Spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Pyszny i ekspresowy makaron o wyjątkowym smaku. Może posłużyć jako danie głównie, koniecznie z sałatką u boku (np TAKĄ z selerem naciowym, ale już bez grzanek) lub podany w małych porcjach jako przystawka. Orzechy włoskie idealnie pasują do gorgonzoli, a żeby sos nie był tylko serowy i tłusty dodałam do niego wino, które nadaje lekkości i lekkiej kwasowatości oraz cytrusową nutę w postaci skórkę z cytryny, całość dopełnia aromatyczna świeża bazylia i chrupiące orzechy. Włochy na talerzu, polecam!
Mam na stronie również podobny przepis – makaron z gorgonzolą i szpinakiem, z dodatkiem smażonej ryby. To pyszny przepis na obiad w 25 minut!
Spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi
składniki
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki orzechów włoskich zmielonych, ale nie bardzo drobno
- ½ łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 100 ml białego wytrawnego wina 7 łyżek, takiego, które lubicie pić
- 50 ml śmietany 36% 3.5 łyżki
- 100 g sera gorgonzola
- 50 ml wody z gotowania makaronu 3.5 łyżki, lub więcej
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- 180 g makaronu spaghetti
- świeża bazylia
- kilka orzechów włoskich do posypania uprażone na suchej patelni, pokrojone na mniejsze kawałki
- odrobinę tartego parmezanu do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki.
- Makaron ugotować al dente w małej ilości dobrze osolonej wody (czyli ma być delikatnie twardawy przy gryzieniu), wyjąć go z wody ok. 30 sek przed końcem gotowania, odlać wodę zachowując minimum pół szklanki (to ważne, tą wodą najlepiej jest rozcieńczyć sos, jak trochę zastynie).
- W czasie jak makaron się gotuje przygotować sos.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, jak będą bulgotać dodać orzechy, skórkę z cytryny, pieprz i czosnek, smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż orzechy lekko się zabrązowią i wszystko będzie ładnie pachnieć.
- Dodać wino, gotować mieszając kilka minut, aż większość wina odparuje.
- Dodać śmietanę, włączyć minimalny ogień, wymieszać i dodać gorgonzolę, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos, zdjąć z ognia.
- Dodać makaron do sosu wraz z odrobiną wody z jego gotowania, wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej wody, żeby rozcieńczyć sos, doprawić solą i pieprzem (dodać szczególnie sporo pieprzu).
- Podawać natychmiast (sos szybko zastyga), posypany świeżą bazylią, parmezanem i orzechami włoskimi.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
1 komentarz
P.
18 grudnia 2021 o 14:14Rewelacja!