Uncategorized

Bulion

22 września 2017 | Ostatnia aktualizacja: 3 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka

Bulion – przepis na domowy bulion warzywny

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:

SAVE THIS RECIPE
Bulion Przepis na bulion How to make homemade vegetable or chicken stock
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 1 godz 30 min
całkowity czas 1 godz 40 min
porcje 1 .5 litra

składniki

2 litry wody +

    podstawowe warzywa:

    • 1 średnia cebula
    • ½ pora
    • kawałek selera
    • 2-3 marchewki
    • ½ korzenia pietruszki

    przyprawy:

    • sól do smaku, nie dużo!
    • 15 ziarenek czarnego pieprzu w całości
    • 3 listki laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • mięso z kurczaka / indyka opcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka

    wykonanie

    • Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
    • Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
    • Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.

    uwagi

    * Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.
    * Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.
    * Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.
    * Jeżeli mamy można jeszcze dodać:
    – kilka suszonych grzybków
    – kilka świeżych pieczarek
    – 2 liście kapusty
    – skórkę parmezanu
    – końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)
    – 2 łodygi selera naciowego
    – kawałek fenkułu
    – inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek
    – kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół
    – kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki  bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy
    Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here