WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Świetna zupa krem z dynii! Sama dynia jest pyszna i słodka, ale jednocześnie trochę mdła. Tutaj jej smak jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, kasztanów, dla przełamania słodyczy dodajemy sok z cytryny, a zupę podajemy z jogurtem naturalnym. Na koniec posypujemy lekko karmelizowanymi kasztanami. Warto spóbować takiego połączenia smaków!

Palone masło to nic innego jak zwykłe masło, smażone chwilkę, aż zmieni kolor na brązowy, dzięki czemu lekko się karmelizuje i nabiera cudnego, orzechowego posmaku, który idealnie pasuje do kasztanów i dyni!

Macie ochotę na inną zupę dyniową? Może taka się Wam również spodoba – z imbirem i pomarańczą.

Tutaj znajdziecie przepis na BULION.

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami Pumpkin ginger and brown butter soup with caramelized chestnuts Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami w miseczce

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Smak dyni jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, kasztanów oraz soku z cytryny
danie obiad
kuchnia europejska
Keyword dynia, kasztany
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 4 porcje
kalorie 1209kcal

składniki

zupa:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 szklanki / 1 kg puree z dynii lub upieczonych kawałków dyni
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750ml
  • 75 ml śmietany kremówki 30-36%, 5 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku

karmelizowane kasztany:

  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych

do podania:

  • jogurt naturalny
  • orzechy pekan lub włoskie lekko zarumienione na suchej patelni

wykonanie

karmelizowane kasztany:

  • Cukier wsypać do małego garnka, podgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż się rozpuści i zmieni barwę na brązową (ale nie może się spalić, bo będzie gorzki!).
  • Dodać masło, a jak się rozpuści dodać pokruszone na mniejsze kawałki kasztany. Smażyć ok. 2 minuty, przełożyć na talerzyk.

zupa:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli.
  • Dodać masło, czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe.
  • Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia.
  • Zahartować śmietanę – dodać do małej miseczki, wymieszać z dwoma łyżkami zupy, następnie zawartość miseczki dodać do garnka.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami.
  • Smacznego!

uwagi

* 1 szklanka = 250 ml

** Puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.

Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, jej skórka po upieczeniu jest miękka!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kasia
    13 października 2018 at 05:44

    Uwielbiam zupę dyniowa!
    Bardzo podoba mi sie dodatek kasztanów, muszę zapamiętać.
    🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      13 października 2018 at 13:34

      dziękuję 🙂 kasztany świetnie pasują do dyni i teraz jest na nie sezon 🙂

    Dodaj komentarz