amerykańska/ makaron/ mięso/ obiad w około 30 min na stole/ Walentynki/ wszystkie przepisy na obiad/ włoska

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

27 maja 2018 (Last Updated: 3 maja 2019)

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie robi się błyskawicznie, a jest naprawdę przepyszne. Dużo smaku daje tutaj dodanie oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, pamiętajcie, żeby wykorzystywać ten olej, jest bardzo aromatyczny!

Jest to bardzo popularne danie za oceanem. Jest inspirowane makaronem, który można było zjeść w nowojorskiej restauracji The Olive Garden. Spróbujcie mojej wersji!

Spróbujcie również innych moich pomysłów na obiad z piersią z kurczaka!

EDIT: Jest to Wasz jak na razie najpopularniejszy przepis obiadowy! (pełne zestawienie najpopularniejszych przepisów na blogu możecie znaleźć tutaj).

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem Tuscan Chicken in creamy sun-dried tomato and spinach sauce
Print
5 from 1 vote

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 949kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 małe piersi z kurczaka ok. 300g
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 5 ząbków czosnku pokrojone na plasterki
  • 6 kawałków suszonych pomidorow pokrojone na duże kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku 60g

dodatkowo:

  • 125 g makaronu użyłam jajecznego tagliatelle

wykonanie

  • Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
  • Piersi z kurczaka lekko rozbić, małe piersi można tylko delikatnie rozbić tłuczkiem w najgrubszej części, w przypadku większych lepiej jest je przekroić na 3 części – na pół wszerz a potem tą grubszą część jeszcze na pół. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), odłożyć na talerz. Kurczak ma nie być do końca usmażony, bo będzie się jeszcze chwilkę dusił w sosie.
  • Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
  • Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż całkowicie odparuje.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na patelnię dodać z powrotem kurczaka i szpinak, gotować około minutę, aż szpinak zwiędnie, zdjąć z ognia, podawać z makaronem.

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Calories: 949kcal
danie obiad
kuchnia amerykańska, międzynarodowa, włoska
Keyword czosnek, makaron, pierś z kurczaka, śmietana, suszone pomidory, szpinak

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem na patelni

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem podany z jajecznym makaronem na talerzu

Kurczak po toskańsku

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    ania
    20 czerwca 2018 at 18:33


    Ale to pyszne wyszło! Zdecydowanie do powtórki!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 czerwca 2018 at 19:01

      Super! 🙂

  • Odpowiedz
    aniela
    23 sierpnia 2018 at 12:56

    Wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 sierpnia 2018 at 18:53

      dziękuję, daj znać czy smakowało 🙂

    Dodaj komentarz