WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

12 października 2018 | Ostatnia aktualizacja: 3 kwietnia 2019

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Świetna zupa krem z dynii! Sama dynia jest pyszna i słodka, ale jednocześnie trochę mdła. Tutaj jej smak jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, kasztanów, dla przełamania słodyczy dodajemy sok z cytryny, a zupę podajemy z jogurtem naturalnym. Na koniec posypujemy lekko karmelizowanymi kasztanami. Warto spóbować takiego połączenia smaków! Ta zupa dyniowa na pewno będzie Wam smakować.

Palone masło to nic innego jak zwykłe masło, smażone chwilkę, aż zmieni kolor na brązowy, dzięki czemu lekko się karmelizuje i nabiera cudnego, orzechowego posmaku, który idealnie pasuje do kasztanów i dyni!

Tą zupę dyniową z imbirem podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami. Pasują tutaj świetnie, ale smakują również bardzo dobrze same, jako przekąska.

Macie ochotę na inną zupę dyniową? Może taka się Wam również spodoba – zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą.

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami
Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Smak dyni jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, kasztanów oraz soku z cytryny
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 302kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 szklanki / 1 kg puree z dynii lub upieczonych kawałków dyni
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750ml
  • 75 ml śmietany kremówki 30-36%, 5 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku

karmelizowane kasztany:

  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych

do podania:

  • jogurt naturalny
  • orzechy pekan lub włoskie lekko zarumienione na suchej patelni

wykonanie

karmelizowane kasztany:

  • Cukier wsypać do małego garnka, podgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż się rozpuści i zmieni barwę na brązową (ale nie może się spalić, bo będzie gorzki!).
  • Dodać masło, a jak się rozpuści dodać pokruszone na mniejsze kawałki kasztany. Smażyć ok. 2 minuty, przełożyć na talerzyk.

zupa:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli.
  • Dodać masło, czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe.
  • Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia.
  • Zahartować śmietanę – dodać do małej miseczki, wymieszać z dwoma łyżkami zupy, następnie zawartość miseczki dodać do garnka.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami.
  • Smacznego!

uwagi

  • 1 szklanka = 250 ml
  • Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
  • Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, jej skórka po upieczeniu jest miękka!
  • Liczba kalorii = 1 porcja.
  • Zupę można przechowywać w lodówce ok. 2-3 dni. Następnego dnia zupę jedynie podgrzewamy, nie doprowadzamy do zagotowania (śmietana może się zważyć).
  • Zupa świetnie się mrozi, ale można ją mrozić bez dodatku śmietany.
 
danie obiad
kuchnia międzynarodowa
Keyword zupa krem z dyni, zupa z dynią i imbirem, zupa z dynią i kasztanami

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kasia
    13 października 2018 o 05:44

    Uwielbiam zupę dyniowa!
    Bardzo podoba mi sie dodatek kasztanów, muszę zapamiętać.
    🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      13 października 2018 o 13:34

      dziękuję 🙂 kasztany świetnie pasują do dyni i teraz jest na nie sezon 🙂

    Dodaj komentarz







    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.