amerykańska/ ciastka/ Deser

Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)

30 września 2020

Przepis na moje ulubione amerykańskie ciastka – chocolate chip cookies. Ciastka są pełne kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady oraz orzechów pekan. Są chrupiące na brzegach i miękkie, grubsze w środku. To nasze absolutnie ulubione ciastka!

Ciastka z czekoladą i orzechami na szarym stole.
Ciastka z czekoladą i orzechami przekrojone na pół trzymane w ręce.

Składniki:

  • Czekolada – można użyć chocolate chips – czyli małe kulki czekolady, które trzymają swój kształt i nie rozlewają się na boki jak czekolada – takie chocolate chips są oryginalnie używane w tych ciastkach. Ja szczerze mówiąc wolę z grubsza posiekaną czekoladę – wizualnie wygląda trochę gorzej, ale smakuje lepiej. Użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej czekolady, ale można użyć tylko jednego rodzaju.
  • Orzechy – użyłam orzechów pekan, bo to moje ulubione orzechy, ale można użyć również innych orzechów, np. laskowych lub włoskich. Zamiast orzechów można również dodać tą samą ilość dowolnej czekolady.
  • Cukier – użyłam pół białego cukru i pół brązowego. Nie można zastąpić jednego rodzaju cukru drugim – ciastka będą trochę inne (ilość sody jest też dopasowana do ilości brązowego cukru). Biały cukier sprawia, że ciastka są bardziej płaskie, a brązowy dodaje więcej smaku i sprawia, że ciastka są trochę grubsze.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
Składniki na ciastka z czekoladą i orzechami.

Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami krok po kroku:

Cukier i masło w misce. Ubite cukier z masłem w misce.
  1. Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
  2. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).

Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.

Ubite cukier i masło w misce, jajko i ekstrakt waniliowy. Ubite masło, cukier i jajko w metalowej misce.

3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.

4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Mąka przesiewana do miski. Mąka jest mieszana z ciastem na ciastka.

5. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski.

6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.

Orzechy i czekolada dodane do miski z ciastem na ciastka. Gotowe ciasto na ciastka w misce.

7. Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.

8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.

Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).

Kulki ciasta na blaszce do pieczenia. Upieczone ciastka z czekoladą i orzechami na blaszce do pieczenia.

9. Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.

10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).

Smacznego!

Ciastka z czekoladą i orzechami ułożone pionowo. Wokół ciastka i pokruszone ciastka.

Przechowywanie:

Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.

Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) do ok. 2 tygodni.

Mrożenie ciasta:

Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.

Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)

Przepis na moje ulubione amerykańskie ciastka – chocolate chip cookies. Ciastka są pełne kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady oraz orzechów pekan. Są chrupiące na brzegach i miękkie, grubsze w środku.
A stack of chocolate chip pecan cookies. Crumbled cookies scattered around.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 12 min
całkowity czas 32 min
porcje 21 ciastek
kalorie 186kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g mlecznej czekolady
  • 85 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich/laskowych lub dowolnej czekolady

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).
  • Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Czekolada – można użyć dowolnego rodzaju czekolady.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword chocolate chip cookies with nuts, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą i orzechami, ciastka z kawałkami czekolady

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.