OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa krem ze szparagów z serkiem kozim

13 maja 2021 przez Aleksandra

Przepyszna zupa krem ze szparagów, będziecie zaskoczeni jak wiele ma smaku – wszystko to dzięki dodatkom – zupę doprawiłam tymiankiem, sokiem z cytryny, a zabielona jest nie jak zazwyczaj śmietaną, ale kremowym serkiem kozim. Zupa wyszła genialna, lekka, orzeźwiająca, delikatnie kwaśna, oryginalna w smaku. Robi się ją prosto i szybko.

Trzy miski z zupą krem ze szparagów, polaną sosem z serka koziego i posypaną pestkami dyni.

Składniki

Oto co potrzebujecie, żeby przygotować zupę ze szparagów (pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

  • szparagi – zupa krem to dobry pomysł na zużycie średniej jakości szparagów, cieniutkie i chrupiące świeże szparagi lepiej jest wykorzystać do innych dań jak szparagi w cieście francuskim, tarta ze szparagami lub risotto ze szparagami, można również użyć mrożone szparagi
  • ziemniaki – naturalnie zagęszczają zupę
  • bulion – można użyć bulionu warzywnego lub z kurczaka, zdrewniałe końcówki szparagów wykorzystać do przygotowania bulionu, szkoda je wyrzucać, dadzą zupie jeszcze więcej smaku! możecie je również zamrozić i użyć innym razem
  • serek kozi – dodajemy go zamiast śmietany kremówki, zagęszcza zupę i dodaje dużo smaku, zamiast serka koziego możecie dodać śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki/120ml lub mniej, do smaku)
  • dodatki/przyprawy: cebula, czosnek, tymianek (suszony lub świeży), sok z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać chlust białego wytrawnego wina)
Składniki na zupę krem ze szparagów.

Jak zrobić zupę krem ze szparagów krok po kroku

KROK 1: Przygotować wszystkie składniki.

KROK 2: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki, pociąć na kawałki ok. 3 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Jak odcinać końcówki szparagów:

Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.

Na końcówkach szparagów można ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy).

KROK 3: W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem. Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.

KROK 4: Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).

KROK 5: Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.

KROK 6: Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.

Smacznego!

Zupa krem ze szparagów w zielonej misce.

Z czym można podać tą zupę

  • ja polałam moją zupę sosem z serka koziego i soku z cytryny i posypałam uprażonymi pestkami dyni ale jest też dużo innych pysznych opcji
  • zupę można posypać tartym parmezanem
  • podać z grzankami
  • polać jogurtem naturalnym i oliwą z oliwek
  • podać z jajkami na twardo lub w koszulce
  • posypać usmażonym na chrupiąco boczkiem
  • nie polecam podsmażonych końcówek szparagów – ładnie wyglądają ale w przypadku tego przepisu opadną na dno zupy (zupa nie jest bardzo gęsta, moglibyście ją zrobić gęstszą = dodać mniej bulionu, ale mi bardziej smakuje rzadsza zupa)

Przechowywanie

Zupę można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, spokojnie można ją zagotować.

Mrożenie zupy: najlepiej byłoby zamrozić tą zupę przed dodaniem serka koziego – zupa po zamrożeniu na pewno się zważy (będzie grudkowata), ale skoro to jest zupa krem to można ją na nowo zmiksować na gładko mikserem i smakuje i wygląda jak świeżo zrobiona.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zupa krem ze szparagów z serkiem kozim

Kremowa zupa szparagowa, zabielona serkiem kozim. Wyrazista w smaku, lekka, orzeźwiająca.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Zupa krem ze szparagów w zielonej misce.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 262kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku mogą być też świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 czubate łyżki serka koziego 140g, twarożku, takiego jak na kanapki, do smarowania
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 3 łyżki serka koziego +1 łyżka soku z cytryny/mleka
  • pestki dyni zarumienione na suchej patelni

wykonanie

  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki*, pociąć na kawałki ok. 3 cm.
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem.
  • Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.
  • Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).
  • Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.
  • Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Na końcówkach najlepiej jest ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy). Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.
  • Zamiast serka koziego możecie dodać śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki/120ml lub mniej, do smaku).
  • Zamiast soku z cytryny można dodać chlust białego wytrawnego wina (ok. 60-80ml). Wino dodajemy po ziemniakach i gotujemy chwilę, aż prawie całe odparuje.
  • Liczba kalorii = 1 mała porcja (1/6 przepisu).
danie dodatek do obiadu, zupa
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    kraszynka
    6 maja 2018 o 18:42

    5 stars
    Ooo i już mam super przepis na jutrzejszy obiad 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 maja 2018 o 14:19

      Super, cieszę się 🙂

  • Odpowiedz
    czarna
    6 maja 2018 o 14:39

    Są tu wszystkie rzeczy, które lubię więc na pewno wypróbuję przepis 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 o 15:56

      bardzo polecam, jest przepyszna!! 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here