dla dzieci - rozszerzanie diety/ jajka na śniadanie/ placki i naleśniki/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Puszysty omlet bananowo-owsiany

21 listopada 2018 | Ostatnia aktualizacja: 11 grudnia 2019

Pyszny omlet z tylko 3 składników, robi się go błyskawicznie! Jest świetny dla dorosłych i dla dzieci – jest bez mąki i cukru. Miksujemy blenderem płatki owsiane, dodajemy banan, jajka i znowu miksujemy – gotowe! Omlet jest słodki – banan robi swoje, ale można go polać dodatkowo syropem klonowym i podać z ulubionymi owocami. Blender nie tylko miksuje składniki na jednorodną masę, ale także lekko ubija jajka, dzięki czemu omlet wychodzi mięciutki i puszysty. Bardzo polecam, jest to pyszne śniadanie, na tyle szybkie, że można je zrobić także przed pracą!

Spróbujcie jeszcze moich ulubionych cytrynowych placków z ricottą i malinami lub czekoladowych naleśników z waniliowym serkiem i sosem malinowym.

Puszysty omlet bananowo-owsiany na talerzu z owocami i syropem klonowym
zblizenie na puszysty omlet bananowo-owsiany na talerzu

Puszysty omlet bananowo-owsiany

Pyszny omlet z tylko 3 składników, robi się go błyskawicznie!
Drukuj przepis
5 from 1 vote
czas przygotowania 4 min
czas gotowania 4 min
całkowity czas 8 min
porcje 1 porcja
kalorie 322kcal

składniki

omlet:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 średni banan
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilli opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

do podania:

  • syrop klonowy lub miód
  • gruszki borówki lub inne owoce
  • serek wiejski lub twaróg opcjonalnie
  • wiórki kokosowe do posypania

wykonanie

  • W małym pojemniku blendera ręcznego z nożykiem w kształcie litery S zmiksować płatki owsiane. (nie musi być bardzo drobno, jak na mąkę, mają być po prostu rozdrobnione).
  • Dodać banana pokrojonego na kawałki, jajka, sól i ewentualnie ekstrakt z wanilli.
  • Zmiksować, aż masa będzie wymieszana i puszysta.
  • Na patelni z nieprzywieralną powłoką (moja ma 23 cm średnicy) rozgrzać olej na średnio-małym ogniu. Gdy patelnia będzie nagrzana wlać przygotowaną masę. (omlet można również usmażyć beztłuszczowo, ale ja lubię smak jaki daje olej kokosowy, dodatkowo omlet ma wtedy lekko chrupiące brzegi i łatwiej się go przewraca).
  • Smażyć na małym ogniu kilka minut (można patelnię przykryć pokrywką, żeby omlet się szybciej ściął), jeśli brzegi omletu są już ścięte i złociste to można go przewrócić. Najlepiej zrobić to dwoma łopatkami. Smażyć na drugiej stronię krótko, około 30 sekund. Omlet można też usmażyć w postaci małych placuszków (szczególnie polecane dla dzieci).
  • Przełożyć na talerz, nałożyć owoce na omlet i od razu jeszcze ciepły złożyć na pół (jak lekko wystygnie to się złamie).
  • Podawać polany syropem klonowym, z ulubionymi owocami i ewentualnie twarogiem / serkiem wiejskim i wiórkami kokosowymi.
  • Smacznego!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword banan, omlet, płatki owsiane

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Marta
    6 stycznia 2019 o 19:36

    5 stars
    Pyszny i błyskawiczny do przygotowania, będziemy robić ten omlet jeszcze nie raz

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 stycznia 2019 o 10:33

      Super 🙂 my też to bardzo lubimy 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 stycznia 2019 o 10:34

      Super 🙂 my też go bardzo lubimy 🙂

  • Odpowiedz
    Beata
    28 września 2019 o 19:36

    Super pychota. Córcia go uwielbia przygotowuję jej nawet do szkoły.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      28 września 2019 o 21:01

      bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂

  • Odpowiedz
    Ewula
    20 października 2019 o 09:04

    Świetny,pyszny, szybki w przygotowaniu..zastanawiam się czy można płatki zastąpić np mąką kokosową? I do tego np maliny..Muszę spróbować

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 października 2019 o 10:45

      dziękuję! na pewno można zastąpić, mąka kokosowa lubi chłonąć wodę więc nie jestem pewna w jakiej dokładnie ilości trzeba jej dodać, jak spróbujesz to daj znać czy wyszło dobre 🙂

    Dodaj komentarz


    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.