amerykańska/ ciasta/ Deser

Najlepszy chlebek bananowy z czekoladą i orzechami (video)

17 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 5 stycznia 2020

Najlepszy przepis na chlebek bananowy, z mleczną czekoladą, orzechami i aromatycznymi przyprawami – cynamonem i kardamonem. Jest to bardziej ciasto, niż chlebek, jest raczej bardziej miękki niż większość bananowych chlebków, ale taka konsystencja bardziej mi odpowiada. Ciasto jest cudownie miękkie i wilgotne, najlepsze jeszcze ciepłe, z rozpuszczoną czekoladą i chrupiącymi orzechami (ale na drugi dzień jest też dobre). Jest to jeden z ulubionych wypieków w naszej rodzinie, musicie go koniecznie spróbować! 🙂

chlebek bananowy
chlebek bananowy przecięty na pół

Składniki:

składniki na chlebek bananowy
  • Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
  • Orzechy można pominąć.
  • Brązowy cukier sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, lubię również jego karamelowy smak.
  • Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
  • Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.

Jak zrobić chlebek bananowy krok po kroku:

Przygotować wszystkie składniki: 

  1. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki.
  2. W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę.

3. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.

4. Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.

5. Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.

6. Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy.

7. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.

8. Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.

9. Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana. Piec w 160 stopniach przez około 55 minut do suchego patyczka.

Przechowywanie i mrożenie:

  • Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
  • Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Zobacz na filmie jak zrobić to ciasto:

Zobacz też przepis na chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą.

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto bananowe z czekoladą i orzechami.
banana bread on a chopping board
Drukuj przepis
5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 55 min
całkowity czas 1 godz 15 min
porcje 10 porcji
kalorie 385kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 duże jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 4 średnie banany ok. 400g
  • 1/2 banana w plasterkach
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
  • Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3, opcja góra dół.
  • Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
  • Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana.
  • Piec około 55 minut do suchego patyczka.

uwagi

  • Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
  • Orzechy można pominąć.
  • Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
  • Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.
  • Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
  • Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword chlebek bananowy, ciasto bananowe z czekoladą

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Bananagirl
    1 maja 2020 o 13:46

    Odkąd odkryłam ten przepis (początek kwietnia) pieklam go już chyba 5 razy najlepszy przepis na chleb bananowy jaki testowałam

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      1 maja 2020 o 14:13

      cieszę się! dzięki za komentarz 🙂

  • Odpowiedz
    Griffes
    20 kwietnia 2020 o 12:37

    5 stars
    Wszystkim bardzo smakuje! Musiałam trochę dłużej piec w piekarniku na szczęście nie spiekło się na górze piękny zapach i naprawdę dobra konsystencja. Dziękuję za przepis

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 kwietnia 2020 o 12:51

      Super, ciesze sie, ze smakowalo. Kazdy piekarnik piecze troche inaczej. Gdyby chlebek zaczal sie spiekac zawsze mozna go przykryc luzno kawalkiem folii aluminiowej i dokonczyc pieczenie. Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    LanaDelRey
    10 kwietnia 2020 o 12:49

    Chlebek wyszedł bardzo smaczny – chrupiący a zarazem wilgotny 🙂 Dziękuję za przepis!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 kwietnia 2020 o 15:30

      cieszę się, że smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Malwina
    18 listopada 2017 o 10:52

    Świetny sposób na wykorzystanie bananów 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      18 listopada 2017 o 11:20

      dokładnie 🙂

    Dodaj komentarz







    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

    shares