mięso/ OBIAD

Makaron z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami

16 września 2020 przez Aleksandra

Genialne danie typu stir fry w stylu azjatyckim – soczysty kurczak, chiński makaron, chrupiące warzywa w pysznym, słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem masła orzechowego.

Makaron z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami na zielonym talerzu.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do zrobienia tego pysznego dania:

  • kurczaka – użyłam piersi, ale można też użyć udek bez skóry i kości, piersi z indyka lub cienko pokrojonej wołowiny
  • warzywa – można dodać mniej rodzajów warzyw (np. tylko brokuł i kapustę) lub użyć zupełnie innych warzyw jakie macie pod ręką, trzeba je tylko cienko pokroić, tak, żeby się szybko smażyły
  • czosnek i imbir – dają dużo smaku, sam imbir sprawia, że mięso staje się bardziej delikatne, więc jeśli macie czas możecie zostawić kurczaka do zamarynowania, chociaż na pół godziny lub dłużej, przez noc
  • skrobia kukurydziana / ziemniaczana – opcjonalnie, sprawia, że czosnek i imbir lepiej trzymają się na kurczaku, a do tego samo mięso jest bardziej delikatne
  • makaron Mie – chiński makaron jajeczny, można go zastąpić makaronem ryżowym
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami.

Składniki na słodko-kwaśny sos z masłem orzechowym:

  • masło orzechowe powinno być niesłodzone
  • zamiast miodu można dodać syrop klonowy
  • olej sezamowy może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak więc spróbujcie najpierw z mniejszą ilością czy smak Wam odpowiada
  • jeśli lubicie ostre dania można do sosu dodać trochę sosu sriracha lub chilli
Składniki potrzebne do przygotowania sosu z masła orzechowego.

Jak zrobić krok po kroku:

Kawałki kurczaka z imbirem i czosnkiem, pokrojone warzywa na desce do krojenia.
  1. Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z imbirem, czosnkiem i solą. Trzeba go jeszcze obtoczyć w skrobii kukrydzianej, ale trzeba to zrobić zaraz przed smażeniem.
  2. Warzywa tniemy w drobne paski.
Sos z masła orzechowego w misce, usmażony kurczak na patelni.

3. Blenderem miksujemy wszystkie składniki na sos (ręcznie będzie trudno dobrze rozmieszać masło orzechowe, ale nie jest to niemożliwe).

4. Smażymy kurczaka z dwóch stron, aż będzie zabrązowiony. Ważne jest żeby nie mieszać kurczaka za dużo, bo ciężko go będzie zabrązowic, dodatkowo panierka może się przykleić do patelni. Ja smażeę kurczaka na najwyższym ogniu, aż się zabrązowi, przewracam a drugą stronę i smażę aż będzie gotowy w środku. Kurczaka przekładamy na talerz.

Usmażone warzywa na patelni. Sos orzechowy jest dodawany do warzyw, kurczaka i makaronu na patelni.

5. Smażymy warzywa, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące.

6. Na patelnię dodajemy makaron, kurczaka i mieszamy z sosem. Doprowadzamy sos do zagotowania żeby zgęstniał.

Smacznego!

Przechowywanie:

Ten makaron można przechowywać w lodówce do 3 dni i potem odgrzać na patelni (trzeba dodać trochę wody, bo sos zgęstnieje). Makaron wchłonie na pewno sporo sosu więc będzie rozgotowany i miękki (ale wciąż będzie smakować dobrze). Najlepiej byłoby wszystkie składniki przechowywać osobno od sosu i połączyć je przed podaniem.

Podobne przepisy, które mogą Wam się spodobać:

Makaron z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami

Genialne danie typu stir fry w stylu azjatyckim – soczysty kurczak, chiński makaron, chrupiące warzywa w pysznym, słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem masła orzechowego.
SAVE THIS RECIPE
peanut butter noodles with chicken
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 40 min
porcje 3 porcje
kalorie 576kcal
autor Aleksandra

składniki

sos:

  • 1/4 szklanki masła orzechowego 4 płaskie łyżki
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 4 płaskie łyżki
  • 1/4 szklanki octu ryżowego 4 płaskie łyżki
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu z kurczaka 6 łyżek
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego opcjonalnie, można dodać mniej

kurczak:

  • 2 średnie piersi z kurczaka 400g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

warzywa:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże liście kapusty
  • kilka różyczek brokułów

dodatkowo:

  • 125 g chińskiego makaronu Mie
  • prażone orzeszki ziemne do posypania

wykonanie

  • Wszystkie składniki na sos zmiksować na gładko blenderem (można próbować ręcznie wymieszać sos, trzepaczką, ale ciężej jest dokładnie wmieszać masło orzechowe).
  • Kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę i wymieszać z drobno posiekanym imbirem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić (jeśli macie czas można zostawić kurczaka do zamarynowania, na 30 minut lub dłużej, np. przez noc).
  • Przygotować warzywa: odciąć twardy rdzeń kapusty, pokroić na cienkie plasterki, marchewkę kroimy na cienkie zapałki, paprykę w cienkie paski, brokuły na bardzo małe różyczki.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale uważajcie żeby go nie rozgotować. Powinien być leciutko twardawy. Na moim opakowaniu pisze żeby gotować makaron przez 4 minuty, a ja gotuję go ok. 3 minuty bo potem i tak będzie się go podgrzewać na patelni.
  • Smażymy kurczaka: bezpośrednio przed smażeniem obtaczamy kurczaka w skrobii kukurydzianej. Rozgrzać olej na dużej patelni na dużym ogniu. Rozłożyć kawałki kurczaka równą warstwą. Nie mieszać przez pierwsze 2 minuty, lub do momentu aż kurczak będzie zabrązowiony od spodu, wtedy ostrą łopatką przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż będzie ugotowamny w środku. Kurczaka przekładamy na talerz.
  • Smażymy warzywa: na patelnię dodajemy trochę więcej oleju (jeśli jest taka potrzeba) i dodajemy warzywa. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię, następnie ugotowany makaron i sos. Wymieszać wszystko razem i zagotować (sos musi zgęstnieć). Podawać posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi dotyczące składników:
    • kurczaka – użyłam piersi, ale można też użyć udek bez skóry i kości, piersi z indyka lub cienko pokrojonej wołowiny
    • warzywa – można dodać mniej rodzajów warzyw (np. tylko brokuł i kapustę) lub użyć zupełnie innych warzyw jakie macie pod ręką, trzeba je tylko cienko pokroić, tak, żeby się szybko smażyły
    • czosnek i imbir – dają dużo smaku, sam imbir sprawia, że mięso staje się bardziej delikatne, więc jeśli macie czas możecie zostawić kurczaka do zamarynowania, chociaż na pół godziny lub dłużej, przez noc
    • skrobia kukurydziana / ziemniaczana – opcjonalnie, sprawia, że czosnek i imbir lepiej trzymają się na kurczaku, a do tego samo mięso jest bardziej delikatne
    • makaron Mie – chiński makaron jajeczny, można go zastąpić makaronem ryżowym
    • masło orzechowe powinno być niesłodzone
    • zamiast miodu można dodać syrop klonowy
    • olej sezamowy może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak więc spróbujcie najpierw z mniejszą ilością czy smak Wam odpowiada
    • jeśli lubicie ostre dania można do sosu dodać trochę sosu sriracha lub chilli
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne
kuchnia inspirowane kuchnią chińską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Gosia
    19 lutego 2023 o 13:18

    5 stars
    Cudowny blog. Że też nie trafiłam na niego wcześniej:(:(

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here