makaron/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ włoska

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią

10 czerwca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 20 marca 2019 przez Aleksandra


Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią

Pyszny letni obiad, gotowy w 20 minut. W gorący letni dzień naprawdę nie trzeba nic więcej. Makaron Caprese inspirowany jest słynną sałatką Caprese.

Ten makaron ma tylko kilka składników, ale jest naprawdę pełen smaku.

Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, wszystkie składniki powinny być jak najlepszej jakości:

– makaron: możecie użyć również innych rodzajów makaronu, ale powinien być ugotowany perfekcyjnie, czyli al dente, ma być miękki, ale minimalnie twardy, musi być go czuć przy gryzieniu, rozgotowany makaron zepsuje całe danie. Przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o odlaniu odrobiny wody z gotowania się makaronu, bardzo fajnie zagęszcza ona sos.

– oliwa: musi być extra-virgin (pomidory podsmażamy na niej tylko krótko, po chwili puszczają one sok, więc spokojnie można je smażyć na takiej oliwie jak do sałatek), dobrze by było, jakby miała lekki, owocowy smak

pomidory: muszą to być dojrzałe i słodkie letnie pomidory, z zimowych pomidorów bez smaku to danie po prostu nie będzie smakować, trzeba czekać na lato!

– mozzarella: można użyć zwykłej mozarelli w kulce, ale najlepsza będzie mozzarella di bufala – jest ona bardziej miękka i kremowa od tej tradycyjnej, wręcz rozpływa się w ustach! Bardzo polecam

bazylia – świeże i aromatyczne liście

– sok i skórka z cytryny – orzeźwiają całe danie i dają mu cytrysowej nuty, nie można ich pominąć!

Pycha, spróbujcie koniecznie!

Jeśli szukacie również innych szybkich przepisów na makaron to sprawdźcie te przepisy: spaghetti alla puttanesca lub makaron z krewetkami, cukinią i pesto z bazylii.

 

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią na dużej patelni z cytrynami z boku

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią

Pyszny i lekki letni makaron, gotowy w 20 minut! Zrobiony z dobrej jakości, świeżych składników jest pełny smaku i aromatu.
Pin This Recipe!
Pasta Caprese in a frying pan.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 716kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 200 g makaronu świderki fusilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory 400g, dojrzałe
  • ½ łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek wody z gotowania się makaronu
  • 125 g mozarelli najlepiej mozeralla di bufala
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści bazylii

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente, przy odcedzaniu odlać około ½ szklanki wody.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ok. 1.5 cm kostkę.
  • Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu ok. minuty.
  • Dodać pomidory i skórkę z cytryny, smażyć przez kilka minut, pomidory powinny zostać w kawałkach, ale puszczą też trochę soku, który razem z oliwą utworzy sos.
  • Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody z gotowania się makaronu, tyle, żeby trochę rozcieńczyć sos.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać makaron, mozarellę porwaną na mniejsze kawałki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec posypać listkami bazylii, podawać ciepłe.
  • Smacznego!
Rodzaj obiad
Kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią Pasta Caprese - tomatoes, mozarella and basil pasta

zbliżenie na makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią w białej misce

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Anna
    5 maja 2021 o 09:15

    5 gwiazdek
    Właśnie zrobiliśmy. Super

  • Odpowiedz
    aga
    20 czerwca 2018 o 18:32

    5 gwiazdek
    Proste, pyszne i ekspresowe 🙂 bałam się, że będzie może za suche ale było super 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 czerwca 2018 o 19:01

      Super! bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

    5 from 2 votes

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here