amerykańska/ makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron primavera (wiosenny makaron z warzywami w kremowym sosie)

17 maja 2020 przez Aleksandra

Makaron primavera to makaron z dużą ilością świeżych, wiosennych warzyw z kremowym sosem doprawionym czosnkiem, dużą ilością soku z cytryny i parmezanem – ten sos jest naprawdę przepyszny. Do przepisu można użyć dowolnych warzyw!

makaron z warzywami i kremowym sosem na niebieskim talerzu z niebieskim widelcem

Co to jest makaron primavera?

Wbrew temu co sugeruje nazwa, makaron primavera to amerykański przepis, wymyślony przez szefa Sirio Maccioniego w Nowym Jorku w 1970 roku. Danie składa się z makaronu podanego z dużą ilością wiosennych warzyw i kremowego sosu. Inspiracją do nazwy dania były właśnie wiosenne warzywa, które są tutaj najważniejszą częścią dania, słowo primavera po włosku oznacza wiosna.

pasta primavera z warzywami i kremowym sosem na niebieskim talerzu

Składniki:

Pasta primavera składa się z:

  • Sporej ilości warzyw. Ja użyłam takich warzyw jak przedstawione poniżej ale można użyć naprawdę dowolnych np. brokułów, pomidory, grzyby, cebula, szpinak, marchewka.
  • Makaronu. Oryginalnie do tego dania jest używane spaghetti ale moim zdaniem większy makaron jak fusilli lub penne, który jest kształtem zbliżony do warzyw jest lepszy.
  • Sosu – to sos na bazie śmietany, bulionu i parmezanu doprawiony czosnkiem i sokiem z cytryny. Istnieją również inne wersje tego sosu, lżejsze, bez śmietany, za to z dużą ilością oliwy z oliwek.
  • Można dodać również jakieś mięso, np: usmażony kurczak/łosoś/krewetki, wędzony łosoś.
  • Można dodać orzechy, np uprażone na suchej patelni migdały lub orzeszki pinii.

Jak zrobić makaron primavera krok po kroku:

Parę uwag, co jest najważniejsze w tym przepisie:

  • Nie ważne jakich warzyw użyjecie – powinny być podsmażone krótko tak żeby były chrupiące, nie mogą być zbyt miękkie. Warzywa smażymy partiami żeby miały możliwość się zabrązowić (za dużo warzyw na jednej patelni – będą się tylko dusić).
  • Nie rozgotujcie makaronu!
pocięte warzywa na desce do krojenia, fasolka szparagowa i makaron gotują się w garnku
  1. Kroimy warzywa.
  2. Gotujemy razem makaron i fasolkę szparagową.
żółta papryka, cukinia i szparagi są smażone na patelni

3,4. Smażymy warzywa partiami, na dużym ogniu, aż będą lekko zabrązowione i chrupiące. Przekładamy na talerz.

dodawanie bulionu i śmietany do sosu na patelni

5. Podsmażamy czosnek na maśle, następnie dodajemy bulion i chwilę gotujemy.

6. Dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny i gotujemy chwilę. Doprawiamy sos sokiem z cytryny.

groszek jest dodawany do śmietanowego sosu, wszystkie składniki na makaron primavera na patelni

7. Groszek gotujemy chwilkę w sosie.

8. Dodajemy pozostałe składniki: tarty parmezan, usmażone warzywa, ugotowany makaron i fasolkę. Mieszamy wszystko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Przechowywanie:

Makaron można oczywiście zwyczajnie podgrzać następnego dnia, ale lepiej byłoby trzymać osobno makaron i warzywa z sosem. Po pewnym czasie makaron zacznie wchłaniać sos przez co nie będzie już al dente tylko raczej miękki. Warzywa i sos można zrobić z wyprzedzeniem, a przed podaniem ugotować tylko makaron.

dwa talerze z makaronem z warzywami w kremowym sosie

Inne szybkie pyszne makarony, które mogą Wam smakować:

Makaron primavera

Pyszny wiosenny makaron z dużą ilością warzyw w kremowym sosie z parmezanem.
SAVE THIS RECIPE
pasta primavera
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 3 porcje
kalorie 553kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 160 g makaronu użyłam świderki
  • 1.5 łyżki oleju do smażenia
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30-36%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g tartego parmezanu ok. pół szklanki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa: paprykę pokroić w 1/2 cm paski, cukinię w 3/4 cm pół-plasterki, fasolę szparagową na pół w poprzek, odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (koloru białego) i pociąć szparagi na 2-3 części, czosnek pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  • Makaron ugotować al dente. 5 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać fasolkę szparagową (cienka fasolka szparagowa potrzebuje 4-5 minut, grubsza ok. 5-6). Odcedzić.
  • Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni, dodać paprykę i połowę cukinii. Smażyć na dużym ogniu ok. 2-3 minuty, aż warzywa będą lekko zabrązowione ale wciąż bardzo chrupiące (nie mogą być bardzo miękkie). Warzywa przełożyć na talerz.
  • Na patelnię dodać pół łyżki oleju i połowę cukinii oraz szparagi. Smażyć tak samo jak opisane wyżej. Warzywa przełożyć na talerz.
  • Dodać łyżkę masła na patelnię i czosnek. Smażyć ok. 30 sekund.
  • Dodać bulion, dokładnie zdrapać drewnianą łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni i gotować ok. 3 minuty, lub aż bulion trochę zgęstnieje.
  • Dodać śmietanę, skórkę z cytryny i pogotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Sos doprawić sokiem z cytryny (ma być wyraźnie cytrynowy).
  • Dodać groszek i gotować jeszcze 30-60 sekund (świeży groszek będzie potrzebował ok. 30 sekund, mrożony ok. minutę).
  • Dodać tarty parmezan, doprawić sos solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.
  • Dodać usmażone warzywa i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z tartym parmezanem i opcjonalnie świeżymi liśćmi bazylii.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć dowolnych warzyw, najważniejsze jest żeby smażyć je krótko, mają być chrupiące. Poza warzywami wymienionymi w przepisie można użyć np. brokułów, pomidory, grzyby, cebula, szpinak, marchewka.
  • Można użyć dowolnego rodzaju makaronu.
  • Można pominąć śmietanę i zamiast niej dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.
  • Można dodać również jakieś mięso, np: usmażony kurczak/łosoś/krewetki, wędzony łosoś.
  • Można dodać orzechy, np uprażone na suchej patelni migdały lub orzeszki pinii.
  • Przechowywanie: Makaron można oczywiście zwyczajnie podgrzać następnego dnia, ale lepiej byłoby trzymać osobno makaron i warzywa z sosem. Po pewnym czasie makaron zacznie wchłaniać sos przez co nie będzie już al dente tylko raczej miękki. Warzywa i sos można zrobić z wyprzedzeniem, a przed podaniem ugotować tylko makaron.
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie obiad
kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here