przepisy podstawowe

Bulion

22 września 2017 | Ostatnia aktualizacja: 3 kwietnia 2019

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka

Bulion – przepis na domowy bulion warzywny

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:

czas przygotowania 10 min
czas gotowania 1 godz 30 min
całkowity czas 1 godz 40 min
porcje 1 .5 litra

składniki

2 litry wody +

    podstawowe warzywa:

    • 1 średnia cebula
    • ½ pora
    • kawałek selera
    • 2-3 marchewki
    • ½ korzenia pietruszki

    przyprawy:

    • sól do smaku, nie dużo!
    • 15 ziarenek czarnego pieprzu w całości
    • 3 listki laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • mięso z kurczaka / indyka opcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka

    wykonanie

    • Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
    • Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
    • Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.

    uwagi

    * Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.
    * Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.
    * Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.
    * Jeżeli mamy można jeszcze dodać:
    – kilka suszonych grzybków
    – kilka świeżych pieczarek
    – 2 liście kapusty
    – skórkę parmezanu
    – końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)
    – 2 łodygi selera naciowego
    – kawałek fenkułu
    – inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek
    – kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół
    – kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki  bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Ocena przepisu





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.