makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką

28 sierpnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 22 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką to pyszny i szybki obiad. Robiliście już pesto z pietruszki? Moim zdaniem jest tak samo dobre jak tradycyjne pesto bazyliowe.

parsley pesto pasta

Składniki:

Oto co potrzebujecie żeby zrobić ten pyszny obiad:

Jak zrobić makaron z pesto z pietruszki krok po kroku

KROK 1: Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Potem trzeba pociąć cukinię na plasterki a marchewkę na wąskie paski (obieraczką do ziemniaków).

KROK 2: Robimy pesto z pietruszki. Wszystkie składniki oprócz oliwy dodać do pojemnika blendera, zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę, można zmiksować na bardzo małych obrotach lub wmieszać trzepaczką.

KROK 3: Gotujemy całość: Podsmażyć cukinię, potem marchewkę. Mają być zabrązowione ale wciąż lekko chrupiące. Dodać ugotowany makaron i pesto, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!  

Przechowywanie

Możecie ten makaron spokojnie odgrzać na drugi dzień, ale zawsze jest lepiej przechowywać makaron osobno od sosu bo będzie on ten sos wchłaniał i nie będzie już taki pysznie lekko twardawy (al dente).

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką

Pyszny i szybki obiad z chrupiącymi warzywami i aromatycznym pesto
Pin This Recipe!
Parsley pesto pasta with zucchini and carrots in a pan.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 906kcal
autor Aleksandra

składniki

Makaron:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie marchewki 200g
  • 1 mała cukinia 200g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Pesto z pietruszki i pestek dyni:

  • 1 pęczek pietruszki 30g
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmesanu 25g
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 60ml
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Pesto: Do blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy. Zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę i zmiksować na najmniejszych obrotach misera, bardzo krótko lub wmieszać trzepaczką.
  • Makaron: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, ma być ugotowany al dente (ma być go lekko czuć przy gryzieniu). Odłożyć kilka łyżek z gotowania się makaronu.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół i potem na plasterki o grubości ok. 5mm.
  • Marchewkę obrać ze skórki i ta samą obieraczką zetrzeć na podłużne szerokie paski.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, na większym ogniu smażyć cukinię przez ok. 3 min, potem dodać marchewkę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Warzywa mają być lekko zbrązowione i miekkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać ugotowany makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypane parmezanem i pestkami dyni.
  • Smacznego!

uwagi

Alternatywnie można zamienić pestki dyni na pistacje i dodać tylko małą szczyptę soli.
Rodzaj danie główne
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here