OBIAD/ polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Najlepszy przepis na kopytka

18 maja 2021 przez Aleksandra

Najlepszy przepis na pysznie, mięciutkie kopytka, które rozpływają się w ustach. Są naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Najlepiej smakują podsmażone na złoto na patelni, z bułką tartą, sosem grzybowym, lub gulaszem.

Kopytka posypane bułką tartą w białej misce w niebieskie kwiaty.

Składniki

Żeby przygotować kopytka potrzebujecie jedynie 4 składników: ziemniaków, jajka, mąki i soli (pełna lista składników znajduje się na końcu postu).

Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka:

Koniecznie użyjcie mączystych/skrobiowych ziemniaków, takich jak na puree, jest to typ C. Ziemniaki tego typu są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty, dzięki czemu nie trzeba do ciasta na kopytka dodawać dużo mąki.

Nie używajcie ziemniaków sałatkowych – one są raczej zwarte po ugotowaniu i ciężko zrobić z nich gładkie i puszyste puree.

Kopytka można zrobić z puree z ziemniaków, które zostało Wam z obiadu, ale muszą to być tylko same ziemniaki, bez masła i mleka.

Co można dodać do ciasta na kopytka: puree z dyni, puree z buraków, puree ze szpinaku, posiekaną pietruszkę lub koperek.

Składniki potrzebne do przygotowania kopytek.

Jaka jest różnica między kopytkami a gnocchi? To dokładnie ten sam przepis! Kopytka i gnocchi różnią się tylko kształtem i tym, z jakimi dodatkami są podawane.

Kopytka bez jajka: wystarczy dodać 1 łyżkę więcej mąki + 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Jak zrobić kopytka krok po kroku

Ugotowane ziemniaki w garnku. Ziemniaki przeciskane przez praskę do ziemniaków do niebieskiej miski.

KROK 1: Obrać ziemniaki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 10-15 minut). Ziemniaki odcedzić z wody i dodać z powrotem do garnka. Postawić garnek z powrotem na ogniu i podgrzewać ziemniaki przez ok. minutę, aż odparuje z nich wilgoć.

KROK 2: Zrobić puree z ziemniaków (ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe). Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków (na zdjęciu) lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę dobrze przetarte i puszyste – wtedy kopytka nie będą grudkowate.

Mąka dodawana do pozostałych składników na kopytka w niebieskiej misce. Ciasto na kopytka na desce do krojenia.

KROK 3: Ziemniaki odstawiamy żeby trochę ostygły (najlepiej żeby były zimne, ale moga być też lekko ciepłe). Do ziemniaków dodać mąkę, sól i lekko rozbełtane jajko.

KROK 4: Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. Ilość mąki podana w przepisie jest umowna – powinno się dodać tyle, żeby ciasto było miękkie, ale jednocześnie dobrze się trzymało i nie kleiło. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego jak 'mokre’ są ziemniaki. Staramy się dodać jak najmniej mąki, żeby kopytka były mięciutkie, a nie twarde. Ja zaczynam wyrabianie ciasta od wymieszania łyżką wszystkich składników w misce, potem wyrabiam ciasto ręką w misce a na końcu na stolnicy/dużej desce do krojenia, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto na kopytka podzielone na 4 części. Ciasto na kopytka uformane w wałki.

KROK 5: Ciasto kładziemy na misce posypanej mąką i dzielimy je na 4 części.

KROK 6: Każdą z części rozwałkowujemy na wałek o grubości ok. 4cm. Ciasto podsypujemy delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.

Surowe kopytka na desce do krojenia. Kopytka wyciągnięte z garnka na łyżce cedzakowej.

KROK 7: Każdy wałek tniemy ostrym nożem pod kątem na 4-5 cm kopytka. Kluski odkładamy na stolnicę/talerz oprószony mąką.

KROK 8: Gotujemy kopytka: W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda się będzie gotować, gotujemy kopytka partiami, po ok. 10-12 kopytek na raz. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze przez ok. 2-3 minuty, następnie wyławiamy z wody łyżką cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, jeśli nie jesteście pewni, zawsze można ugotować 1 kluskę na próbę, przekroić ją na pół, żeby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.

Smacznego!

Z czym podać kopytka

na słono:

na słodko:

  • bułka tarta + brązowy cukier + cynamon
  • sos owocowy, np. truskawkowy (zmiksowane świeże truskawki z cukrem)

jako, że przepis na kopytka jest taki sam jak na włoskie gnocchi, możecie kopytka podać na sposób włoski, np.:

Kopytka posypane bułką tartą w białej misce w niebieskie kwiaty.

Porady – jak przygotować najlepsze kopytka (najeważniejsze punkty):

  • ziemniaki po ugotowaniu odparowujemy z wilgoci w garnku (podgrzewając je)
  • ziemniaki przecieramy przez praskę jak są jeszcze ciepłe
  • puree z ziemniaków powinno być gładkie i puszyste, jeśli ziemniaki nie będą dobrze przetarte przez praskę, kopytka mogą być grudkowate
  • ziemniaki łączymy z mąką jak ostygną lub są tylko lekko ciepłe
  • nie ugniatamy za długo ciasta na kopytka
  • dodajemy jak mniej mąki – wtedy kopytka będą mięciutkie i będą rozpływać się w ustach
  • wystarczy 1 jajko na 1 kg ziemniaków! wtedy można dodać mniej mąki

Przechowywanie

  • Przechowywanie ciasta na kopytka: Ciasto na kopytka można przechowywać w lodówce przez ok. 24h.
  • Przechowywanie ugotowanych kopytek: Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni.
  • Jak podgrzać kopytka: najlepiej podgrzać je na patelni na maśle na złoto.
  • Jak zrobić kopytka z wyprzedzeniem: można zrobić puree z ziemniaków i przechowywać je w lodówce ok 3 dni, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Jak mrozić kopytka

Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane:

  • surowe: kładziemy kopytka w odstępach na desce/talerzu podsypanym mąką, przykrywamy luźno folią plastikową, wkładamy do zamrażarki i zostawiamy, aż będą zamrożone (ok. 2h), potem przekładamy do woreczków/pojemników, jak gotować: nie rozmrażamy kopytek tylko wrzucamy zamrożone prosto na gorącą wodę i gotujemy tak jak świeżo przygotowane kopytka
  • ugotowane: mrozimy jak opisane wyżej, można je potem rozmrozić w lodówce/na blacie i odgrzać na maśle na patelni lub wrzucić na chwilkę na gotującą się wodę, żeby je rozmrozić i podgrzać

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Najlepszy przepis na kopytka

Najlepszy przepis na pysznie, mięciutkie kopytka, które rozpływają się w ustach. Są naprawdę proste i szybkie do zrobienia.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Kopytka with buttered breadcrumbs in a white-blue bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 3 min
całkowity czas 28 min
porcje 80 kopytek (około)
kalorie 229kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków mączystych, jak na puree
  • 1 jajko
  • 200 g mąki + więcej do posypywania
  • 1 łyżeczka soli morskiej

wykonanie

  • Obrać ziemniaki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 10-15 minut). Ziemniaki odcedzić z wody i dodać z powrotem do garnka. Postawić garnek z powrotem na ogniu i podgrzewać ziemniaki przez ok. minutę, aż odparuje z nich wilgoć.
  • Zrobić puree z ziemniaków (ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe). Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków (na zdjęciu) lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę dobrze przetarte i puszyste – wtedy kopytka nie będą grudkowate.
  • Ziemniaki odstawiamy żeby trochę ostygły (najlepiej żeby były zimne, ale moga być też lekko ciepłe). Do ziemniaków dodać mąkę, sól i lekko rozbełtane jajko.
  • Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. Ilość mąki podana w przepisie jest umowna – powinno się dodać tyle, żeby ciasto było miękkie, ale jednocześnie dobrze się trzymało i nie kleiło. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego jak 'mokre’ są ziemniaki. Staramy się dodać jak najmniej mąki, żeby kopytka były mięciutkie, a nie twarde. Ja zaczynam wyrabianie ciasta od wymieszania łyżką wszystkich składników w misce, potem wyrabiam ciasto ręką w misce a na końcu na stolnicy/dużej desce do krojenia, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Ciasto kładziemy na misce posypanej mąką i dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na wałek o grubości ok. 4cm, ciasto podsypujemy delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.
  • Każdy wałek tniemy ostrym nożem pod kątem na 4-5 cm kopytka. Kluski odkładamy na stolnicę/talerz oprószony mąką.
  • Gotujemy kopytka: W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda się będzie gotować, gotujemy kopytka partiami, po ok. 10-12 kopytek na raz. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze przez ok. 2-3 minuty, następnie wyławiamy z wody łyżką cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, jeśli nie jesteście pewni, zawsze można ugotować 1 kluskę na próbę, przekroić ją na pół, żeby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kopytka można zrobić z puree z ziemniaków, które zostało Wam z obiadu, ale muszą to być tylko same ziemniaki, bez masła i mleka.
  • Kopytka bez jajka: wystarczy dodać 1 łyżkę więcej mąki + 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
  • Przechowywanie: Przechowywanie ciasta na kopytka: Ciasto na kopytka można przechowywać w lodówce przez ok. 24h. Przechowywanie ugotowanych kopytek: Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni. Jak podgrzać kopytka: najlepiej podgrzać je na patelni na maśle na złoto. Jak zrobić kopytka z wyprzedzeniem: można zrobić puree z ziemniaków i przechowywać je w lodówce ok 3 dni, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
  • Mrożenie: Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane: surowe: kładziemy kopytka w odstępach na desce/talerzu podsypanym mąką, przykrywamy luźno folią plastikową, wkładamy do zamrażarki i zostawiamy, aż będą zamrożone (ok. 2h), potem przekładamy do woreczków/pojemników, jak gotować: nie rozmrażamy kopytek tylko wrzucamy zamrożone prosto na gorącą wodę i gotujemy tak jak świeżo przygotowane kopytka, ugotowane: mrozimy jak opisane wyżej, można je potem rozmrozić w lodówce/na blacie i odgrzać na maśle na patelni lub wrzucić na chwilkę na gotującą się wodę, żeby je rozmrozić i podgrzać.
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie dodatek do obiadu
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here