- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno. 
- W dużym garnku rozgrzać masło na średnio-niskim ogniiu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli. 
- Dodać czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe. 
- Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. 
- Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia. 
- Dodać śmietanę i wymieszać. 
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
- Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami. 
- Smacznego!