amerykańska/ ciastka/ Deser

Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)

30 września 2020 przez Aleksandra

Przepis na moje ulubione amerykańskie ciastka – chocolate chip cookies. Ciastka są pełne kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady oraz orzechów pekan. Są chrupiące na brzegach i miękkie, grubsze w środku. To nasze absolutnie ulubione ciastka!

Ciastka z czekoladą i orzechami na szarym stole.
Ciastka z czekoladą i orzechami przekrojone na pół trzymane w ręce.

Składniki:

  • Czekolada – można użyć chocolate chips – czyli małe kulki czekolady, które trzymają swój kształt i nie rozlewają się na boki jak czekolada – takie chocolate chips są oryginalnie używane w tych ciastkach. Ja szczerze mówiąc wolę z grubsza posiekaną czekoladę – wizualnie wygląda trochę gorzej, ale smakuje lepiej. Użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej czekolady, ale można użyć tylko jednego rodzaju.
  • Orzechy – użyłam orzechów pekan, bo to moje ulubione orzechy, ale można użyć również innych orzechów, np. laskowych lub włoskich. Zamiast orzechów można również dodać tą samą ilość dowolnej czekolady.
  • Cukier – użyłam pół białego cukru i pół brązowego. Nie można zastąpić jednego rodzaju cukru drugim – ciastka będą trochę inne (ilość sody jest też dopasowana do ilości brązowego cukru). Biały cukier sprawia, że ciastka są bardziej płaskie, a brązowy dodaje więcej smaku i sprawia, że ciastka są trochę grubsze.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
Składniki na ciastka z czekoladą i orzechami.

Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami krok po kroku:

Cukier i masło w misce. Ubite cukier z masłem w misce.
  1. Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
  2. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).

Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.

Ubite cukier i masło w misce, jajko i ekstrakt waniliowy. Ubite masło, cukier i jajko w metalowej misce.

3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.

4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Mąka przesiewana do miski. Mąka jest mieszana z ciastem na ciastka.

5. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski.

6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.

Orzechy i czekolada dodane do miski z ciastem na ciastka. Gotowe ciasto na ciastka w misce.

7. Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.

8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.

Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).

Kulki ciasta na blaszce do pieczenia. Upieczone ciastka z czekoladą i orzechami na blaszce do pieczenia.

9. Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.

10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).

Smacznego!

Ciastka z czekoladą i orzechami ułożone pionowo. Wokół ciastka i pokruszone ciastka.

Przechowywanie:

Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.

Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) do ok. 2 tygodni.

Mrożenie ciasta:

Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.

Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)

Przepis na moje ulubione amerykańskie ciastka – chocolate chip cookies. Ciastka są pełne kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady oraz orzechów pekan. Są chrupiące na brzegach i miękkie, grubsze w środku.
SAVE THIS RECIPE
A stack of chocolate chip pecan cookies. Crumbled cookies scattered around.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 12 min
całkowity czas 32 min
porcje 21 ciastek
kalorie 186kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g mlecznej czekolady
  • 85 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich/laskowych lub dowolnej czekolady

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).
  • Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Czekolada – można użyć dowolnego rodzaju czekolady.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here