Impreza/ muffinki/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Muffinki z dynią i żurawiną

27 października 2018 | Last Updated: 26 grudnia 2018

Muffinki z dynią i żurawiną

Pyszne muffinki z puree z dyni i świeżą żurawiną. Dzięki dodatkowi dyni są pulchne i wilgotne. Są przepyszne i na pewno posmakują wszystkim!

Puree z dyni robi sie prosto i szybko. Dynię wystarczy tylko pokroić, wyjąć łyżką pestki i piec w piekarniku, aż będzie miękka. Po upieczeniu miksujemy na gładko. Do tego przepisu użyłam dyni Hokkaido – jest dosyć sucha i mączysta, dzięki czemu świetnie nadaje się do wypieków. Dodałam również świeżą żurawinę, jej soczystość i kwaśność świetnie równoważy słodycz muffinek.

Opcjonalnie można muffinki ozdobić pajęczyną zrobioną z kakaowego lukru (nie muszę chyba dodawać, że dzieci uwielbiają ten dodatek 🙂).

Zobacz również moje inne przepisy z użyciem dyniiżurawiny!

Muffinki z dynią i żurawiną Muffinki z dynią i żurawiną - zbliżenie na środek ciastka

Muffinki z dynią i żurawiną

Mięciutkie i wilgotne muffinki z puree z dyni i świeżą żurawiną.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 10 muffinek
kalorie 2475kcal

składniki

suche składniki:

  • 170 g mąki około 1 ¼ szklanki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 260 g puree z dyni około 1 szklanka
  • 1 duże jajko
  • 100 g oleju roślinnego o neutralnym smaku, około ½ szklanki minus 1 łyżka
  • 20 g jogurtu naturalnego 1 łyżka
  • 140 g cukru około 2/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy

dodatkowo:

  • 80 g świeżej żurawiny około ¾ szklanki, po ok. 4 sztuki na muffinkę

kakaowy lukier (opcjonalnie):

  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3.5 łyżki wody

wykonanie

muffinki:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Nagrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki, wymieszać (dobrze by było przesiać je przez sitko, ale nie jest to konieczne).
  • Do drugiej dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (bez żurawiny), wymieszać dokładnie trzepaczką.
  • Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej, masa może mieć malutkie grudki.
  • Masę rozdzielić równo do 10 papilotek na muffinki, najłatwiej jest ją nakładać łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 sztuki żurawiny, zanurzyć je w cieście.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż wbity drewniany patyczek wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, w zależności od piekarnika.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę na 10-15 minut, dopiero po tym czasie wyciągać muffinki z papilotek.

kakaowy lukier:

  • Do małej miseczki przesiać cukier puder i kakao, wymieszać z wodą. Mój lukier był o smaku gorzkiej czekolady, jeśli chcecie słodszy, trzeba część kakao zastąpić cukrem pudrem.
  • Nakładanie lukru: Potrzebna będzie tylka z bardzo malutkim okrągłym otworem i grubszy worek foliowy (lub specjalne rękawy cukiernicze do ozdabiania). Ucinamy malutki kawałek rogu torebki, wkładamy w powstały otwór tylkę, wypełniamy worek lukrem i dekorujemy. Jeśli lukier nie wychodzi łatwo z tylko to trzeba go rozcieńczyć małą ilością wody, powinno się bardzo łatwo dekorować.

uwagi

* 1 szklanka to 250ml, 1 szklanka mąki waży 140g.
* Zamiast puree z dyni można użyć upieczonej dyni w kawałkach, wtedy trzeba wszystkie mokre składniki zmiksować blenderem kielichowym.
* Jak upiec dynię: Dynię umyć, pokroić na równej wielkości duże kawałki, wybrać łyżką pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 200 stopniach lub aż dynia będzie miękka. W przypadku dyni Hokkaido można zmielić jej miąższ ze skórką. Gdy użyjecie innej dyni – miąższ należy wybrać ze skórki łyżką, a skórkę wyrzucić.

Nutrition

Calories: 2475kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword dynia, puree z dyni, żurawina

Muffinki z dynią i żurawiną – krok po kroku:

Suche składniki na muffinki z dynią i żurawiną w misce Mokre składniki na muffinki z dynią i żurawiną w misce Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w misce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych, krótko wymieszać.

Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną nakładane łyżką do lodów do papilotek Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w papilotkach ze świeżą żurawiną na wierzchu Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w papilotkach w formie do pieczenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nałożyć masę do 10 papilotek, najlepiej nakłada się łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 świeże żurawiny, wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Zmieszane składniki na lukier kakaowy w małej miseczce Muffinka z dynią i żurawiną dekorowana lukrem kakaowym Muffinka z dynią i żurawiną dekorowana lukrem kakaowym za pomocą wykałaczki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opcjonalnie muffinki można polać lub udekorować kakaowym lukrem. Należy wymieszać składniki na lukier. Przygotować foliową torebkę, uciąć malutki kawałek rogu, w otwór wsadzić tylkę w małym okrągłym otworem. Worek z tylką włożyć do szklanki, napełnić lukrem. Wyciskać dowolny wzór na muffinki.

Muffinka z dynią i żurawiną udekorowana wzorem pajęczyny, zrobionym z lukru kakaowego Muffinki z dynią i żurawiną udekorowane lukrowym wzorem pajęczyny na talerzu

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    madlene17
    27 października 2018 w 12:43

    Mają przepiękny, pomarańczowy kolor a żurawina wygląda niczym czerwone korale 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      27 października 2018 w 13:33

      Dziękuję! szkoda, że ja nie wpadłam na tak obrazowy opis! 🙂

  • Odpowiedz
    aga
    1 listopada 2018 w 07:43

    Można użyć suszonej żurawiny ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      1 listopada 2018 w 09:05

      Nie próbowałam takiej wersji. Muffinki na pewno wyjdą, ale chyba czegoś im będzie brakować. Cały ich urok w tym, że są słodkie, a świeża żurawina lekko kwaśna. Jeśli zrobisz z suszonymi to daj znać jak smakowały!

    Dodaj komentarz