OBIAD/ Wielkanoc/ zupy

Żurek

28 lutego 2021 przez Aleksandra

Nasz ulubiony przepis na żurek – jest pyszny, pełen smaku, idealnie kwaśny. Podaję go zawsze z jajkami na twardo i ziemniakami. Będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji.

Biało niebieski talerz z żurkiem z jajkami i ziemniakami.

Składniki:

Co potrzebujecie do przygotowania żurku:

  • Najważniejszy składnik to oczywiście zakwas na żurek (żur). Najlepszy będzie domowy – po pierwsze nie ma w nim żadnych dziwnych składników, po drugie możemy kontrolować jak kwaśny ma być. Zakwasy na żurek kupione w sklepie bardzo różnią się smakiem, niektóre smakują ok, a niektóre bardzo źle. Domowy zakwas na żurek to dosłownie 5 minut pracy + 5 dni czekania. Kliknijcie tutaj po przepis na zakwas na żurek.
  • Biała kiełbasa – drugi najważniejszy składnik żurku. Można użyć surowej lub parzonej – sprawdziłam, nie ma różnicy w smaku.
  • Coś wędzonego – używam wędzonego boczku i kawałka wędzonej kiełbasy. Można pominąć te dwa składniki i dodać więcej białej kiełbasy. Można również ugotować bulion na bazie wędzonych żeberek.
  • Bulion – baza zupy. Można użyć bulionu z kurczaka, warzywnego, lub rosołu. Żurek na rosole wychodzi trochę tłusty (zbieram wtedy tłuszcz z jego powierzchni za pomocą ręcznika papierowego).
  • Ziemniaki – wiem, nie każdy dodaje do żurku. Ja sobie bez nich żurku nie wyobrażam. Niektórzy podają żurek z ugotowanymi osobno ziemniakami, ja gotuję je bezpośrednio w zupie bo po co brudzić kolejne naczynie.
  • Śmietana – używam słodkiej śmietany 30-36%. Można też użyć 18% do zup, ale wtedy trzeba ją zaprawić.
  • Dla smaku: cebula, czosnek, majeranek, chrzan.
Składniki potrzebne do przygotowania żurku.

Jak zrobić najlepszy żurek krok po kroku:

Biała kiełbasa dodawana do gotującego się bulionu. Posiekane składniki na żurek.

KROK 1: Bulion zagotować, dodać białą kiełbasę, gotować na małym ogniu 15-20 minut.

KROK 2: Kiełbasę wyjąć z garnka i pokroić na plasterki (jeśli macie tylko parzoną kiełbasę to nie gotujemy jej tylko kroimy na plasterki). Pokroić również resztę składników: boczek pokroić w 1 cm kostkę, kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę (jeśli używacie), ziemniaki pokroić w 2cm kostkę, cebulę w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Podsmażone kiełbasy na patelni. Podsmażona cebula z czosnkiem na patelni.

KROK 3: Rozgrzać olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać boczek i kiełbasy, podsmażać przez kilka minut, aż będą zarumienione. Dodać do garnka z bulionem.

KROK 4: Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek i łyżkę majeranku, smażyć jeszcze przez minutę.

Ziemniaki dodane do garnka z zupą. Zakwas na żurek dodawany do zupy.

KROK 5: Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem. Na patelnię dodać kilka łyżek zupy i łopatką zdrapać wszystkie zabrązowienia z dna patelni, następnie dodać do garnka z zupą (doda to dużo smaku do zupy!). Dodać ziemniaki, zupę zagotować i gotować 15 minut na małym ogniu, lub aż ziemniaki będą miękkie.

KROK 6: Zakwas na żurek dobrze wymieszać i dodawać stopniowo do zupy (dodajemy płyn i mąkę, bez żadnych przypraw i dodatków, ja dodałam całą ilość przepisu na zakwas), sprawdzając czy nie wyjdzie dla Was za kwaśna (zakwas na żurek, domowy jak i kupny, może się różnić kwasowością). Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Zagotowanie zupy ma na celu jej zagęszczenie – mąka wtedy odpowiednio zagęsci zupę. Jeśli robiliście własny zakwas i chcecie zachować jego wartości odżywcze (bakterie probiotyczne) to polecam podgrzać zupę aż będzie bardzo ciepła ale jej nie gotować – ale za to będzie odrobinę mniej gęsta.

Śmietana jest dodawana do zupy. Majeranek jest dodawany do żurku.

KROK 7: Dodać śmietanę i chrzan do smaku (chrzanu również dodajemy tylko troszkę, za każdym razem sprawdzając czy smak nie będzie za Was ostry).

KROK 8: Pozostałą łyżeczkę majeranku rozetrzeć w rękach (uwolni aromat) i dodać do zupy.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!

Żurek nalewany do biało-niebieskiej miski.

Porady:

  • Jeśli użyliście tłustego boczku lub bulion/rosół był tłusty to można nadmiar tłuszczu zebrać z powierzchni zupy kładąc na nią ręcznik papierowy. Drugą metodą jest zostawienie zupy w lodówce, aż się ochłodzi – wtedy tłuszcz zbierze się na górze, można go zebrać łyżką.

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym?

  • zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a zakwas na barszcz biały z mąki pszennej
  • do barszczu białego dodajemy więcej śmietany
  • barszcz biały jest mniej kwaśny (dodajemy mniej zakwasu)

Przechowywanie:

  • Żurek idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Najlepiej smakował mi 3 dnia. Jeśli użyliście śmietany 30-36% można go również ponownie zagotować.
  • Żurek można zamrozić wyłącznie przed dodaniem śmietany, ze śmietaną już nie (śmietana zbije się w grudki).
Dwie miski z żurkiem, podanym z jajkami i ziemniakami.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Żurek

Najlepszy przepis na żurek – pyszny, aromatyczny, o głębokim smaku.
SAVE THIS RECIPE
Żurek soup with potatoes and eggs in a white-blue bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 45 min
całkowity czas 1 godz 5 min
porcje 8 porcji
kalorie 558kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1.75 l bulionu z kurczaka lub rosołu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g surowej białej kiełbasy 3-4 sztuki, może być też parzona
  • 100 g wędzonej suszonej kiełbasy opcjonalnie, lub 1 biała kiełbasa
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku
  • 700 g ziemniaków opcjonalnie
  • 3.5 szklanki zakwasu na żurek lub mniej, do smaku
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki chrzanu lub więcej, do smaku
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Bulion zagotować, dodać białą kiełbasę, gotować na małym ogniu 15-20 minut. Kiełbasę wyjąć z garnka i pokroić na plasterki (jeśli macie tylko parzoną kiełbasę to nie gotujemy jej tylko kroimy na plasterki).
  • Boczek pokroić w 1 cm kostkę, kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę (jeśli używacie), ziemniaki pokroić w 2cm kostkę, cebulę w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać boczek i kiełbasy, podsmażać przez kilka minut, aż będą zarumienione. Dodać do garnka z bulionem.
  • Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek i łyżkę majeranku, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem. Na patelnię dodać kilka łyżek zupy i łopatką zdrapać wszystkie zabrązowienia z dna patelni, następnie dodać do garnka z zupą (doda to dużo smaku do zupy!). Dodać ziemniaki, zupę zagotować i gotować 15 minut na małym ogniu, lub aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zakwas na żurek dobrze wymieszać i dodawać stopniowo do zupy (dodajemy płyn i mąkę, bez żadnych przypraw i dodatków, ja dodałam całą ilość przepisu na zakwas), sprawdzając czy nie wyjdzie dla Was za kwaśna (zakwas na żurek, domowy jak i kupny, może się różnić kwasowością). Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Zagotowanie zupy ma na celu jej zagęszczenie – mąka wtedy odpowiednio zagęsci zupę. Jeśli robiliście własny zakwas i chcecie zachować jego wartości odżywcze (bakterie probiotyczne) to polecam podgrzać zupę aż będzie bardzo ciepła ale jej nie gotować – ale za to będzie odrobinę mniej gęsta.
  • Dodać śmietanę i chrzan do smaku (chrzanu również dodajemy tylko troszkę, za każdym razem sprawdzając czy smak nie będzie za Was ostry).
  • Pozostałą łyżeczkę majeranku rozetrzeć w rękach (uwolni aromat) i dodać do zupy.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie: Żurek idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Najlepiej smakował mi 3 dnia. Jeśli użyliście śmietany 30-36% można go również ponownie zagotować.
  • Żurek można zamrozić wyłącznie przed dodaniem śmietany, ze śmietaną już nie (śmietana zbije się w grudki).
  • Kalorie = 1 porcja (1/8 przepisu), jajka są również wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne, zupa
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here