makaron/ Walentynki/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ włoska

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem

5 lipca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 10 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem

Przepyszna wegetariańska lasagne, posmakuje na pewno wszystkim, też mięsożercom. Chrupiąca cukinia, pyszny szpinak, wyrazisty sos pomidorowy i delikatny sos beszamelowy, do tego sporo parmezanu na wierzchu – coś pysznego! Jak to z każdą lasagne bywa, przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego polecam przygotować zapiekankę od razu z dwóch porcji (piekłam w bardzo dużym naczyniu 32×38 cm). Lasagne świetnie się mrozi. Z podanego przepisu na sos pomidorowy troszkę zostaje – można go zamrozić lub wykorzystać do kolejnego obiadu. Bardzo polecam!

Zobaczcie również ten przepis na wegetariańską lasagne z dynią i grzybami – jest genialna!

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem Vegetarian lasagna with zucchini and spinach
Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem Vegetarian lasagna with zucchini and spinach

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem

Przepyszna wegetariańska lasagne. Chrupiąca cukinia, pyszny szpinak, wyrazisty sos pomidorowy i delikatny sos beszamelowy, do tego sporo parmezanu na wierzchu – coś pysznego!
SAVE THIS RECIPE
zucchini spinach vegetarian lasagna
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 7 votes
czas przygotowania 1 godz 30 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 2 godz 5 min
porcje 4 duże porcje (lub 6 mniejszych)
kalorie 3586kcal
autor Aleksandra

składniki

14 płatów makaronu lasagne

    sos pomidorowy:

    • 1 duża cebula
    • 2 małe marchewki
    • 1 łodyga selera naciowego lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii można pominąć gdy używacie świeżej
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
    • chlust czerwonego wytrawnego/półwytrawnego wina ok. 50 ml, można pominąć
    • 1 słoik passaty pomidorowej 780g
    • 1 puszka pomidorów 400g
    • 1 szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka opcjonalnie, tylko jeśli macie więcej czasu na gotowanie sosu
    • 1 łyżeczka sosu worchestershire można pominąć
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • mała garść listków świeżej bazylii ok. 12 dużych listków, można użyc tylko suszonej bazylii

    szpinak:

    • 300 g mrożonego szpinaku szpinak rozmrozić
    • 1 łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
    • sól i pieprz do smaku

    cukinia:

    • 3 średnie cukinie ok. 850g
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    sos beszamelowy:

    • 40 g masła
    • 40 g mąki
    • 500 ml mleka
    • 1.5 łyżki soku z cytryny
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
    • sól i pieprz do smaku

    dodatkowo:

    • 2 garście tartego parmezanu 120g

    wykonanie

    Sos pomidorowy:

    • Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, seler drobno pokroić.
    • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać warzywa oraz suszone przyprawy (jeśli używacie świeżej bazylii to suszoną można pominąć), smażyć ok. 10 minut (trzeba od czasu do czasu mieszać, żeby warzywa się nie przypaliły).
    • Dodać czosnek, smażyć mieszając jeszcze minutę.
    • Dodać wino, gotować mieszając przez kilka minut, aż całkowicie odparuje.
    • Dodać passatę pomidorową, zawartość puszki pomidorów i opcjonalnie bulion (trzeba wtedy sos gotować ok. 40 minut dłużej, żeby nadmiar płynu zdążył odparować, sos z bulionem będzie trochę smaczniejszy, ale można go spokojnie pominąć). Gotować około 30 minut (częściowo przykryte), aż sos zgęstnieje, należy go od czasu do czasu przemieszać (szczególnie na koniec).
    • Doprawić sos solą i pieprzem do smaku, sosem worchestershire, octem balsamicznym i cukrem, dodać listki bazylii, pogotować jeszcze około minuty, zmiksować blenderem kielichowym na gładki sos.
    • W czasie jak sos się gotuje przygotować szpinak i cukinię.
    • Nastawić piekarnik na 220 stopni / Gaz 8, opcja góra-dół.

    Szpinak:

    • Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody (ewentualnie jak zapomnieliście to można na bardzo małym ogniu dusić go na patelni, aż się rozmrozi).
    • Na średnią patelnię dodać masło, jak się roztopi i będzie bulgotać dodać czosnek, smażyć ok. 30 sekund, dodać szpinak i gałkę muszkatałową. Smażyć około 2 minuty, doprawić solą i pieprzem do smaku (świeży szpinak dusimy tylko do momentu aż zwiędnie).

    Cukinia:

    • Cukinię pokroić na grube, ok. 1 cm plasterki.
    • Rozłożyć w pojedynczej warstwie na blaszce, posmarować z obu stron oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    • Piec około 15 minut, cukinia ma być lekko miękka, ale nie do końca upieczona (dojdzie podczas drugiego pieczenia, teraz ma tylko puścić nadmiar wody i się lekko od dołu zabrązowić – to doda jej dużo smaku).
    • W czasie jak cukinia się piecze przygotować sos beszamelowy.
    • Po wyjęciu cukinii z pieca zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 stopni/gaz 5.

    Sos beszamelowy:

    • W średnim garnku rozpuścić masło, jak będzie bulgotać dodać mąkę, mieszać trzepaczką aż się połączą.
    • Dodawać porcjami mleko (po ok. 100 ml), za każdym dodaniem dokładnie mieszać, tak żeby sos nie miał grudek. Kolejną porcję dodajemy gdy poprzednia dobrze połączyła się z sosem, sos zgęstniał i lekko bulgocze.
    • Zdjąć z ognia, doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatałową oraz solą i pieprzem do smaku.

    Składanie lasagne:

    • Przygotować naczynie do zapiekania, moje ma wymiary ok. 31×21 cm.
    • Na dno naczynia nałożyć 1/3 sosu beszamelowego, wyrównać.
    • Na sos nałożyć 3.5 płatów lasagne (należy dopasować ilość makaronu do rozmiarów Waszego naczynia, suche płaty makaronu można kroić (kruszą się mniej lub bardziej, to zależy od firmy), nawet jak ich brzegi będą nierówne to po upieczeniu nie będzie tego widać, makaronu na pewno nie trzeba podgotowywać!).
    • Na makaron nałożyć 1 i ¼ szklanki sosu pomidorowego (1 szklanka to 250 ml), wyrównać.
    • Następnie rozłożyć ½ plasterków cukinii. Rozłożyć 3.5 płatów lasagne.
    • Nałożyć kolejne 1/3 sosu beszamelowego, wyrównać.
    • Nałożyć równą warstwą cały szpinak, przykryć 3.5 płatów lasagne, polać 1 i ¼ szklanki sosu pomidorowego.
    • Nałożyć pozostałe ½ plasterków cukini, na to 3.5 płatów lasagne, polać pozostałą 1/3 ilości sosu beszamelowego.
    • Na sosie beszamelowym rozsypać równą warstwą tarty parmezan.
    • Piec około 35 minut w 190 stopniach, aż ser będzie zarumieniony, a sos wokół makaronu będzie bulgotał (po ok. 10-15 minutach sprawdzić czy ostatnia warstwa płatów lasagne nie wygina się do góry, jeśli tak to przekłuć je w kiku miejscach ostrym nożem, zapiekankę trzeba również sprawdzić ok 10 minut przed końcem, czy ser się nie za bardzo brązowi – jeśli tak to można lasagne przykryć luźno folią aluminiową).
    • Przed krojeniem trzeba odczekać ok. 15 minut (wcześniej zapiekanka może być zbyt płynna).
    • Smacznego!

    uwagi

    * Lasagne bardzo dobrze się mrozi, rozmrażać można bezpośrednio w piekarniku.
    * Z pozostałego sosu pomidorowego można ugotować szybkie spaghetti dla 2 osób. Na patelni podsmażyć ok. 200 g mięsa mielonego, wymieszać z sosem pomidorowym i podać z ugotowanym al dente spaghetti.
    danie obiad
    kuchnia międzynarodowa, włoska
    Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

    Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

    Zobacz także

    33 komentarze

  • Odpowiedz
    Lidia
    21 marca 2021 o 13:29

    Wyszła pyszna – nawet mój syn mięsożercy stwierdził .. ze nie brakuje mu w niej mięsa

    • Odpowiedz
      Agata
      11 kwietnia 2021 o 20:23

      Właśnie tą lasange robiłam pierwszy raz rok temu, bardzo smaczna jedyne co zmieniłam to zamiast cukinii dałam pieczarki i tez smakowało to bardzo dobrze. Zgubiłam ten przepis obszukalam się internetu za wszelką cenę bo naprawdę warto ! Polecam ❤️

      • Odpowiedz
        Aleksandra
        11 kwietnia 2021 o 20:54

        dziekuje bardzo!

  • Odpowiedz
    omnomnom
    5 lutego 2021 o 13:05

    Dzień dobry!
    Mam pytanie – ile opakowań świeżego szpinaku, nie mrożonego użyć zamiennie? Strzelałabym w półtora – dwa 😉

    Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 lutego 2021 o 13:54

      ja bym dała 300g tyle ile szpinaku mrożonego, świeży szpinak bardzo traci na objętości jak się go podsmaży!

  • Odpowiedz
    Iwona
    24 stycznia 2021 o 20:19

    5 stars
    Dla mnie bomba. Pracochłonna, ale było warto . No i sposób wykonania opisany bardzo dokładnie. To był pierwszy przepis jaki wykorzystałam spośród Twoich propozycji, ale teraz myślę, że rozgoszczę się tutaj na dłużej.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      24 stycznia 2021 o 20:48

      dziękuję i zapraszam 🙂

    • Odpowiedz
      Magda W
      2 kwietnia 2023 o 19:50

      Rewelacja! Niestety nie posłuchałam rady, by przykryć folią pod koniec pieczenia i wierzch wyszedł mocno chrupiący. Ale smak boski, nie wiem czy zostanie coś do zamrażarki

  • Odpowiedz
    OLA
    4 maja 2020 o 09:07

    Lasagne wyszła genialna! Nawet mięsożercy się zachwycali 😀
    Ja niestety nie miałam selera naciowego do sosu pomidorowego, ale dodałam trochę pokrojonej pietruszki i selera i wyszło super 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      4 maja 2020 o 10:04

      cieszę się bardzo 🙂

      • Odpowiedz
        Paulina
        16 sierpnia 2020 o 16:51

        5 stars
        My użyliśmy świeżych, letnich pomidorów do sosu i wyszło przepysznie (:

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          16 sierpnia 2020 o 17:59

          super 🙂

  • Odpowiedz
    Ania
    31 marca 2020 o 15:41

    5 stars
    Wypróbowałam w wersji całkowicie wegańskiej i przepis jest genialny!!!!!!!!!!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      31 marca 2020 o 19:58

      ciesze sie, ze sie udalo 🙂

    • Odpowiedz
      Magdalena
      26 kwietnia 2021 o 16:54

      A jak zastapic w wege wersji beszamel nie jestem wege ale chcialam zrobic dla męża ktory jest wege i gotuje sobie sam.

      • Odpowiedz
        Aleksandra
        26 kwietnia 2021 o 17:43

        Sama nie próbowałam ale widziałam na innych stronach, że beszamel można zrobić z oliwą z oliwek zamiast z masłem i dodać mleko roślinne zamiast krowiego.

  • Odpowiedz
    Joanna
    18 grudnia 2019 o 20:15

    5 stars
    Wyszła przepyszna!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      18 grudnia 2019 o 20:17

      super! dziękuję za komentarz 🙂

  • Odpowiedz
    Paulina
    7 grudnia 2019 o 09:09

    Cześć, przymierzam się do robienia 🙂 Chciałam tylko zapytać, czy podane przez Ciebie składniki są w końcu na podwójną porcję czy normalną? Nie wiem jakiej formy użyć, Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 grudnia 2019 o 11:38

      Cześć, wszystko tak jak w przepisie jest prawidłowo, czyli składniki i rozmiar foremki (31×21 cm), to jest taka lasagne jak na zdjęciach. We wstępie chciałam tylko wspomnieć, że dobrze jest zrobić od razu z podwójnej porcji, wtedy trzeba podwoić składniki w przepisie i użyć foremki 32×38 cm. Jak coś jest jeszcze niejasne, to pisz 🙂

  • Odpowiedz
    Wiktor
    31 października 2019 o 15:11

    Wyszło znakomicie! Dodałem troche mozarelli na warstwy z cukinia żeby się fajnie ciągnęło. Przepis doskonały 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      31 października 2019 o 16:01

      super !! dzięki za komentarz 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    9 sierpnia 2019 o 08:54

    5 stars
    Wyszła pyszna, dziękujemy

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 sierpnia 2019 o 08:31

      super! 🙂

      • Odpowiedz
        Aneta
        4 października 2019 o 11:55

        Czy ja nie widzę czy nie jest napisane w ilu stopniach pięć? Właśnie zrobiłam zapiekane i wylądowała w piekarniku tylko nie wiem na ile stopni pięć.

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          4 października 2019 o 13:37

          tam wcześniej było wspomniane, przy cukinii: „Po wyjęciu cukinii z pieca zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 stopni.” Mam nadzieję, że wszystko się udało 🙂 zaraz pogrubię te temperatury, żeby lepiej było widoczne

        • Odpowiedz
          Mariola
          15 marca 2020 o 16:19

          Cudowna

  • Odpowiedz
    Ola
    22 lipca 2019 o 07:47

    Bulion z kurczaka nie jest wegetariański…

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 lipca 2019 o 12:13

      Dziękuję za uwagę. Napisałam bulion warzywny LUB z kurczaka. Myślę, że jak ktoś jest wegetarianinem to będzie wiedział jaki rodzaj bulionu użyć. To jest przepis na lasagne bez mięsa, ale jako, że nie jest to blog wyłącznie wegetariański, daję również inne opcje. Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedz
    Ania
    9 czerwca 2019 o 13:55

    Wegetariańska lasagne z parmezanem? Parmezan nie jest wegetariański…

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 czerwca 2019 o 14:38

      cześć! wegetarianie często jedzą parmezan, nie masz przypadkiem na myśli weganizmu? nazywając ten post wegetariańska lasagne miałam na myśli głównie to, że jest to lasagne bez mięsa

  • Odpowiedz
    agata
    16 lipca 2018 o 19:52

    Czy dało by się jakoś tutaj dodać mięso? Mam bardzo ochotę na taką lasagne ale bez mięsa mąż chyba nie przełknie 🙁

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 lipca 2018 o 19:55

      Tak, spokojnie. Wystarczy podsmażyć na początku mięso mielone, a potem dalej gotować sos tak jak w przepisie. Fajnie jakby mięso mogło się trochę dłużej w nim podusić. Na pewno będzie pysznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here