poprzednią porcję mąki, dlatego smarujemy ją mąką jeszcze raz – panierka będzie trochę grubsza i bardziej chrupiąca, jak posypiecie rybę większą ilością mąki na raz, a nie w dwóch etapach to ona po prostu spadnie z ryby).
      Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) rozgrzać masło klarowane/olej na dużym ogniu. Jak patelnia jest bardzo gorąca (ważne) kładziemy na niej rybę i smażymy aż będzie zabrązowiona, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy, aż ryba będzie usmażona w środku. Zdejmujemy rybę z patelni. Uważajcie żeby nie smażyć ryby za długo bo będzie twarda i gumowata.
    • Jak sprawdzić czy ryba jest gotowa: można przekroić rybę na pół – powinna zminić kolor z szarego na biały. Dodatkowo powinna dać się łatwo pokroić widelcem na kawałki. Żeby być pewnym można sprawdzić termometrem temperaturę w środku ryby (to ma sens tylko w przypadku grubszych filetów), termometr wbijamy w najgrubszą część ryby – temperatura powinna wynosić 63°. Czas smażenia będzie zależał od grubości filetów ryby. Generalnie rybę smażymy bardzo krótko, dłużej na pierwszej stronie i bardzo krótko na drugiej stronie.
    • Składamy wszystkie części dania: na tortilli kładziemy trochę surówki z kapusty, na nią kładziemy filety ryby podzielone na mniejsze kawałki, dodajemy salsę z mango i polewamy sosem. Można skropić dodatkowym sokiem z limonki i posypać liśćmi kolendry.
    • Smacznego!

    uwagi

    • Jakiej ryby użyć: najlepsze są grubsze filety białej ryby, takiej jak np. dorsz lub halibut. Ryby typu łosoś i tuńczyk nie będą pasować. Zamiast ryby można użyć krewetek – postępujemy dokładnie tak samo jak w przepisie (krewetki muszą być rozmrożone i obrane).
    • Masło klarowane – to mój ulubiony tłuszcz do smażenia ryb. Ma super smak, ale nie pali się tak szybko jak zwykłe masło. Jeśli nie masz go pod ręką, po prostu użyj oleju do smażenia.
    • Surówka z czerwonej kapusty – można pominąć marchewkę i zamienić czerwoną kapustę na białą kapustę.
    • Inne dodatki, które również byłyby pyszne: awokado, guacamole, pokrojone w kostkę pomidory, posiekana sałata.
    • Jak uniknąć przywierania ryby do patelni: najlepsza będzie patelnia z nieprzywieralną powłoką. Ryba musi być sucha, porządnie natarta mąką, a patelnia bardzo dobrze nagrzana.
    • Jak upiec rybę w piekarniku – rybę można również usmażyć w piekarniku. Nacieranie mąką nie jest konieczne. Smarujemy rybę przyprawami i kładziemy cienkie plasterki masła na wierzchu. Czas pieczenia ryby będzie zależał od jej grubości – to ok. 10-20 minut w 180 °C.
    • Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub przewrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.
    • Przechowywanie / jak zrobić wcześniej: Z wyprzedzeniem można zrobić surówkę z kapusty i sos z mango. Salsę z mango i rybę przygotowujemy zaraz przed podaniem.
    danie danie główne, obiad
    kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską, tex-mex
    Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

    Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here