OBIAD/ SAŁATKI/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wigilia i Święta

Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta

19 września 2020 przez Aleksandra

To mój absolutnie ulubiony przepis na pieczoną dynię. Odpowiednio upieczona jest słodka i pełna smaku. Tutaj dynia doprawiona jest rozmarynem i cynamonem, połączona z chrupiącymi orzechami pekan, słodko kwaśną żurawiną i słonym serem feta. To idealna kombinacja smaków – zakochacie się! Ten przepis na pieczoną dynię możecie użyć jako dodatek do obiadu (też takiego bardziej odświętnego) lub jako sałatkę na kolację. Spróbujcie!

Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta w zielonej misce.
Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta na czarnej blaszce do pieczenia.

Składniki:

Jakiej dyni użyć – najlepsza do tego przepisu (i w ogóle do pieczenia) jest dynia piżmowa. Jest bardzo słodka i bardziej 'wilgotna’ niż np. dynia Hokkaido. Dynię Hokkaido też można tutaj użyć, ale ta dynia jest mniej słodka i bardziej sucha – ona lepiej sprawdzi się do zrobienia puree, które chcecie użyć do wypieków. W przypadku dyni piżmowej starajcie się wybrać taką o jak najciemniejszym beżowym kolorze – będzie bardziej dojrzała niż taka o blado beżowym kolorze. Im ciemniejsza dynia z zewnątrz, tym bardziej pomarańczowa w środku i bardziej słodka.

Rozmaryn – koniecznie użyjcie świeży. Suszonego też teoretycznie można użyć, ale to już nie będzie to samo. Suszony rozmaryn jest często zbyt ostry i nieprzyjemny do jedzenia, nie jest też tak aromatyczny jak świeży.

Zamiast sera feta można też użyć ser kozi.

Orzechy pekan można zamienić na włoskie.

Oto co potrzebujecie do zrobienia tego pysznego dania:

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej dyni z orzechami, żurawiną i serem feta.

Jak zrobić krok po kroku:

Zaczynamy od obrania dyni i pokrojenia jej w kostkę:

Obieranie dyni.
  1. Odcinamy oba końce dyni.
  2. Stawiamy dynię pionowo na desce do krojenia i obieramy ze skórki obieraczką do warzyw.

Żeby ułatwić sobie obieranie dyni można ją włożyć do mikrofalówki na minutę (sama nie próbowałam).

Usuwanie pestek z dyni i krojenie dyni na kawałki.

3. Łyżką usuwamy nasiona.

4. Dynię kroimy na 2cm plastry, które następnie kroimy w kostkę.

Czas na pieczenie dyni:

Pieczenie dyni na czarnej blaszce do pieczenia.

5. Dynię mieszamy z oliwą, drobno posiekanym rozmarynem, cynamonem i doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blaszce do pieczenia w odstępach.

6. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zabrązowiona od dołu.

Co jest bardzo ważne przy pieczeniu dyni:

  • dynia nie może być stłoczona – ciężko będzie ją ładnie zabrązowić, te zabrązowienia i złote chrupiące brzegi kawałków dyni mają najwięcej smaku, ja piekłam dynię w dwóch turach
  • najlepiej jest użyć czarnej/ciemnej blaszki do pieczenia – nie potrafię do końca wyjaśnić dlaczego ale na ciemniejszych blaszkach (i patelniach) jedzenie brązowi się szybciej i łatwiej
  • kawałki dyni powinny być w miarę jednakowej wielkości, wtedy będą się równomiernie piec
  • nie wolno żałować oleju bo dynia może się przykleić do blaszki
  • jeśli po podanym czasie dynia nadal nie jest ładnie zabrązowiona można zwiększyć temperaturę na kilka minut lub włączyć termoobieg
  • podany czas pieczenia może się trochę różnić (każdy piekarnik piecze trochę inaczej)
Sok z cytryny i miód są dodawane do upieczonej dyni z orzechami na czarnej blaszce do pieczenia.

7. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika. Ostrą i cienką metalową łopatką przewracamy dynię na drugą stronę. Na blaszkę dodajemy orzechy pekan i pieczemy jeszcze 5-7 minut, lub do momentu aż orzechy będą lekko zabrązowione. Pod koniec czasu pieczenia trzeba pilnować czy orzechy się nie palą.

8. Do dyni i orzechów dodajemy miód wymieszany z sokiem z cytryny, mieszamy. Na to kruszymy ser feta i ewentualnie doprawiamy solą.

Smacznego!

Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta na czarnej blaszce do pieczenia.

Przechowywanie / podgrzewanie / jak zrobić naprzód:

To danie bardzo dobrze się odgrzewa, przechowywujemy je w lodówce do 3-4 dni.

Jak podgrzać: w mikrofalówce lub w piekarniku. W piekarniku: wszystkie składniki nakładamy na blaszkę (mogą być bardzo stłoczone) i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-10 minut, lub do momentu aż dynia będzie ciepła.

Jak zrobić naprzód: jeśli planujecie zrobić to danie na jakąś ważną okazję można je zrobić wcześniej i podgrzać, jak opisane wyżej lub: upiec dynię z orzechami, przechować w lodówce, odgrzać w piekarniku i wtedy dopiero połączyć z pozostałymi składnikami. Ser feta jest przepyszny zarówno dodany na zimno jak i podgrzany w piekarniku.

Inne pyszne przepisy z dynią:

Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta

Dynia doprawiona rozmarynem i cynamonem, połączona z chrupiącymi orzechami pekan, słodko kwaśną żurawiną i słonym serem feta.
SAVE THIS RECIPE
Roasted butternut squash with cranberries, pecans, rosemary and feta cheese in a blue bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 27 min
całkowity czas 42 min
porcje 6 porcji
kalorie 430kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 kg dyni piżmowej to jest 1,6 kg bez skórki i nasion
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki 80 g orzechów pekan, lub włoskich
  • 1/2 szklanki 75g suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g sera feta

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Obciąć obydwa końce dyni, obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż, łyżką wydrążyć nasiona i pokroić w ok. 2cm kostkę.
  • Dynię ułożyć na blaszce do pieczenia i wymieszać z oliwą, cynamonem, posiekanym rozmarynem i doprawić solą i pieprzem. Kawałki dyni muszą być ułożone na blaszce w odstępach, nie mogą być stłoczone (ja piekłam dynię w dwóch turach).
  • Piec ok. 20 minut, lub aż dynia będzie miękka i zabrązowiona od spodu.
  • Za pomocą cienkiej, metalowej łopatki przewracamy kawałki dyni na drugą stronę. Dodajemy orzechy i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut lub aż orzechy będą ładnie zabrązowione. Pod koniec pieczenia uważajcie na orzechy, bo łatwo mogą się spalić.
  • Wyjąć blachę z piekarnika, dynię i orzechy przenieść do dużej miski. Dodać żurawinę, pokruszony ser feta oraz miód wymieszany z sokiem z cytryny (sok z cytryny i miód trzeba koniecznie razem wymieszać). Wszystko razem wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić solą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Podany czas pieczenia jest szacunkowy, może się lekko różnić w zależności od piekarnika.
  • Danie można bez problemu odgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5-10 minut.
  • Porcje: ok. 6 porcji jako dodatek do obiadu (do jakiegoś dania głównego, np. pieczonego kurczaka czy kaczki) lub 2-3 porcje jako sałatka na kolację. Ja lubię tą dynię też czasami zjeść na obiad razem z jajkami sadzonymi, wtedy będą to ok. 3 porcje.
  • Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie dodatek do obiadu, sałatka
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    1 września 2022 o 19:26

    A, no i u nas z makaronem 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    1 września 2022 o 19:25

    5 stars
    Podmieniłam dynię na hokkaido, a orzechy na płatki migdałów i.. to jedna z najlepszych rzeczy jaką z partnerem jedliśmy! A jedliśmy dużo różnych 😉 Wielkie dzięki za przepis, to naprawdę idealna kompozycja i wchodzi na stałe do jadłospisu <3

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      2 września 2022 o 15:30

      cieszę się bardzo i dziękuję za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    Asia
    22 września 2020 o 10:45

    Moze głupie pytanie, ale czy mogę wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ? Czy pieczenie bez papieru jest w tym przepisie w jakimś celu? 😉

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 września 2020 o 11:23

      można, ja wolę piec bez papieru bo dynia na blaszce bez papieru lepiej się brązowi, ale możesz użyć papieru jeśli chcesz

  • Odpowiedz
    Joanna
    22 września 2020 o 10:43

    Dzis kupiłam dynię piżmową z myślą właśnie o tej sałatce. Reszta składników jest w lodówce 🙂 Wieczorem bede pichcić i juz wiem ze będzie pyszna

  • Odpowiedz
    Asia
    21 września 2020 o 07:49

    430 kcal to juz w przeliczeniu na jedną porcję?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      21 września 2020 o 09:21

      430 kcal to 1/6 przepisu = 1 porcja, ale taka mala, cos jak dodatek do obiadu/jakiegos dania glownego, ale ciezko to dokladnie policzyc bo np. oliwa ma sporo kalorii ale przeciez sporo jej tez zostanie na blaszce

      • Odpowiedz
        Asia
        21 września 2020 o 14:03

        Dziękuje !

      • Odpowiedz
        Aga
        11 października 2020 o 18:57

        Pyszne !!!

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          11 października 2020 o 18:59

          cieszę się 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here