amerykańska/ ciasta/ Impreza/ Sylwester/ Wigilia i Święta

Rolada dyniowa z kremowym serkiem

17 października 2018 | Ostatnia aktualizacja: 25 września 2020 przez Aleksandra

Rolada dyniowa z kremowym serkiem to przepyszne ciasto dyniowe w formie rolady, przełożonej nadzieniem o lekko pomarańczowym smaku. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, oraz może nie wygląda – ale bardzo proste i szybkie do zrobienia!

Przepis na domowe puree z dyni.

rolada dyniowa na drewnianej desce pokrojona na kawałki

Bazowy przepis na to bardzo popularne ciasto krąży w sieci już od wielu lat – moje małe modyfikacje: do ciasta dodałam skórkę z pomarańczy i przyprawę do piernika, a w nadzieniu z kremowego serka znacząco zredukowałam ilość masła i cukru (większość amerykańskich przepisów woła tutaj o 1.5 szklanki cukru! nawet po znacznej redukcji jego ilości ciężko nam było zjeść tak słodki wypiek, dlatego ja dodałam do serka tylko 2 łyżki cukru pudru). Dodałam również skórkę z pomarańczy, sok z cytryny i odrobinę soli, co sprawiło, że całość jest o wiele lżejsza i pyszniejsza.

Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje!

rolada dyniowa z kremowym serkiem przekrojona na pół
kawałek rolady dyniowej na niebieskim talerzu

Jak zrobić roladę dyniową krok po kroku:

kroki przygotowania rolady dyniowej

1. Wymieszać suche składniki.

2. Wymieszać mokre składniki.

3. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, aż składniki będą połączone, ale nie można mieszać za długo.

kroki przygotowania rolady dyniowej

4. Wylać masę na przygotowaną blaszkę, wyrównać jej powierzchnię, wstrząsnąć lekko blaszką. Piec ok. 15-18 minut.

5. Czystą kuchenną ściereczkę dobrze opruszyć cukrem pudrem. Przełożyć upieczoną roladę na ściereczkę, oderwać papier do pieczenia.

6. Zawinąć roladę razem ze ścierką (każda część ścierki, która dotyka ciasta powinna być dobrze posypana cukrem pudrem).

kroki przygotowania rolady dyniowej

7. Zostawić, aż ciasto się całkowicie ochłodzi.

8. Ochłodzoną roladę rozwinąć (ale nie całkowicie), posmarować nadzieniem z serka, zostawiając wolny brzeg 2 cm.

9. Zawinąć roladę razem z nadzieniem z serka. Zawinąć w folię plastikową, włożyć do lodówki na minimum pół godziny lub dłużej. Posypać cukrem pudrem kroić na porcje i podawać.

Rolada dyniowa z kremowym serkiem

Dyniowe ciasto w formie rolady z nadzieniem z kremowego serka o smaku pomarańczowym
SAVE THIS RECIPE
pumpkin roll
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 1 rolada
kalorie 2527kcal
autor Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • ¾ szklanki mąki 100 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • duża szczypta soli

mokre składniki:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki puree z dyni 185g, najlepiej z dyni hokkaido
  • ½ szklanki brązowego cukru 100g
  • ½ szklanki białego cukru 100g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

nadzienie z serka:

  • 265 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ¼ szklanki cukru pudru do zawijania rolady i posypania na końcu

wykonanie

  • Przygotować prostokątną foremkę o wymiarach 30 x 33 cm (lub o podobnych wymiarach, pole powierzchni blaszki powinno się mniej więcej zgadzać). Nasmarować blaszkę masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał), następnie wyłożyć papierem do pieczenia, papier również dobrze nasmarować masłem (to znacznie ułatwi jego odrywanie od gotowej rolady). Papier powinien sporo wystawać poza krawędź blaszki, żeby po upieczeniu łatwo było przenosić ciasto.
  • Nastawić piekarnik do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, przyprawy, sól).
  • W mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (jajka, dynię, cukier, wanilię, skórkę pomarańczy).
  • Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą (ale nie za długo).
  • Masę wylać na przygotowaną blaszkę do pieczenia, wyrównać dokładnie powierzchnię masy! Można lekko potrząsnąć blaszką.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, powierzchnia gotowego ciasta powinna być zastygnięta, nie klejąca, przy naciśnięciu palcem sprężysta.
  • Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, wysypać na nią grubą warstwą cukier puder.
  • Przełożyć ciasto na ściereczkę, oderwać papier do pieczenia.
  • Zwinąć roladę razem ze ścierką (każda powierzchnia ścierki, która ma konktakt z ciastem powinna być dobrze posypana cukrem pudrem).
  • Zostawić roladę do całkowitego ostygnięcia (na minimum pół godziny, lepiej na około godzinę, dzięki temu rolada nie będzie pękać).
  • W tym czasie przygotować nadzienie z serka – wymieszać wszystkie składniki trzepaczką lub ubić mikserem.
  • Gdy rolada ostygnie, rozwinąć ją, posmarować nadzieniem z serka zostawiając około 2 cm brzegów.
  • Zwinąć roladę i zawinąć w folię plastikową, odstawić do lodówki na minimum pół godziny (rolada lepiej połączy się z nadzieniem, nadzienie bardziej zastygnie i łatwiej będzie kroić równe kawałki).
  • Roladę posypać cukrem pudrem, kroić na kawałki i podawać, smacznego!

uwagi

* najlepiej jest do tego przepiu użyć dyni hokkaido, bo jest bardziej sucha i mniej słodka niż np. dynia piżmowa, ale można użyć każdego rodzaju dyni
* serek philadelphia można zastąpić innym serkiem, jednak powinien być on gęsty i raczej tłusty, jeśli nie macie takiego serka to można zagęścić ten co macie przez dodanie większej ilości cukru pudru (ale wtedy ciasto może być za słodkie, chyba, że tak lubicie) oraz dodać większą ilość masła
* 1 szklanka = 250 ml
* Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równiej wielkości (nie obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybraż miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, jej skórka jest po upieczeniu miękka! 
danie deser
kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Ewelina
    18 października 2018 o 19:43

    5 stars
    Wygląda bardzo smacznie, na pewno spróbuję.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 października 2018 o 05:12

      dziękuję! daj znać czy smakowała 🙂

  • Odpowiedz
    Nika
    17 października 2018 o 17:46

    Uwielbiam rolady! Twoja prezentuje się wspaniale!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      17 października 2018 o 18:43

      dziękuję 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here