polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad

Przepis na najlepsze pierogi ruskie

20 czerwca 2018 | Last Updated: 14 kwietnia 2019

Przepis na najlepsze pierogi ruskie

Klasyka polskiej kuchni. Pewnie większość z Was ma już swój ulubiony przepis, ale tym, którzy nie mają polecam wypróbować mój ulubiony. Idealne pierogi to dla mnie takie z dużą ilością farszu, który jest dobrze doprawiony i nie suchy, oraz cienkie, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Te z przepisu poniżej zdecydowanie takie są!

Może nie wszyscy wiedzą, ale pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji. Ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej inaczej Kresów Wschodnich (czyli historycznego regionu północno-zachodniej Ukrainy i południowo-wschodniej Polski). Nazwa wynika z zawirowań historycznych i zmiany granic. Pierogi ruskie powstały na terenach Ukrainy, które kiedyś należały do Polski. W Rosji próżno ich szukać, a prawdziwym Ukraińcom też jest ta nazwa często nie znana. Znajoma Ukrainka opowiedziała mi, że pierogi ruskie w jej regionie to takie z mięsem. Pierogi ogólnie są u nich pieczone, a takie gotowane w wodzie pierogi jak u nas, nazywają się na Ukrainie wareniki.

Ciekawe jest również to, że w XIX wieku, mówiąc pierogi ruskie, myślano nie tylko o tych konkretnych pierogach z nadzieniem ziemniaczano-serowym, ale ogólnie o pierogach, również z innym farszem np. mięsnym, czy z kapusty i grzybów. Znajduje to potwierdzenie w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1898 roku pt. ‘365 Obiadów’. Autorka podaje przepis na pierogi ruskie z mięsem, podając, że można użyć ciasta francuskiego lub drożdżowego. W skład nadzienia wchodziło mięso („co jest w domu”), masło, cebula, sól, pieprz, żółtka, bułka tarta oraz ugotowane jajka. Podany jest również przepis na „Kulebiaka czyli pieczony pieróg ruski z rybą” oraz na „pierogi ruskie z kapustą słodką” i „pierogi ruskie z kapustą i jabłkami”.

W Austrii, gdzie mieszkam, bardzo popularne są pierogi karynckie, czyli z Karyntii, regionu w południowej Austrii. Nazywają się po niemiecku Kärntner Kasnudeln. Smakują bardzo podobnie do naszych ruskich, z tą różnicą, że zamiast twarogu używany jest jego tutejszy odpowiednik – Topfen (jest to biały ser, odrobinę mniej kwaśny niż twaróg) oraz dodawana jest mięta. Reszta składników jest bez zmian: cebula, ziemniaki, sól i pieprz. Ciasto na pierogi prawie zawsze jest z jajkiem (jest twardsze!), a ich kształt jest najczęściej okrągły. Patriotycznie (i szczerze) muszę przyznać, że nasze są pyszniejsze 🙂

Tutaj znajdziecie post, w którym trochę dokładniej opisuję przygotowanie ciasta na pierogi wraz ze zdjęciami: Przepis na ciasto na pierogi.

Moje inne przepisy na pierogi:

pierogi z nadzieniem ze szpinaku, ziemniaków i fety (z różowym ciastem zabarwianym sokiem z buraków)

pierogi z ziemniakami i żółtym serem (pierogi ruskie po amerykańsku!)

pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na najlepsze pierogi ruskie Potato, onion and white cheese pierogi (polish dumplings, pierogi ruskie) www.maine-cook.com 1
Przepis na najlepsze pierogi ruskie Potato, onion and white cheese pierogi (polish dumplings, pierogi ruskie) www.maine-cook.com 1

Przepis na najlepsze pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie, czyli z nadzieniem z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki.
czas przygotowania 2 hours
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 2 hours 15 minutes
porcje 6 porcji (ok. 70 pierogów)
kalorie 2918kcal

składniki

ciasto: (na ok. 100 pierogów)

  • 500 g mąki użyłam mąki uniwersalnej typ 480
  • 280 g wody
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie: (na ok. 70 pierogów)

  • 1 kg ziemniakow czyli 800g ugotowanych
  • 240 g cebuli 1 duża cebula i 1 mała
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g tłustego twarogu lub półtłustego
  • sól i pieprz do smaku dałam 4 łyżeczki soli i 1.5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

wykonanie

Ciasto:

  • Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z solą.
  • Wodę podgrzać z masłem, aż będą bardzo gorące, ale nie będą się gotować.
  • Gorącą wodę z masłem wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem (końcówka w kształcie haka), około 5 minut. Ciasto ma wyjść gładkie, miękkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest już w formie kuli, jest w miarę gładkie, ale twarde, to znaczy, że nie jest gotowe, trzeba je dalej wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię plastikową, odstawić na ok. 30 minut.

Nadzienie:

  • Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Ma dużej patelni rozgrzać olej, na średnio-niskim ogniu smażyć cebulę ok. 10 minut, aż będzie zeszklona, przezroczysta.
  • Ziemniaki połączyć z serem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można to zrobić rękami lub lepiej praską do ziemniaków (ja mam blender kielichowy z końcówką do puree, bardzo polecam).
  • Miskę przykryć i odstawić do lodówki na ok. 30 min lub dłużej (zimne nadzienie będzie się lepiej formować). Z nadzienia można ulepić kulki, lepienie pierogów idzie wtedy szybciej. Ja nabieram je łyżką do lodów, a potem dzielę na pół i formuję kulki (kulki mają średnicę ok. 3.5 cm i ważą po ok. 20 g). Nadzienie można oczywiście nakładać do pierogów zwyczajnie łyżeczką (po ok. łyżeczkę nadzienia na 1 pieroga).

Lepienie:

  • Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Kubkiem lub specjalną wykrawaczką do pierogów wycinać koła (u mnie o średnicy 7 cm). Na każde kółko nałożyć kulkę nadzienia (nadzienie można nakładać również łyżeczką, tyle ile lubicie). Dobrze składać pierogi, uważając, żeby brzegi były dobrze zlepione.
  • Odkładać pierogi na podsypaną mąką powierzchnię, przykryć luźno kuchenną ściereczką.

Gotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, dobrze posolić.
  • Gdy woda się zagotuje wrzucić pierwszą porcję pierogów (około 10-12 sztuk), gotować 2 minuty – licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Łyżką cedzakową wyłożyć na talerz, dobrze odcedzić z wody. Podawać ciepłe.

uwagi

Pozostałą część ciasta można nadziać dowolnymi owocami – np. truskawkami, jagodami, czereśniami.

Nutrition

Kalorie: 2918kcal
danie obiad
kuchnia polska
Keyword cebula, ciasto na pierogi, pierogi, pierogi ruskie, twaróg, ziemniaki

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Ela
    26 czerwca 2018 w 07:29

    do farszu daję majeranek

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      26 czerwca 2018 w 18:19

      brzmi ciekawie, dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂

    Dodaj komentarz