Impreza/ przystawki/ Sylwester

Ciasto francuskie z warzywami i serem

3 listopada 2019 przez Aleksandra

Pyszny strudel z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy po prostu pyszne danie na kolację. Można go podać np. z sałatką.

Inne pomysły na przekąski z ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie możecie również zrobić sami: albo klasyczne ciasto francuskie, albo szybkie ciasto francuskie.

Ciasto francuskie z warzywami i serem
Ciasto francuskie z warzywami i serem
strudel z ciasta francuskiego z warzywami i serem

Co potrzebujecie:

  • ciasto francuskie – najlepiej na maśle
  • nadzienie – dowolne warzywa + ser, warzywa trzeba zawsze najpierw usmażyć bo inaczej puszczą wodę i ciasto nie będzie chrupiące
  • jajko – do posmarowania ciasta
składniki na ciasto francuskie z warzywami i serem

Ciasto francuskie z serem i warzywami – krok po kroku:

Ciasto francuskie z serem i warzywami

Pyszny strudel z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy po prostu pyszne danie na kolację.
puff pastry strudel with vegetables and cheese on a piece of baking paper
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 45 min
porcje 1 strudel
kalorie 2070kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1/3 główki brokuła 150g
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera mozarella twardy żółty ser, nie w kulce
  • 1 arkusz ciasta francuskiego najlepiej na maśle, 240g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Brokuł podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
  • Rozgrzać łyżkę oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Dodać równą warstwą brokuł i paprykę, nie mieszać przez minutę, a potem mieszając smażyć kilka minut, aż warzywa będą lekko zabrązowione i miękkie. Dodać zioła prowansalskie i czosnek, smażyć jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na dużą deskę do krojenia.
  • Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju oraz pieczarki. Usmażyć tak samo jak warzywa. Przełożyć na deskę do krojenia.
  • Warzywa posiekać na desce na mniejsze kawałki, nie musi być bardzo drobno. Odstawić do całkowitego ochłodzenia.
  • Gdy warzywa się ochłodzą, wymieszać je z serem. Włożyć do lodówki (muszą być chłodne).
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto francuskie dobrze podsypać mąką i rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na długi prostokąt. Na jego połowie ułożyć nadzienie. Drugą częścią ciasta przykryć nadzienie i zlepić brzegi ciasta. Ma powstać długi rulon, jak strudel.
  • Ciasto podzielić ostrym nożem na części, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie złociste. Poczekać 10-15 minut przed dzieleniem na części.

uwagi

  • Można użyć dowolnej kombinacji warzyw, ale muszą być podsmażone. Surowe warzywa wprawdzie się upieką, ale mogą puścić za dużo wody, przez co ciasto nie będzie chrupiące.
  • Takim nadzieniem można również nadziać ciasto drożdżowe lub ciasto na pizze.
  • Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim:
    • Bardzo ważne jest, żeby nadzienie było chłodne (schłodzone w lodówce), przed nałożeniem je na ciasto francuskie. Można je nawet na chwile włożyć do zamrażarki.
    • Samo ciasto musi być chłodne, wyjmujemy je z lodówki dopiero gdy mamy wszystko przygotowane.
    • Ciasto musi być dokładnie z dwóch stron podsypane mąką (może się kleić) i rozwałkowane (zbyt grube ciasto może się niedokładnie upiec).
    • Najlepiej jest użyć ciasta francuskiego z 100% masła, jeśli możecie takie kupić. Jest smaczniejsze ale trochę bardziej się klei niż to na tłuszczu palmowym, więc trzeba jeszcze bardziej uważać (czyt. uwagi wyżej). Ewentualnie ciasto francuskie możecie zrobić sami korzystając z mojego przepisu na tradycyjne ciasto francuskie lub szybkie ciasto francuskie.
    • Jeśli używacie zamrożonego ciasta francuskiego, najpierw trzeba je przez noc rozmrażać w lodówce.
Rodzaj przekąska
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Dana
    25 maja 2024 o 12:56

    czy gouda może być?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 lipca 2024 o 15:57

      tak

  • Odpowiedz
    Anonim
    30 stycznia 2023 o 17:24

    Moja ulubiona przekąska! Robiłam już kilka razy i jest niesamowite

  • Odpowiedz
    Anna
    23 listopada 2020 o 14:00

    5 gwiazdek
    Szczerze polecam przepis.. nie mogłam znaleźć ciasta francuskiego na maśle, ale i tak wyszło przepyszne dziękuję za pomysł i przejrzysty przepis!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 listopada 2020 o 16:30

      super! dziekuje za komentarz i zdjecie 🙂

    • Odpowiedz
      PolaP
      25 stycznia 2022 o 21:12

      5 gwiazdek
      Rewelacja, polecam. Przepyszne!

    5 from 2 votes

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here