amerykańska/ ciasta/ Deser

Najlepszy chlebek bananowy z czekoladą i orzechami (video)

17 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 11 czerwca 2020 przez Aleksandra

Najlepszy przepis na chlebek bananowy, z mleczną czekoladą, orzechami i aromatycznymi przyprawami – cynamonem i kardamonem. Jest to bardziej ciasto, niż chlebek, jest raczej bardziej miękki niż większość bananowych chlebków, ale taka konsystencja bardziej mi odpowiada. Ciasto jest cudownie miękkie i wilgotne, najlepsze jeszcze ciepłe, z rozpuszczoną czekoladą i chrupiącymi orzechami (ale na drugi dzień jest też dobre). Jest to jeden z ulubionych wypieków w naszej rodzinie, musicie go koniecznie spróbować! 🙂

chlebek bananowy
chlebek bananowy przecięty na pół

Składniki:

składniki na chlebek bananowy
  • Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
  • Orzechy można pominąć.
  • Brązowy cukier sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, lubię również jego karamelowy smak.
  • Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
  • Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.

Jak zrobić chlebek bananowy krok po kroku:

rozgniecione banany na talerzu, pokrojona czekolada i orzechy, roztopione masło w garnku

Przygotować wszystkie składniki: 

  1. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki.
  2. W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę.
po lewej: mąka z przyprawami w misce, po prawej: jajka z cukrem w misie miksera

3. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.

4. Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.

po lewej: masło dodawane do ubitych jajek z cukrem, po prawej: mąka przesiewana przez sitko

5. Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.

6. Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy.

po lewej: masa na ciasto mieszana szpatułką, po prawej: orzechy i czekolada dodawane do ciasta

7. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.

8. Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.

powierzchnia ciasta wygładzana szpatułką, plasterki bananów są kładzione na cieście

9. Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana. Piec w 160 stopniach przez około 55 minut do suchego patyczka.

Przechowywanie i mrożenie:

  • Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
  • Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Zobacz też przepis na chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą.

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto bananowe z czekoladą i orzechami.
SAVE THIS RECIPE
banana bread on a chopping board
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 55 min
całkowity czas 1 godz 15 min
porcje 10 porcji
kalorie 385kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 duże jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 4 średnie banany ok. 400g
  • 1/2 banana w plasterkach
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
  • Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3, opcja góra dół.
  • Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
  • Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana.
  • Piec około 55 minut do suchego patyczka.

uwagi

  • Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
  • Orzechy można pominąć.
  • Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
  • Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.
  • Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
  • Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
danie deser
kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Jaga
    19 września 2020 o 08:06

    Nie pamiętam, który raz już robię chlebek z tego przepisu. Jest obłędny!

  • Odpowiedz
    Asia
    19 września 2020 o 05:29

    Piekę juz któryś raz. Niezawodny przepis. Chlebek wychodzi pyszny

  • Odpowiedz
    Bananagirl
    1 maja 2020 o 13:46

    Odkąd odkryłam ten przepis (początek kwietnia) pieklam go już chyba 5 razy najlepszy przepis na chleb bananowy jaki testowałam

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      1 maja 2020 o 14:13

      cieszę się! dzięki za komentarz 🙂

      • Odpowiedz
        Ola
        18 grudnia 2021 o 17:05

        Najlepszy przepis, tylko z niego korzystam. Chlebek, a raczej ciasto, jest wilgotny, puszysty, nie za słodki. Na ciepło można zjeść cały !

  • Odpowiedz
    Griffes
    20 kwietnia 2020 o 12:37

    5 stars
    Wszystkim bardzo smakuje! Musiałam trochę dłużej piec w piekarniku na szczęście nie spiekło się na górze piękny zapach i naprawdę dobra konsystencja. Dziękuję za przepis

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 kwietnia 2020 o 12:51

      Super, ciesze sie, ze smakowalo. Kazdy piekarnik piecze troche inaczej. Gdyby chlebek zaczal sie spiekac zawsze mozna go przykryc luzno kawalkiem folii aluminiowej i dokonczyc pieczenie. Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    LanaDelRey
    10 kwietnia 2020 o 12:49

    Chlebek wyszedł bardzo smaczny – chrupiący a zarazem wilgotny 🙂 Dziękuję za przepis!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 kwietnia 2020 o 15:30

      cieszę się, że smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Malwina
    18 listopada 2017 o 10:52

    Świetny sposób na wykorzystanie bananów 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      18 listopada 2017 o 11:20

      dokładnie 🙂

      • Odpowiedz
        Dominika
        11 czerwca 2020 o 11:37

        Mój pierwszy wypiek, który nie okazał się zakalcem! 🙂 Przepis fantastyczny, świetne opisane krok po kroku, zwłaszcza dla kogoś kto jest beztalenciem cukierniczym 😉 moja wersję zredukowalam jedynie o przyprawy oraz orzechy, których zwyczajnie nie miałam pod ręką ale i tak wyszło smacznie. Ciasto wilgotne i miękkie w środku. Na pewno nie raz jeszcze wykonam wg Twojego przepisu 🙂 Pozdrawiam!

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          11 czerwca 2020 o 12:02

          super, ciesze sie 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here