ciasto francuskie/ Impreza/ przystawki/ Sylwester

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

29 grudnia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 29 listopada 2020 przez Aleksandra

Ślimaczki z ciasta francuskiego to błyskawiczne do zrobienia wytrawne ciastka, idealne na imprezy lub po prostu jak macie ochotę na chrupiącą przekąskę. Są pyszne i szybkie do zrobienia. Wystarczy wymieszać ser, oliwki i suszone pomidory, rozłożyć na cieście, zwinąć w rulon, pokroić na plasterki i piec! Smakują pysznie na ciepło i na zimno.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami w fioletowej misce.

Składniki:

Co potrzebujecie:

  • Ciasto francuskie – do przygotowania ciastek możecie użyć domowego ciasta francuskiego (tradycyjnego lub szybkiego) lub gotowego ciasta ze sklepu. Najlepiej użyć ciasta ze 100% masła, jeśli możecie takie znaleźć.
  • Oliwki – najlepsze będą czarne lub kalamata.
  • Suszone pomidory – najlepsze są takie w oleju, sprzedawane w słoiczku. Oleju nie wylewajcie, jest pyszny, można go dodać do sałatek (np. do tej sałatki z suszonymi pomidorami) lub smażyć na nim wytrawne pancakes.
  • Ser – użyłam pół na pół parmezanu i sera cheddar, ale możecie użyć inny, Wasz ulubiony ser.

Ślimaczki z ciasta francuskiego – krok po kroku:

Inne przekąski z ciasta francuskiego na słono:

Ręka sięgająca po ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami w fioletowej misce.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono – z nadzieniem z sera, oliwek i suszonych pomidorów.
SAVE THIS RECIPE
Puff pastry pinwheels with cheese, sun-dried tomatoes and olives in a violet bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 30 ciasteczek
kalorie 2030kcal
autor Aleksandra

składniki

ślimaczki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g, najlepiej z 100% masła
  • 100 g tartego sera dałam 50 g parmezanu i 50g sera cheddar, można również użyć innego żółtego sera
  • 100 g suszonych pomidorów waga odsączonych z oleju pomidorów, 1 słoiczek 185g
  • 70 g czarnych oliwek

do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ser zetrzeć na tarce (cheddar na dużych oczkach, parmezan na drobnych), suszone pomidory dobrze odsączyć z zalewy, razem z oliwkami drobno pokroić. Wymieszać razem wszystkie składniki.
  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia (lub silikonowej macie) na grubość ok. 2 mm. Jeśli używacie ciasta francuskiego na maśle (domowego lub kupnego) to musicie je dobrze podsypać mąką z dwóch stron przed wałkowaniem. Klei się ono bardziej niż zwyczajne, sklepowe ciasto francuskie na oleju. Cienkie rozwałkowanie ciasta jest ważne – w ten sposób wszystkie warstwy ciasta dobrze się upieką i będą chrupiące.
  • Nadzienie rozłożyć równą warstwą na rozwałkowanym cieście, dobrze wcisnąć oalcami w ciasto.
  • Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, ma powstać długi rulon.
  • Kroić na plastry 1-1.5 cm grubości, albo bardzo ostrym nożem (najlepiej z małymi ząbkami), albo używając zwykłej nitki (jak na zdjęciach) – plastry będą równiejsze i lepiej wyglądały. Nitkę przeciągnąć pod rulonem, zawiązać i ścisnąć palcami – ukroi się nam idealny plasterek.
  • Przełożyć ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć je w odstępach (trochę urosną, ale nie dużo). Spłaszczyć ciastka lekko placami, tak, żeby miały równą powierzchnię i grubość.
  • Jajko rozbełtać widelcem i wymieszać z mlekiem. Pędzelkiem posmarować wszystkie ślimaczki.
  • Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4 i piec jeszcze około 13 minut, aż ślimaczki będą zabrązowione.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przez około 2 godziny po upieczeniu będą jeszcze chrupiące, potem niestety zaczną mięknąć.
  • Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami koniecznie zostawcie. Możecie trzymać go w lodówce i dodawać np. do sałatek, jest bardzo aromatyczny.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here