przepisy podstawowe/ sosy/ włoska

Sos marinara (szybki sos pomidorowy)

18 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.

Sos marinara w biało-czarnym garnku na drewnianej desce.

Składniki

Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku składników. Nie wymaga on długiego gotowania. Do jego przygotowania potrzebujecie: pomidorów, oliwy, cebuli, czosnku, oregano (suszonego) i bazylii (świeżej lub suszonej).

Najważniejszym składnikiem sosu pomidorowego są oczywiście pomidory. Bez dobrej jakości pomidorów w puszce sos będzie smakował tak sobie. Najczęściej kiepskie pomidory w puszce są po prostu kwaśne, co ratujemy dodając do sosu cukier. Dobrej jakości pomidory są tak pyszne i słodkie, że cukru wcale nie trzeba dodawać. Moje ulubione pomidory w puszce to ”MUTTI Pomidory drobno krojone”.

Można użyć również pomidorów w kostce (z puszki), całych pomidorów (z puszki) lub świeżych pomidorów.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu marinara.

Jak przygotować sos marinara krok po kroku

Cebula i oliwa w garnku. Podsmażona oliwa, czosnek i oregano w garnku.

KROK 1: Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.

KROK 2: Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.

Pomidory w puszce dodawane do garnka. Liście bazylii i sos pomidorowy w garnku.

KROK 3: Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.

KROK 4: Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.

Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.

Sos pomidorowy nabierany łyżką z biało-czarnego garnka.

Do czego można użyć sos marinara

  • jako sos do makaronu
  • jako sos do pizzy
  • jako dip – np. do frytek z cukinii, paluszków z ciasta do pizzy, panierowanych kawałków kurczaka
  • jako sos do lasagne
  • jako sos do gnocchi lub kopytek

Przechowywanie

Sos można przechowywać w lodówce ok. 5 dni lub zamrozić do ok. 6 miesięcy.

Makaron z sosem marinara na białym talerzu, udekorowany liśćmi bazylii.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Sos marinara (szybki sos pomidorowy)

Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Marinara sauce in a white-black pot topped with basil leaves.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 szklanki
kalorie 540kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 puszki pomidorów drobno pokrojonych polecam Mutti
  • 3-4 duże liście bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
  • Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
  • Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
  • Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie sos
kuchnia włoska
Keyword sos marinara, szybki sos pomidorowy z mięsem, włoski sos pomidorowy

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.