Moje ulubione ciasto na pierogi – miękkie, elastyczne, pachnące masłem, łatwo się wałkuje.
Ciasto na pierogi łatwo jest zrobić ‘na oko‘ (żadna babcia chyba nie robi inaczej :)) – dokładny przepis nie jest tu ważny, jeśli ciasto jest za suche trzeba dodać wody, jeśli zbyt mokre – mąki. Warto jednak mieć swój ulubiony przepis i kuchenną wagę, wtedy przygotowanie takiego ciasta idzie o wiele szybciej, składniki wsypuje się do miski i od razu miesza, nie trzeba nic dosypywać, podsypywać itd.
Jak sprawić żeby ciasto na pierogi było miękkie i pyszne:
- ciasto powinno być dobrze wyrobione
- koniecznie trzeba dać ciastu odpocząć przed wałkowaniem, na filmie możecie zobaczyć o ile miększe jest ciasto po odpoczynku
- koniecznie trzeba dodać jakiś tłuszcz, może to być masło lub olej
- temperatura wody: koniecznie gorąca woda, ale nie wrząca
Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez jajka:
Dla mnie idealne ciasto na pierogi jest bez jajka – ciasto z dodatkiem jajka jest moim zdaniem odrobinę twardsze, ale różnica przy dobrze wyrobionym cieście nie jest znacząca. Drugim powodem dla którego nie używam jajka jest prostsza praca w kuchni – mając w domu małe dziecko pierogi zazwyczaj robię ‘na raty‘, co chwilę przerywając pracę, nie muszę się wtedy przejmować dokładnym myciem rąk, uważaniem czy blat jest dobrze wyczyszczony i czy dziecko nie weźmie ciasta z surowym jajkiem do buzi (lepienie pierogów to w końcu bardzo fascynująca czynność 😉 !).
Na stronie znajdziecie różne przepisy na pierogi:
- pierogi ruskie
- pierogi z ziemniakami i żółtym serem
- różowe pierogi (ciasto zabarwiane jest sokiem z buraków!) z nadzieniem z ziemniaków, cebuli, fety i szpinaku
- pierogi z kapustą i grzybami
- uszka do barszczu z farszem grzybowym
- pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
Przygotowanie ciasta na pierogi – krok po kroku:
1.Do misy miksera dodać mąkę i sól, wymieszać.
2.Wlać bardzo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem.
3. Mieszać łyżką, aż składniki mniej więcej się połączą.
4. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem (końcówka w kształcie haka). Ciasto ma być miękkie i gładkie. Owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut.
5. Przygotować nadzienie.
6. Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka.
7, 8. Nadziewać pierogi i dobrze zlepiać brzegi. Można gotować!
Ciasto na pierogi, najlepszy przepis + jak zrobić idealne pierogi
składniki
- 500 g mąki użyłam mąki uniwersalnej typ 480
- 280 g wody
- 40 g masła
- 1 łyżeczka soli
wykonanie
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z solą.
- Wodę podgrzać z masłem, aż będą bardzo gorące (temperatura ok. 80-90 stopni, czyli jak woda zaczyna parować i się ruszać). Nie może być wrząca ani sie gotować, inaczej ciasto wyjdzie gumowate.
- Gorącą wodę z masłem wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
- Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem (końcówka w kształcie haka), około 5 minut. Ciasto ma wyjść gładkie, miękkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Trzymając się dokładnie proporcji ciasto powinno wyjść idealne, ale jeśli z jakiegoś powodu tak nie będzie to jeśli jest za suche – trzeba dodać odrobinę wody, a jeśli za mokre – odrobinę mąki. Jeśli ciasto jest już w formie kuli, jest w miarę gładkie, ale twarde, to znaczy, że nie jest gotowe, trzeba je dalej wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne (po czasie odpoczywania będzie jeszcze miększe).
- Gotowe ciasto zawinąć w folię plastikową (żeby nie wyschło), dać odpocząć na ok. 30 minut (żeby ciasto łatwo się wałkowało).
Wałkowanie i lepienie:
- Ciasto podzielić na 4 części.
- Każdą część cienko rozwałkować na grubość ok. 2 mm (cieńsze ciasto, rozwałkowane na ok. 1 mm, jest moim zdaniem zbyt mało wyczuwalne, a grubsze, powyżej 2 mm jest znowu zbyt wyczuwalne, za grube). Jeśli ciasto źle się wałkuje, warto dać mu odpocząć ok. 5-10 minut, na pewno będzie lepiej.
- Kubkiem lub specjalną wykrawaczką do pierogów wycinać koła (u mnie o średnicy 7 cm, polecam specjalne wykrawaczki, a nie szklanki, bo łatwiej jest nimi wycinać kółka, mają ostrzejsze brzegi). Na każde kółko nałożyć kulkę nadzienia (lub łyżeczką, tyle ile lubicie, ja lubię jak pierogi mają dużo nadzienia, na 7 cm kółko daję 3.5 cm/20g kulkę nadzienia).
- Dobrze składać pierogi, uważając, żeby brzegi były dobrze zlepione (nie będą się rozklejać podczas gotowania).
- Odkładać pierogi na podsypaną mąką powierzchnię (to ważne, mogą się przykleić i ciasto się przerwie), przykryć luźno kuchenną ściereczką, żeby nie wyschły.
Gotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę, dobrze posolić.
- Pierogi gotować partiami (u mnie przy garnku o średnicy 21 cm wrzucam po ok. 10-12 pierogów), 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czas gotowania będzie zależał od grubości ciasta.
- Łyżką cedzakową wyłożyć na talerz, dobrze odcedzić z wody. Podawać ciepłe.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
9 komentarzy
papalazzo
21 grudnia 2020 o 12:17witam, dziękuję za przepis,mam pytanie ,gdzie można kupic taka foremkę do wycinania jaka jest na zdjęciu ,będę wdzięczny za namiary ,ok
Aleksandra
21 grudnia 2020 o 13:43Niestety nie pomogę, foremka jest ‚retro’, ma chyba z 30 lat 🙂
KasiaCzarkowska
3 lipca 2020 o 22:04Pięknie dziękuję za fantastyczny przepis.
Małgorzata
15 marca 2020 o 16:31Ciasto super! Faktycznie b. mięciutkie. Co do układania zrobionych już pierogów przed ugotowaniem – dobrym sposobem aby nie przyklejały się do podłoża jest – układanie na lnianej ściereczce. I nie trzeba wtedy podsypywać maką. Pozdrawiam i dziękuję za ekstra przepis!
Ania
26 września 2020 o 12:41Doskonały, prosty przepis. Polecam!
mariola
28 grudnia 2018 o 23:24hej, probowałaś moze robic z jakiejkolwiek innej mąki bezglutenowej, np. owsianej? chetnię bym sprobowała ale wolałabym mieć pewnosci że wyjdą z innej maki niz pszenna
Aleksandra
29 grudnia 2018 o 07:28Niestety nie próbowałam, u nas wszyscy mogą jeść gluten więc zazwyczaj nie robię takich eksperymentów. Jedynym przepisem na stronie z mąki bezglutenowej są placki gryczane z suszonymi pomidorami.
Agnieszka
22 listopada 2018 o 19:36Polecam ten przepis. Ciasto wyszło miękkie, a pierogi bardzo smaczne.
Aleksandra
22 listopada 2018 o 19:43cieszę się! 🙂