sałatki wegetariańskie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA SAŁATKI

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

25 czerwca 2019

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawionej pieczonej dyni i chrupiącej ciecierzycy. Podana z rukolą, serkiem kozim i posypana skórką z cytryny. Jest lekka, ale też sycąca.
Rukolę można zamienić na kaszę lub kuskus, dodać prosty sos jogurtowy i zabrać taką sałatkę do pracy.
Żeby było szybciej użyjcie dyni Hokkaido, której skórka jest po upieczeniu miękka, w związku z czym nie trzeba jej obierać.

W podobny sposób możecie również piec marchewki, jak w tej sałatce: sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym.

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą
Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawionej dyni i chrupiącej ciecierzycy. Podana z rukolą, serkiem kozim i posypana skórką z cytryny. Jest lekka, ale też sycąca.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
autor Aleksandra

składniki

dynia i ciecierzyca:

  • 360 g dyni waga bez pestek i ew. skórki
  • 1/2 puszki ciecierzycy bez zalewy, 125g
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego suszonej kolendry
  • po 1/4 łyżeczki: kukrumy cynamonu, słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

rukola:

  • garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 75 g serka koziego jak na kanapki, nie pleśniowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Dynię obrać i pokroić na 2.5 cm kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy i również dodać na blaszkę.
  • Przyprawy wymieszać z olejem, następnie natrzeć nimi dynię i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Piec ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny i ocet jabłkowy), można je wlać do małego słoiczka i dobrze potrząsnąć. Wymieszać z rukolą i doprawić solą i pieprzem.
  • Rukolę rozłożyć na talerzach, na rukoli rozłożyć upieczone dynię i ciecierzycę, w małych porcjach serek kozi (można to zrobić dwoma łyżeczkami lub włożyć go do torebki foliowej, uciąć róg i wyciskać – będzie ładniej wyglądać), posypać skórką z cytryny.
  • Smacznego!

uwagi

Czas pieczenia dyni będzie zależał od jej rodzaju. Dynia piżmowa będzie się prawdopodobnie piec trochę dłużej niż Hokkaido. Polecam dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać ze skórki (jest ona miękka po upieczeniu).
danie sałatka
kuchnia międzynarodowa
Keyword sałatka z dynią i ciecierzycą, sałatka z dynią i serem kozim, sałatka z pieczoną dynią

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz