ciasto francuskie/ Impreza/ przystawki/ Sylwester

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

9 stycznia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 17 października 2019 przez Aleksandra

Pyszna i szybka do zrobienia przekąska z ciasta francuskiego. Te serowe paluszki są świetną przekąską na imprezy lub jako dodatek do zupy krem / – super pasują np do tej zupy z dyni z imbirem i pomarańczą lub zupy marchewkowo-kokosowej. Paluszki są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego w szklance
Serowe paluszki z ciasta francuskiego na talerzu, zupa dyniowa w tle

Parę uwag:

  • Najważniejsze jest trzymanie ciasta w chłodzie: wyjmujemy go z lodówki gdy mamy przygotowane wszystkie pozostałe składniki, nie robimy paluszków przy kaloryferze czy kuchence). Jeśli ciasto zaczyna robić się za ciepłe i się klei trzeba je szybko włożyć do lodówki na 10 minut.
  • Ciasto posypać mąką z dwóch stron.
  • Polecam moje przepisy na domowe ciasto francuskie: tradycyjne ciasto francuskie oraz szybkie ciasto francuskie.
  • Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie w sklepie warto kupić takie z 100% masła – jest zdrowsze i smakuje lepiej. Z takim ciastem jest niestety trochę trudniej pracować – szybciej będzie ciepłe i bardziej się klei. Skorzystajcie z powyższych wskazówek przy pracy z tym ciastem.
  • Najlepszy sposób pieczenia ciasta francuskiego: najpierw w wyższej temperaturze (ciasto się lepiej napuszy) a potem dajemy mu czas się dopiec w niższej temperaturze.
  • Można użyć dowolnego sera: parmezan (mój ulubiony), pecorino, gouda, ementaler, cheddar.
  • Paluszki smakują najlepiej do ok. 2h po upieczeniu, potem przestają być chrupiące. Można je również zrobić naprzód i schować do lodówki przykrute szczelnie folią plastikową. Upiec krótko przed tym jak zamierzamy je podawać.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego – krok po kroku:

  1. Ciasto posmarować jajkiem i posypać ziołami.

2. Posypać tartym serem. Ser dobrze przycisnąć do ciasta. Podzielić ciasto na paski.

3. Paski zawijamy w spiralki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można piec!

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

SAVE THIS RECIPE
puff pastry cheese straws
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 24 min
całkowity czas 30 min
porcje 13 sztuk
kalorie 142kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego u mnie 280g
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych ziół zioła prowansalskie lub włoskie lub tymianek
  • 80 g tartego sera najlepiej parmezan

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki przed wyjęciem ciasta z lodówki. Jajko rozbełtać i wymieszać z łyżką mleka lub wody. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Ciasto powinno być o grubości ok. 2mm, kupnego ciasta nie rozwałkowujemy. Jeśli robicie domowe trzeba go rozwałkować do takiej grubości. Ciasto posypać lekko mąką z dwóch stron (żeby się nie kleiło), położyć na arkuszu papiero do pieczenia (może być ten papier, w który jest zawinięte ciasto).
  • Ciasto posmarować mieszaniną jajka. Posypać ziołami.
  • Ciasto posypać tartym serem. Ser dobrze wcisnąć w ciasto (rękami lub wałkiem).
  • Pociąć na 2.5cm paski, najlepiej jest użyć okrągłego noża do pizzy.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto razem z papierem do pieczenia włożyć na 10 minut do lodówki (łatwiej będzie zwijać spiralki). Dobrze jest położyć pod papier dużą deskę do krojenia i na niej przenieść ciasto do lodówki (tak jest po prostu łatwiej).
  • Każdy pasek zwinąć w spiralkę (ciasto powinno być na zewnątrz spiralki a serowe nadzienie wewnątrz). Paluchy rozłożyć na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (ciasto zwiększy swoją objętość).
  • Piec 12 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 12 minut. Pod koniec czasu pieczenia dobrze jest mieć paluszki na oku, żeby się za bardzo nie zabrązowiły.
  • Smacznego!

uwagi

  • Paluszki najlepiej smakują ok. 1-2h po upieczeniu. Można je przygotować wcześniej i piec zaraz przed podaniem.
  • Arkusze ciasta francuskiego sprzedawane w sklepach mają różną wagę, więc jeśli Wasze różni się od mojego można dodać mniejszą lub większą ilość sera. Można nim posypać na oko, na cieście ma być cienka warstwa sera.
  • Mrożone ciasto francuskie: najpierw trzeba rozmrozić. Najlepiej ciasto rozmrażać przez noc w lodówce (inaczej może popękać).
  • Można użyć innych rodzajów sera: parmezan, pecorino, ementaler, gouda, cheddar.
  • Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim: ciasto musi być cały czas chłodne inaczej będzie się kleić. Wyciągamy go z lodówki dopiero jak mamy wszystkie składniki przygotowane.
  • Liczba kalorii = 1 paluszek (obliczone mniej więcej).
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Mirenka
    13 sierpnia 2021 o 13:42

    5 stars
    Sprawdzone,smaczne,polecam

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here