Impreza/ OBIAD/ ryby i owoce morza/ SAŁATKI/ Wielkanoc

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą

28 czerwca 2020 przez Aleksandra

Pyszna sałatka z ziemniakami, szparagami (poza sezonem można dodać fasolkę szparagową), jajkiem, wędzoną rybą, smażonymi rzodkiewkami (są pyszne!) oraz sosem musztardowo-miodowym. Będzie świetnie pasować na grilla, można ją też zjeść jako lekki letni obiad. Polecam!

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą na białym talerzu

Składniki:

  • Ziemniaki – koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
  • Szparagi – im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
  • Wędzona ryba – użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
  • Rzodkiewki – jedliście kiedyś smażone rzodkiewki? Są naprawdę pyszne, miękkie i nie mają tak ostrego smaku jak świeże. Można by było też dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry.
  • Jajka – koniecznie!
  • Koperek – koniecznie dużo!
  • Sos musztardowo-miodowy – koniecznie dodajemy do CIEPŁYCH ZIEMNIAKÓW.
składniki na sałatkę z ziemniakami, szparagami, jajkiem i wędzoną rybą

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami krok po kroku:

Pokrojone składniki na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami na desce do krojenia
  1. Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
sos musztardowo-miodowy w słoiku, szparagi ziemniaki i jajka w garnku

2. Wszystkie składniki sosu dodajemy do średniego słoika i intensywnie wstrząsamy.

3. Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut).

smażone rzodkiewki, wszystkie składniki sałatki polewane sosem

4. Smażymy rzodkiewki na maśle – aż będą miękkie i zabrązowione. Jeśli nie jesteście fanami surowych rzodkiewek to te na pewno Wam posmakują!

5. Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą

Pyszna sałatka z ziemniakami, szparagami (poza sezonem można dodać fasolkę szparagową), jajkiem, wędzoną rybą, smażonymi rzodkiewkami (są pyszne!) oraz sosem musztardowo-miodowym. Będzie świetnie pasować na grilla, można ją też zjeść jako lekki letni obiad.
potato and asparagus salad on a white plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 6 porcji
kalorie 460kcal
autor Aleksandra

składniki

na sałatkę:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 dużych jajek
  • 1 pęczek szparagów około 45 bardzo cienkich szparagów lub 22 średnich / grubszych
  • 200 g wędzonego pstrąga
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki około 16 rzodkiewek
  • 2 łyżki masła

sos musztardowo-miodowy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Robimy sos musztardowo-miodowy: dodać wszystkie składniki na sos do średniego słoika i mocno wstrząsnąć aż będą wymieszane. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
  • Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz w jednym garnku, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut). Czyli ja gotowałam tak: do gotującej się osolonej wody wrzucamy ziemniaki, gotujemy 4 minuty, dodajemy jajka, gotujemy przez 5 minut, potem dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty.
  • Smażymy rzodkiewki na maśle – aż będą miękkie i zabrązowione.
  • Składamy sałatkę: Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnoście składników:
    Ziemniaki – koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
    Szparagi – im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
    Wędzona ryba – użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
    Rzodkiewki – można również dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry.
  • Przechowywanie: Sałatka smakuje również bardzo dobrze na drugi dzień, ja wolę ją lekko ciepłą więc ją delikatnie odgrzewam, ale zimna też jest dobra.
  • Kalorie = 1 porcja = 1/6 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj dodatek do obiadu, sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here