polska/ przepisy podstawowe

Ciasto na pierogi, najlepszy przepis + jak zrobić idealne pierogi (film)

20 czerwca 2018 | Last Updated: 10 października 2019

Moje ulubione ciasto na pierogi – miękkie, elastyczne, pachnące masłem, łatwo się wałkuje.

ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi łatwo jest zrobić ‘na oko‘ (żadna babcia chyba nie robi inaczej :)) – dokładny przepis nie jest tu ważny, jeśli ciasto jest za suche trzeba dodać wody, jeśli zbyt mokre – mąki. Warto jednak mieć swój ulubiony przepis i kuchenną wagę, wtedy przygotowanie takiego ciasta idzie o wiele szybciej, składniki wsypuje się do miski i od razu miesza, nie trzeba nic dosypywać, podsypywać itd.

Jak sprawić żeby ciasto na pierogi było miękkie i pyszne:

  • ciasto powinno być dobrze wyrobione
  • koniecznie trzeba dać ciastu odpocząć przed wałkowaniem, na filmie możecie zobaczyć o ile miększe jest ciasto po odpoczynku
  • koniecznie trzeba dodać jakiś tłuszcz, może to być masło lub olej
  • temperatura wody: koniecznie gorąca woda, ale nie wrząca

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez jajka:

Dla mnie idealne ciasto na pierogi jest bez jajka – ciasto z dodatkiem jajka jest moim zdaniem odrobinę twardsze, ale różnica przy dobrze wyrobionym cieście nie jest znacząca. Drugim powodem dla którego nie używam jajka jest prostsza praca w kuchni – mając w domu małe dziecko pierogi zazwyczaj robię ‘na raty‘, co chwilę przerywając pracę, nie muszę się wtedy przejmować dokładnym myciem rąk, uważaniem czy blat jest dobrze wyczyszczony i czy dziecko nie weźmie ciasta z surowym jajkiem do buzi (lepienie pierogów to w końcu bardzo fascynująca czynność 😉 !).

Na stronie znajdziecie różne przepisy na pierogi:

Przygotowanie ciasta na pierogi – krok po kroku:

1.Do misy miksera dodać mąkę i sól, wymieszać.

2.Wlać bardzo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem.

3. Mieszać łyżką, aż składniki mniej więcej się połączą.

4. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem (końcówka w kształcie haka). Ciasto ma być miękkie i gładkie. Owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut.

5. Przygotować nadzienie.

6. Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka.

7, 8. Nadziewać pierogi i dobrze zlepiać brzegi. Można gotować!

pierogi dough
Print
5 from 1 vote

Ciasto na pierogi, najlepszy przepis + jak zrobić idealne pierogi

Miękkie, elastyczne i łatwe do wałkowania ciasto na pierogi.
czas przygotowania 10 minutes
odpoczywanie ciasta 30 minutes
całkowity czas 10 minutes
porcje 100 pierogów
kalorie 2107kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 500 g mąki użyłam mąki uniwersalnej typ 480
  • 280 g wody
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli

wykonanie

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z solą.
  • Wodę podgrzać z masłem, aż będą bardzo gorące (temperatura ok. 80-90 stopni, czyli jak woda zaczyna parować i się ruszać). Nie może być wrząca ani sie gotować, inaczej ciasto wyjdzie gumowate.
  • Gorącą wodę z masłem wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem (końcówka w kształcie haka), około 5 minut. Ciasto ma wyjść gładkie, miękkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Trzymając się dokładnie proporcji ciasto powinno wyjść idealne, ale jeśli z jakiegoś powodu tak nie będzie to jeśli jest za suche – trzeba dodać odrobinę wody, a jeśli za mokre – odrobinę mąki. Jeśli ciasto jest już w formie kuli, jest w miarę gładkie, ale twarde, to znaczy, że nie jest gotowe, trzeba je dalej wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne (po czasie odpoczywania będzie jeszcze miększe).
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię plastikową (żeby nie wyschło), dać odpocząć na ok. 30 minut (żeby ciasto łatwo się wałkowało).

Wałkowanie i lepienie:

  • Ciasto podzielić na 4 części.
  • Każdą część cienko rozwałkować na grubość ok. 2 mm (cieńsze ciasto, rozwałkowane na ok. 1 mm, jest moim zdaniem zbyt mało wyczuwalne, a grubsze, powyżej 2 mm jest znowu zbyt wyczuwalne, za grube). Jeśli ciasto źle się wałkuje, warto dać mu odpocząć ok. 5-10 minut, na pewno będzie lepiej.
  • Kubkiem lub specjalną wykrawaczką do pierogów wycinać koła (u mnie o średnicy 7 cm, polecam specjalne wykrawaczki, a nie szklanki, bo łatwiej jest nimi wycinać kółka, mają ostrzejsze brzegi). Na każde kółko nałożyć kulkę nadzienia (lub łyżeczką, tyle ile lubicie, ja lubię jak pierogi mają dużo nadzienia, na 7 cm kółko daję 3.5 cm/20g kulkę nadzienia).
  • Dobrze składać pierogi, uważając, żeby brzegi były dobrze zlepione (nie będą się rozklejać podczas gotowania).
  • Odkładać pierogi na podsypaną mąką powierzchnię (to ważne, mogą się przykleić i ciasto się przerwie), przykryć luźno kuchenną ściereczką, żeby nie wyschły.

Gotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, dobrze posolić.
  • Pierogi gotować partiami (u mnie przy garnku o średnicy 21 cm wrzucam po ok. 10-12 pierogów), 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czas gotowania będzie zależał od grubości ciasta.
  • Łyżką cedzakową wyłożyć na talerz, dobrze odcedzić z wody. Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

uwagi

→ Jak przechowywać pierogi na drugi dzień:
* Świeżo ugotowane pierogi polać niewielką ilością roztopionego masła, wymieszać (po to, żeby nie posklejały się ze sobą). Przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte przez ok. 2 dni. Takie pierogi najlepiej jest na drugi dzień podsmażyć na złoto na maśle.
* Można też zostawić sobie gotowe ciasto i nadzienie i na drugi dzień lepić pierogi i gotować świeże.
Z całości nadzienia przygotowuję sobie kulki (1 kulka o średnicy ok. 3.5 cm na 1 pieroga, przygotowuję je tylko z nadzienia, które jest bardziej zwarte, czyli jak na pierogi ruskie). Nie trzeba tego oczywiście robić, możecie nadzienie nakładać łyżeczką, jeśli tak jest Wam wygodniej. Lepię tylko taką ilość pierogów, którą zjemy danego dnia (czyli po ok. 14 sztuk na osobę). Resztę ciasta owijam szczelnie folią plastykową i wkładam do lodówki. Resztę kulek nadzienia rozkładam na talerzu i również szczelnie przykrywam folią plastikową i wkładam do lodówki. Na drugi dzień lepię resztę pierogów. Ważne jest ocieplić ciasto na pierogi do temperatury pokojowej przed jego wałkowaniem, będzie o wiele bardziej elastyczne.
Jeśli mam więcej czasu i lepię większą ilość pierogów naraz to nadmiar mrożę.
→ Mrożenie pierogów:
Pierogi można mrozić surowe i ugotowane. Mrożenie ugotowanych pierogów jest zdecydowanie bezpieczniejsze ale to też 2 x więcej pracy, bo pierogi trzeba dwa razy gotować. 
Tackę/deskę drewnianą obficie obsypuję mąką (ważne, pierogi mogą się łatwo do niej przykleić). Układam na niej pierogi tak, żeby się ze sobą nie stykały. Po zamrożeniu przekładam do pojemników lub woreczków. Jeśli pierogi przylgnęły do deski to poczekajcie chwilę, aż się lekko rozmrożą.
Jak gotować mrożone pierogi:
Mrożone ugotowane pierogi gotuję tylko do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody, nie dłużej (bez rozmrażania).
Zamrożone pierogi gotuję dokładnie tak jak świeże (trochę dłużej im zejdzie, aż wypłyną na powierzchnię), z tą różnicą, że można gotować naraz mniejszą ich ilość, ja gotuję max. po 8 sztuk (a świeże po 10-12 sztuk). Jak wrzucicie zbyt dużą ilość pierogów to wody to temperatura wody za bardzo się obniży i pierogi będą pękać.

Nutrition

Kalorie: 2107kcal
danie obiad
kuchnia polska
Keyword ciasto na pierogi, jak zrobić najlepsze pierogi

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    22 listopada 2018 w 19:36

    5 stars
    Polecam ten przepis. Ciasto wyszło miękkie, a pierogi bardzo smaczne.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 listopada 2018 w 19:43

      cieszę się! 🙂

  • Odpowiedz
    mariola
    28 grudnia 2018 w 23:24

    5 stars
    hej, probowałaś moze robic z jakiejkolwiek innej mąki bezglutenowej, np. owsianej? chetnię bym sprobowała ale wolałabym mieć pewnosci że wyjdą z innej maki niz pszenna

  • Dodaj komentarz