do chleba/ Impreza/ Śniadanie/ śniadanie słone/ Sylwester/ Wielkanoc/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i białego sera

3 stycznia 2018 (Last Updated: 13 maja 2019)

Pyszna pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera, robi się błyskawicznie! Najlepiej smakuje z chrupiącym, świeżym pieczywem, posypana szczypiorkiem.

Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.

Zamiast wędzonego pstraga można użyć również innej wędzonej ryby, np. makreli.

Zachęcam również do spróbowania austriackiej pastry paprykowej na chleb – liptauer lub pasty z awokado i jajek.

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera
Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera

Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.
danie dip, pasta na chleb, przekąska, przystawka
kuchnia międzynarodowa
Keyword pasta z wędzonego pstrąga i jajek
czas przygotowania 8 minutes
czas gotowania 7 minutes
całkowity czas 15 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 348kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 125 g wędzonego pstrąga mięsa oczyszczonego ze skóry i ości, lub inna wędzona ryba, np. makrela
  • 1 jajko ugotowane
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka maślanki lub mleka, jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania: cienki szczypiorek koniecznie

wykonanie

  • Pstrąga zmielić w blenderze (nie musi być idealnie gładko).
  • Jajko ugotować na twardo (jajko włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą, gotować 7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody, wyjąć z wody i polewać bardzo zimną wodą), obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem.
  • Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
  • Podawać razem z pieczywem lub paluszkami grissini czy krakersami.

Nutrition

Calories: 348kcal

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz