SAŁATKI

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety

6 kwietnia 2020 przez Aleksandra

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety to lekka i pyszna sałatka, idealna na grilla czy po prostu jako dodatek do mięsnego obiadu.

Zobaczcie również inne moje przepisy na sałatki.

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety

Co potrzebujecie:

  • Roszponka najbardziej tutaj pasuje ale zamiast niej można użyć innej delikatnej sałaty, np. sałaty masłowej czu karbowanej.
  • Pomidory można pominąć, ale dają sałatce dużo koloru.
  • Zamiast pomidorków cherry można też dodać pomidory daktylowe, lub zwykłe duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Ja najbardziej lubię pestki dynii i słonecznika w tej sałatce ale można też dodać orzechy włoskie lub płatki migdałów.
  • Nie polecam pomijania sera feta!

Jak zrobić sałatkę z ogórka i awokado krok po kroku:

przygotowane składniki sałatki z ogórkiem i awokado

Najpierw przygotowujemy wszystkie warzywa:

  • Roszponkę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.
  • Ogórek obrać i pokroić na półplasterki.
  • Awokado przekroić na 2 części, otworzyć awokado przekręcając te części w przeciwne strony. Usunąć pestkę, obrać ze skórki lub wyjąć łyżką miąższ. Pokroić na plasterki.
  • Pestki dyni lub słonecznika zarumienić na suchej patelni, aż będą pięknie pachnieć i będą lekko złociste, od razu zdjąć przełożyć je na talerz, bo mogą się łatwo spalić.
  • Pomidorki przekroić na pół.
  • Koperek drobno posiekać.
składniki na sos musztardowo-miodowy

Zrobić sos miodowo-musztardowy:

Składniki sosu wlać do małego słoiczka i dobrze nim potrząsnąć, aż będą dobrze zmieszane, alternatywnie można zmiksować składniki sosu blenderem (na małych obrotach).

sos miodowo-musztardowy jest polewany na sałatkę z ogórka i awokado

Składamy sałatkę:

Sałatę wymieszać z sosem, ogórkiem, awokado, pomidorami, koperkiem, serem feta i nasionami. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatkę trzeba podawać od razu! (roszponka bardzo szybko więdnie).

Smacznego!

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety

Bardzo lekka i pyszna sałatka, idealna na grilla czy po prostu jako dodatek do mięsnego obiadu. 
cucumber avocado tomato salad
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
całkowity czas 15 min
porcje 4 porcje
kalorie 311kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 duże garście roszponki
  • ok. 2/3 ogórka szklarniowego
  • 1 awokado
  • pęczek koperku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 80 g sera feta
  • 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Przygotować składniki sałatki:

  • Roszponkę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.
  • Ogórek obrać i pokroić na półplasterki.
  • Awokado przekroić na 2 części, otworzyć awokado przekręcając te części w przeciwne strony. Usunąć pestkę, obrać ze skórki lub wyjąć łyżką miąższ. Pokroić na plasterki.
  • Pestki dyni lub słonecznika zarumienić na suchej patelni, aż będą pięknie pachnieć i będą lekko złociste, od razu zdjąć przełożyć je na talerz, bo mogą się łatwo spalić.
  • Pomidorki przekroić na pół.
  • Koperek drobno posiekać.

Zrobić sos miodowo-musztardowy:

  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka i dobrze nim potrząsnąć, aż będą dobrze zmieszane, alternatywnie można zmiksować składniki sosu blenderem (na małych obrotach).

Składamy sałatkę:

  • Sałatę wymieszać z sosem, ogórkiem, awokado, pomidorami, koperkiem, serem feta i nasionami. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę trzeba podawać od razu! (roszponka bardzo szybko więdnie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    25 sierpnia 2018 o 19:01

    5 gwiazdek
    bardzo dobra, podałam na grillu

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      25 sierpnia 2018 o 19:02

      bardzo się cieszę 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here