Impreza/ OBIAD/ SAŁATKI/ Wielkanoc

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową

14 maja 2021 przez Aleksandra

Ta lekka i kolorowa sałatka ziemniaczana smakuje naprawdę genialnie. Mamy tutaj ziemniaki, jajka, fasolkę szparagową, pomidorki cherry, wymieszane z przepysznym cytrynowo-bazyliowym sosem pesto i podane z chrupiącą szynką prosciutto na wierzchu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową, pomidorkami cherry i szynką prosciutto na niebieskim talerzu.

Składniki

Oto co potrzebujecie do przygotowania tej pysznej sałatki z ziemniakami (Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

  • ziemniaki – użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli typ A lub ewentualnie BC (ogólnoużytkowe), takie ziemniaki mają zwarty miąższ i dobrze trzymają swój kształt po ugotowaniu w przeciwieństwie do ziemniaków mączystych (typ C), które świetnie nadają się na puree
  • jajka
  • fasolka szparagowa (w sezonie można użyć też szparagów, polecam również moją inną sałatkę ziemniaczaną ze szparagami)
  • pomidorki cherry (można użyć dowolnego rodzaju pomidorów)
  • ser pecorino – można użyć też parmezanu/grana padano, pecorino to podobny ser do parmezanu – to włoski twardy ser robiony z mleka owiec a nie krowiego mleka jak parmezan, ma bardziej wyrazisty smak
  • cytrynowo-bazyliowy sos pesto (wiecej informacji poniżej)
  • szynka prosciutto – można też użyć pokrojonego w cienkie plasterki boczku
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z ziemniakami i sosem pesto.

Do przygotowania cytrynowo bazyliowego sosu pesto potrzebujecie:

  • bazylii
  • parmezanu
  • orzeszków pinii (można spokojnie użyć migdały lub nerkowce)
  • czosnku
  • skórki i soku z cytryny
  • oliwy z oliwek

Ten przepis jest bazowany na moim podstawowym przepisie na bazyliowe pesto, z tą różnicą, że dodałam do niego więcej oliwy, żeby sos był bardziej płynny + dodałam skórkę i sok z cytryny, żeby sos był bardziej orzeźwiający.

Do tego przepisu można użyć moich innych przepisów na pesto jak pesto z rukoli, pesto z czosnku niedźwiedziego, pesto z liści selera naciowego, czy pesto z pietruszki. Można również użyć gotowego pesto. Do każdego z tych przepisów lub do sklepowego pesto dodajcie więcej oliwy, żeby sos był bardziej płynny + skórkę i sok z cytryny.

Składniki potrzebne do przygotowania cytrynowo bazyliowego sosu pesto.

Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i pesto krok po kroku

Ziemniaki, fasolka szparagowa i pomidorki cherry pocięte na kawałki na desce do krojenia. Ziemniaki i jajka w garnku.

KROK 1: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.

KROK 2: Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie).

Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.

Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.

Sos pesto w misie malaksera. Fasolka szparagowa w garnku.

KROK 3: Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.

KROK 4: Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).

Szynka prosciutto smażona na patelni. Wszystkie składniki na sałatkę w garnku.

KROK 5: Smażymy szynkę: rozgrzewamy olej na patelni z nieprzywieralną powłoką. Smażymy szynkę z dwóch stron, aż będzie dobrze zarumieniona. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Jeśli chciecie, możecie nie smażyć szynki, po prostu pokroić ją na kawałki i dodać do sałatki. Ja uwielbiam chrupiące kawałki szynki na wierzchu sałatki!

KROK 6: Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.

Smacznego!

Alternatywna metoda przygotowania:

Zamiast gotować ziemniaki można je również upiec: ziemniaki wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia w odstępach (ziemniaki nie powinny się dotykać żeby mogły sie ładnie brązowić a nie dusić w piekarniku) i pieczemy w 220°C przez ok. 20-30 minut lub aż ziemniaki będą ładnie zarumienione i miękkie.

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową, pomidorkami cherry i szynką prosciutto na niebieskim talerzu.

Przechowywanie

Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej oraz świeżo przygotowana. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Można ją przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Szynkę najlepiej jest przechowywać osobno bo naczej nie będzie chrupiąca. Wyjąć z lodówki ok. 1-2 przed podaniem. Sałatki nie podgrzewamy bo ser się stopi. Przechowywana sałatka trochę traci swój piękny zielony kolor. Jeśli chcecie przygotować tą sałatkę z wyprzedzeniem, najlepiej jest ugotować sobie wszystkie warzywa i jajka, przygotować sos (przykrywamy go cienką warstwą oliwy z oliwek), przechowujemy wszystkie składniki osobno w lodówce, mieszamy przed podaniem.

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową, pomidorkami cherry i szynką prosciutto.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową

Ta lekka i kolorowa sałatka ziemniaczana smakuje naprawdę genialnie. Mamy tutaj ziemniaki, jajka, fasolkę szparagową, pomidorki cherry, wymieszane z przepysznym cytrynowo-bazyliowym sosem pesto i podane z chrupiącą szynką prosciutto na wierzchu.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Pesto potato salad on a blue plate.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 40 min
porcje 4 porcje
kalorie 560kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 5 dużych jajek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 10 pomidorków cherry
  • 45 g sera pecorino lub parmezan/grana padano
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 100 g szynki prosciutto
  • sól i pieprz do smaku

cytrynowo-bazyliowy sos pesto:

  • 45 g liści bazylii 2 małe doniczki lub 1 duża
  • 45 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować warzywa: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie): Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.
  • Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
  • Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.
  • Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).
  • Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli chciecie, możecie nie smażyć szynki, po prostu pokroić ją na kawałki i dodać do sałatki. Ja uwielbiam chrupiące kawałki szynki na wierzchu sałatki!
  • Alternatywna metoda przygotowania: Zamiast gotować ziemniaki można je również upiec: ziemniaki wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia w odstępach (ziemniaki nie powinny się dotykać żeby mogły sie ładnie brązowić a nie dusić w piekarniku) i pieczemy w 220°C przez ok. 20-30 minut lub aż ziemniaki będą ładnie zarumienione i miękkie.
  • Przechowywanie: Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej oraz świeżo przygotowana. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Można ją przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Szynkę najlepiej jest przechowywać osobno bo naczej nie będzie chrupiąca. Wyjąć z lodówki ok. 1-2 przed podaniem. Sałatki nie podgrzewamy bo ser się stopi. Przechowywana sałatka trochę traci swój piękny zielony kolor. Jeśli chcecie przygotować tą sałatkę z wyprzedzeniem, najlepiej jest ugotować sobie wszystkie warzywa i jajka, przygotować sos (przykrywamy go cienką warstwą oliwy z oliwek), przechowujemy wszystkie składniki osobno w lodówce, mieszamy przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!
danie dodatek do obiadu, obiad
kuchnia inspirowane kuchnią włoską, międzynarodowa
Keyword sałatka ziemniaczana z jajkami, sałatka ziemniaczana z pesto

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.