dla dzieci - rozszerzanie diety/ jajka na śniadanie/ placki i naleśniki/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Puszysty omlet bananowo-owsiany

21 listopada 2018 | Last Updated: 1 lutego 2019

Puszysty omlet bananowo-owsiany

Pyszny omlet z tylko 3 składników, robi się go błyskawicznie! Jest świetny dla dorosłych i dla dzieci – jest bez mąki i cukru. Miksujemy blenderem płatki owsiane, dodajemy banan, jajka i znowu miksujemy – gotowe! Omlet jest słodki – banan robi swoje, ale można go polać dodatkowo syropem klonowym i podać z ulubionymi owocami. Blender nie tylko miksuje składniki na jednorodną masę, ale także lekko ubija jajka, dzięki czemu omlet wychodzi mięciutki i puszysty. Bardzo polecam, jest to pyszne śniadanie, na tyle szybkie, że można je zrobić także przed pracą!

Spróbujcie jeszcze moich ulubionych cytrynowych placuszków z ricottą i malinami lub czekoladowych naleśników z waniliowym serkiem i sosem malinowym.

Puszysty omlet bananowo-owsiany

Puszysty omlet bananowo-owsiany po przekrojeniu

Puszysty omlet bananowo-owsiany

Print
5 from 1 vote

Puszysty omlet bananowo-owsiany

Pyszny omlet z tylko 3 składników, robi się go błyskawicznie!
czas przygotowania 4 minutes
czas gotowania 4 minutes
całkowity czas 8 minutes
porcje 1 porcja
kalorie 322kcal

składniki

omlet:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 średni banan
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilli opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

do podania:

  • syrop klonowy lub miód
  • gruszki borówki lub inne owoce
  • serek wiejski lub twaróg opcjonalnie
  • wiórki kokosowe do posypania

wykonanie

  • W małym pojemniku blendera ręcznego z nożykiem w kształcie litery S zmiksować płatki owsiane. (nie musi być bardzo drobno, jak na mąkę, mają być po prostu rozdrobnione).
  • Dodać banana pokrojonego na kawałki, jajka, sól i ewentualnie ekstrakt z wanilli.
  • Zmiksować, aż masa będzie wymieszana i puszysta.
  • Na patelni z nieprzywieralną powłoką (moja ma 23 cm średnicy) rozgrzać olej na średnio-małym ogniu. Gdy patelnia będzie nagrzana wlać przygotowaną masę. (omlet można również usmażyć beztłuszczowo, ale ja lubię smak jaki daje olej kokosowy, dodatkowo omlet ma wtedy lekko chrupiące brzegi i łatwiej się go przewraca).
  • Smażyć na małym ogniu kilka minut (można patelnię przykryć pokrywką, żeby omlet się szybciej ściął), jeśli brzegi omletu są już ścięte i złociste to można go przewrócić. Najlepiej zrobić to dwoma łopatkami. Smażyć na drugiej stronię krótko, około 30 sekund. Omlet można też usmażyć w postaci małych placuszków (szczególnie polecane dla dzieci).
  • Przełożyć na talerz, nałożyć owoce na omlet i od razu jeszcze ciepły złożyć na pół (jak lekko wystygnie to się złamie).
  • Podawać polany syropem klonowym, z ulubionymi owocami i ewentualnie twarogiem / serkiem wiejskim i wiórkami kokosowymi.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 322kcal
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword banan, omlet, płatki owsiane

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Marta
    6 stycznia 2019 at 19:36

    5 stars
    Pyszny i błyskawiczny do przygotowania, będziemy robić ten omlet jeszcze nie raz

    • Reply
      Aleksandra
      7 stycznia 2019 at 10:33

      Super 🙂 my też to bardzo lubimy 🙂

    • Reply
      Aleksandra
      7 stycznia 2019 at 10:34

      Super 🙂 my też go bardzo lubimy 🙂

  • Reply
    Beata
    28 września 2019 at 19:36

    Super pychota. Córcia go uwielbia przygotowuję jej nawet do szkoły.

    • Reply
      Aleksandra
      28 września 2019 at 21:01

      bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂

  • Reply
    Ewula
    20 października 2019 at 09:04

    Świetny,pyszny, szybki w przygotowaniu..zastanawiam się czy można płatki zastąpić np mąką kokosową? I do tego np maliny..Muszę spróbować

    • Reply
      Aleksandra
      20 października 2019 at 10:45

      dziękuję! na pewno można zastąpić, mąka kokosowa lubi chłonąć wodę więc nie jestem pewna w jakiej dokładnie ilości trzeba jej dodać, jak spróbujesz to daj znać czy wyszło dobre 🙂

    Leave a Reply