Przepyszna zupa krem ze szparagów, będziecie zaskoczeni jak wiele ma smaku – wszystko to dzięki dodatkom – zupę doprawiłam tymiankiem, sokiem z cytryny, a zabielona jest nie jak zazwyczaj śmietaną, ale kremowym serkiem kozim. Zupa wyszła genialna, lekka, orzeźwiająca, delikatnie kwaśna, oryginalna i uzależniająca w smaku. Robi się ją prosto i szybko. Pamiętajcie, żeby zdrewniałe końcówki szparagów wykorzystać do przygotowania bulionu, szkoda je wyrzucać, dadzą zupie jeszcze więcej smaku!
Zupa krem z zielonych szparagów z cytryną, tymiankiem i serkiem kozim
składniki
zupa:
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka suszonego tymianku mogą być też świeże listki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 6 ząbków czosnku (nie będzie wyraźnie czuć czosnku)
- 0.5 kg ziemniaków
- 1 kg zielonych szparagów
- 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 czubate łyżki serka koziego 140g, twarożku, takiego jak na kanapki, do smarowania
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- 3 łyżki serka koziego +1 łyżka soku z cytryny/mleka
- pestki dyni zarumienione na suchej patelni
wykonanie
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki*, pociąć na kawałki ok. 3 cm.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 8 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem.
- Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.
- Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).
- Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.
- Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.
uwagi
- Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Na końcówkach najlepiej jest ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy). Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.
- Liczba kalorii = 1 mała porcja (1/6 przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
4 komentarze
kraszynka
6 maja 2018 o 18:42Ooo i już mam super przepis na jutrzejszy obiad 🙂
Aleksandra
7 maja 2018 o 14:19Super, cieszę się 🙂
czarna
6 maja 2018 o 14:39Są tu wszystkie rzeczy, które lubię więc na pewno wypróbuję przepis 🙂
Aleksandra
6 maja 2018 o 15:56bardzo polecam, jest przepyszna!! 🙂