makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką

28 sierpnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 30 listopada 2019

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką to pyszny i szybki obiad. Robiliście już pesto z pietruszki? Moim zdaniem jest tak samo dobre jak tradycyjne pesto bazyliowe.

parsley pesto pasta

Krok po kroku:

1. Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Potem trzeba pociąć cukinię na plasterki a marchewkę na wąskie paski (obieraczką do ziemniaków).

2. Robimy pesto z pietruszki. Wszystkie składniki oprócz oliwy dodać do pojemnika blendera, zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę, można zmiksować na bardzo małych obrotach lub wmieszać trzepaczką.

3. Gotujemy całość: Podsmażyć cukinię, potem marchewkę. Mają być zabrązowione ale wciąż lekko chrupiące. Dodać ugotowany makaron i pesto, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!  

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką

Pyszny i szybki obiad z chrupiącymi warzywami i aromatycznym pesto
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 906kcal
autor Aleksandra

składniki

Makaron:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie marchewki 200g
  • 1 mała cukinia 200g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Pesto z pietruszki i pestek dyni:

  • 1 pęczek pietruszki 30g
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmesanu 25g
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 60ml
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Pesto: Do blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy. Zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę i zmiksować na najmniejszych obrotach misera, bardzo krótko lub wmieszać trzepaczką.
  • Makaron: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, ma być ugotowany al dente (ma być go lekko czuć przy gryzieniu). Odłożyć kilka łyżek z gotowania się makaronu.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół i potem na plasterki o grubości ok. 5mm.
  • Marchewkę obrać ze skórki i ta samą obieraczką zetrzeć na podłużne szerokie paski.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, na większym ogniu smażyć cukinię przez ok. 3 min, potem dodać marchewkę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Warzywa mają być lekko zbrązowione i miekkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać ugotowany makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypane parmezanem i pestkami dyni.
  • Smacznego!

uwagi

Alternatywnie można zamienić pestki dyni na pistacje i dodać tylko małą szczyptę soli.
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa
Keyword makaron z cukinią, makaron z pesto bazyliowym, pesto z pietruszki

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.