obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad

Pieczone steki z kalafiora

10 października 2019

Jest to mój absolutnie ulubiony sposób na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Pieczony kalafior jest pyszny, miękki i ma złociste chrupiące brzegi. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu – wystarczy natrzeć go przyprawami i upiec. Podanie kalafiora w formie ‚steków’ to świetny pomysł na elegancki wegetariański obiad. Moim ulubionym dodatkiem do tego kalafiora jest hiszpański sos romesco (bardzo prosty sos z pomidorów, papryki i orzechów).

Pieczone steki z kalafiora

SKŁADNIKI – czego będziesz potrzebować:

  • Cała głowa kalafiora – najlepiej kupić średni / duży kalafior, ale mniejszy też ok (na zdjęciach jest mały, bo akurat taki udało mi się kupić).
  • Oliwa z oliwek – nie oszczędzamy na oliwie (chodzi o ilość), jej połowa i tak zostanie na blaszce do pieczenia. Skoro pieczemy w wysokiej temperaturze można użyć taniej oliwy lub nawet rafinowanej oliwy z oliwek (nie extra-virgin).
  • Przyprawy: w poniższym przepisie użyłam słodkiej czerwonej papryki i oregano ale jest też dużo innych kombinacji smakowych, które świetnie pasują do kalafiora (patrz niżej). Te przyprawy będą najbardziej pasować jeśli będziecie tak jak ja podawać kalafiora z sosem romesco.

JAK ROBIMY PIECZONE STEKI Z KALAFIORA

  1. Przygotować wszystkie składniki.
  2. Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  3. Całą głowę kalafiora kroimy na plastry (‚steki’). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób.
  4. Kalafiora natrzeć dokładnie przyprawami z oliwą ze wszystkich stron i piec, aż będzie miękki.

Czym jeszcze można przyprawić steki z kalafiora:

  • po indyjsku – użyjcie przyprawy garam masala i kurkumy
  • na sposób bliskowchodni – przyprawa zataar i sezam
  • po meksykańsku – oregano, kmin rzymski, suszona kolendra i pieprz cayenne
  • po włosku – zioła włoskie i tarty parmezan (serem posypujemy pod koniecz pieczenia lub już na upieczony kalafior)
  • po grecku – posiekana natka pietruszki, sok i skórka z cytryny, czosnek.
  • po marokańsku – można użyć mieszanki przypraw Ras-el-hanout lub mieszanki kolendry, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kurkumy, kminu i imbiru.

CO MOŻNA PODAĆ Z PIECZONYMI STEKAMI Z KALAFIORA:

Steki z kalafiora z sosem romesco

Pieczone steki z kalafiora

Najlepszy sposób na przygotowanie kalafiora – miękki kalafior z chrupiącymi złocistymi brzegami.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 25 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 403kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 80 ml
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oregano
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  • Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
  • Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
  • Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
  • Smacznego!

uwagi

Z dużego kalafiora otrzymacie około 4 steków, ze średniego 3 steki a z małego 2 + dodatkowe różyczki. Taki mały kalafior to porcja na 2 osoby.

Nutrition

Calories: 403kcal
danie danie główne, dodatek do obiadu
kuchnia międzynarodowa
Keyword pieczone steki z kalafiora, pieczony kalafior, steki z kalafiora

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz