przepisy podstawowe/ sosy/ włoska

Jak zrobić zielone pesto? Przepis na pesto bazyliowe – Pesto alla Genovese

12 stycznia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 21 kwietnia 2020

Pesto bazyliowe, zwane również ’zielonym’ to włoski sos składający się z bazylii, sera parmezan, orzeszków pinii, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Jest przepyszny i sprawia, że każde danie z jego dodatniem smakuje jeszcze lepiej. Zrobienie domowego pesto jest bardzo proste i szybkie, a smakuje o niebo lepiej niż kupny sos!

pesto bazyliowe w granitowym moździeżu

Pochodzenie sosu:

Pesto bazyliowe to włoski sos wywodzący się z Genewy. Po włosku nazywa się ’Pesto alla Genovese’ czyli sos genueński. Nazwa ‚pesto’ pochodzi od włoskiego słowa ’pestare’ oznaczającego uderzać lub miażdżyć, bo oryginalnie pesto przygotowuje się właśnie za pomocą moździeża. Jego oryginalny skład to bazylia, ser parmezan, ser pecorino sardo, orzeszki pinii, czosnek, oliwa z oliwek i sól.

Domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to ze słoiczka, jest zdrowsze (nie pasteryzowane) i można je zrobić z najlepszych i najpyszniejszych składników (czyli np. oliwa z oliwek, a nie olej, większa ilość bazylii, parmezan a nie grana padano lub jeszcze jakieś inne sery). Domowe pesto robię już od dawna, do tej pory zawsze metodą ’na oko’, wrzucając do pojemnika blendera wszystko co było pod ręką. Zawsze bardzo mi smakowało, ale próbując spisać porządnie dla Was wszystkie składniki powstanowiłam poszperać w internecie i we włoskich książkach, jak to naprawdę z tym pesto jest.

Parę słów o składnikach:

składniki na pesto bazyliowe

Jeśli chodzi o proporcje składników, wychodzi na to, że do tej pory robiłam sos serowy, a nie bazyliowy 😉 Do najlepszego pesto potrzebne jest naprawdę dużo bazylii (czyli taka bardzo duża doniczka jak na zdjęciu powyżej), ma smakować intensywnie bazyliowo, z delikatnym aromatem sera.

Bazylię na pesto kupuje często nie w doniczce, ale poporcjowane w opakowaniach liście. Należy wtedy uważać na wagę liści na opakowaniach, bo w to wchodzi również waga łodyżek, które przecież się wyrzuca.

Jeśli chodzi o ser, bardziej smakuje mi wersja z samym parmezanem, a nie pół na pół z pecorino. Parmezan (ser z mleka krowiego) ma bardziej wyrazisty smak niż delikatniejszy Pecorino Sardo (Ser z mleka owczego, pochodzący z Sardynii), no ale to już jest kwestia smaku.

Orzeszki pinii– nie trzeba ich prażyć na suchej patelni. Pesto jest tak wyraziste w smaku, że ciężko wyczuć, czy orzechy są zabrązowione czy nie, więc szkoda na to brudzić dodatkowe naczynie. Równie dobrze smakuje z migdałami.

Oliwa z oliwek – musi być pierwszego tłoczenia, najlepiej o delikatnym, kwiatowym smaku (w gotowych słoiczkach niestety najczęściej jest olej).

Metoda przygotowania:

Pesto można przygotować szybko w blenderze lub malakserze lub tradycyjną metodą – za pomocą moździeża.

O dziwo przygotowanie pesto w moździeżu nie jest aż tak trudne ani pracochłonne jak myślałam. W czasie tygodnia, po pracy nie będę raczej tak robić pesto, ale w weekend owszem. Pesto zrobione w moździeżu naprawdę lepiej smakuje, wszystkie składniki są lepiej połącznone i bardziej aromatyczne. Ma to również do czynienia z faktem, że oliwa zmiksowana na wysokich obrotach w blenderze staje się gorzka. Do tej pory w to nie wierzyłam, ale nie byłam w stanie wyczuć różnicy. T

ym razem zrobiłam 2 porcje pesto, z tych samych składnikow, w blenderze i w moździeżu. Po spróbowaniu obu porcji byłam w szoku, pesto zrobione blenderem było wyraźnie bardziej gorzkie. Wydawało mi się, że po zmieszaniu go z makaronem czy innymi składnikami, np. na kanapce czy pizzy, nie będę już tego czuła, ale niestety, teraz czuje już wszędzie 😉

Od tej pory miksuję wszystkie składniki oprócz oliwy w blenderze, potem dodaję oliwę i miksuję wszystko na małych obrotach, powoli lub ręcznie za pomocą trzepaczki. Muszę również przyznać, że nie każdy z moich domowników wyczuwa taką różnicę więc jeśli Wam się spieszy to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszystko na raz zmiksować!

Parę słów o moździeżu, jeśli zastanawiacie się nad jego kupnem. Nie ma co oszczędzać, lepiej jest kupić od razu porządny, granitowy/marmurowy moździeż. Dobrych parę lat temu kupiłam sobie taki malutki, myśląc, że na moje niewielkie potrzeby taki na razie starczy. Niestety, takim moździeżem nie da się nic porządnie utrzeć i człowiek się tylko frustuje. Ja mam duży i porządny moździeż granitowy i bardzo go lubię (jest przedstawiony na zdjęciu).

Do czego, poza pesto, można również użyć moździeża:

  • do przygotowania tajskich past curry
  • do miażdżenia przypraw, np. kminku (będzie potrzebny do przepisu na Liptauer – Austriacką pastę na kanapki) lub kopru włoskiego (będzie potrzebny do przepisu na klopsiki z mięsem i ricottą), lub przypraw do chai latte.

Z czego jeszcze można zrobić pesto?

Praktycznie ze wszystkiego! Jest tyle różnych możliwości, wszystkie są pyszne. Zachęcam Was do próbowania i zmieniania proporcji pesto pod swój smak!

Jak zrobić pesto? Taki ogólny przepis to:

1. zielenina/warzywa: bazylia, pietruszka, szpinak, liście rzodkiewki, liście marchwi, liście selera naciowego, rukola, jarmuż, suszone pomidory, świeże pomidory (tak! to Pesto alla Trepanese), papryka, czosnek niedźwiedzi

2. ser: parmezan, pecorino, lub inne twarde sery, lub nawet miękka ricotta (Pesto alla Calabrese)

3. olej: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, lub inne pyszne i zdrowe oleje z pierwszego tłoczenia: np. lniany, z orzechów włoskich, z awokado, z pestek dyni, można je również ze sobą mieszać

4. orzechy: można użyć wszystkich, najlepsze są orzechy pinii, migdały, włoskie i pistacje

5. przyprawy: świeży czosnek, sól, czarny pieprz, czerwony pieprz, skórka z cytryny (bardzo polecam!) i inne

Na stronie znajdziecie również przepis na pesto z pietruszki i pestek dyni/pistacji oraz pesto z czosnku niedźwiedziego.

Pesto bazyliowe możecie wykorzystać w tym przepisie: makaron z krewetkami, cukinią i pesto bazyliowym.

Jak zrobić zielone pesto? Przepis na pesto bazyliowe – Pesto alla Genovese

To moje ulubione proporcje składników na zielone pesto, ale dopasujcie je do swoich kubków smakowych!
czas przygotowania 10 min
całkowity czas 10 min
porcje 2 porcje (2/3 szklanki)
kalorie 560kcal

składniki

  • 40 g liści bazylii 2 małe doniczki lub 1 bardzo duża
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 g parmezanu lub 20g parmezanu i 20g pecorino
  • 1 bardzo mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub migdałów bez skórki
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta skórki z cytryny opcjonalnie

wykonanie

Przygotowanie w blenderze:

  • Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
  • Do pojemnika blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy, zmiksować na pastę.
  • Oliwę wmieszać w sos ręcznie, np. za pomocą trzepaczki, aż powstanie gęsta emulsja (oliwę można również dodać z pozostałymi składnikami do blendera, ale pesto wyjdzie wtedy lekko gorzkie). Ewentualnie doprawić do smaku solą.

Przygotowanie za pomocą moździerza:

  • Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
  • W moździerzu utrzeć czosnek z solą na pastę, następnie dodać orzeszki, utrzeć całość na pastę.
  • Dodać liście bazylii i skórkę z cytryny (jeśli używacie), ucierać, aż pozostaną tylko małe kawałki liści.
  • Dodać ser starty na drobych oczkach tarki, ucierać.
  • Na koniec dodajemy oliwę i ucieramy, aż powstanie gęsta emulsja, ewentualnie można dodać więcej soli.
  • Smacznego!

uwagi

Jak przechowywać pesto: pesto włożone do szczelnego słoika, pokryte warstwą oliwy z wierzchu, można przechowywać w lodówce nawet około tygodnia.
danie dodatek do obiadu, przystawka, sos
kuchnia włoska
Keyword bazylia, oliwa z oliwek, orzeszki pinii, parmezan, pesto, pesto bazyliowe, pesto zielone

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Ocena przepisu





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.