Uncategorized

Jak zrobić masło klarowane

22 września 2020 przez Aleksandra

Jeśli do tej pory kupowaliście masło klarowane, a może nawet jeszcze wcale go nie używaliście, mam dla Was prosty przepis jak zrobić je samemu w domu. Jest to bardzo proste i zajmie Wam ok. 5 minut! Masło klarowane jest idealne do smażenia. Możecie na nim smażyć wszelkiego rodzaju placki i naleśniki, a także mięso i kotlety. Potrawy smażone na maśle smakują o wiele lepiej niż smażone na oleju.

Masło klarowane nalewane łyżeczką do szklanki.

Co to jest masło klarowane?

Masło nie składa się tylko z tłuszczu – to ok. 82% tłuszczu i 18% wody i białek mleka. Po usunięciu wody i białek mleka zostaje nam czysty tłuszcz czyli masło klarowane. Na zwykłym maśle nie da się czegoś długo smażyć bo łatwo się pali – palą się właśnie te białka mleka. Na maśle klarowanym można smażyć wszystko tak, jak na oleju. Masło klarowane nie smakuje dokładnie tak pysznie jak zwykłe masło ale wciąż jest bardzo aromatyczne i smakuje o wiele lepiej niż zwykły olej.

Jak zrobić krok po kroku:

Co potrzebujecie: masło, średni garnek i małe sitko/łyżkę.

Masło jest topione w białym garnku.
  1. Masło (dowoloną ilość) kroimy w kostkę (można też zostawić w całości ale topienie masła dłużej zajmie) i dodajemy do średniego garnka.
  2. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu aż masło się roztopi, przy czym nie mieszamy (jeśli przemieszacie masło to te białka mleka będą bardziej rozproszone w maśle, przez co ciężej będzie je usunąć). Garnek zdjąć z ognia, na górze powinno się zebrać masło klarowane, a na dnie takie białawe masy.
Masło klarowane jest przelewane z garnka do szklanki. Białka mleka pozostałe w garnku.

3. Teraz wystarczy powoli odlać masło klarowane do jakiegoś czystego pojemnika – gotowe!

4. Te białawe masy wyrzucamy (jeśli nie chcecie nic marnować, można je dodać do np. pieczonych warzyw).

Białka mleka zbierane z powierzchni masła klarowanego małym sitkiem.

Czasami może się tak zdarzyć, że białawe masy zamiast opaść na dno, zbiorą się z wierzchu – to też jest ok. Wystarczy je zebrać z powierzchni małym sitkiem (musi mieć bardzo małe oczka) lub łyżką. Pozostałe na dnie masło klarowane jest gotowe do użycia. Z 250g masła otrzymacie ok. 190-200g masła klarowanego.

Przechowywanie:

Masło klarowane można teoretycznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Jak jeszcze kupowałam takie masło w sklepie, trzymałam je na półce zgodnie z instrukcją na opakowaniu i nic się z nim nigdy nie stało. Niestety gdy robimy masło klarowane w domu nigdy nie można być pewnym czy w 100% wyeliminowało się wszystkie białka z mleka, które mogą popsuć masło, dlatego ja domowe masło klarowane trzymam w lodówce. Można je przechowywać do 3 miesięcy.

Do czego można użyć masło klarowane:

Jak zrobić masło klarowane

Masło klarowane można bardzo szybko i prosto zrobić w domu.
Masło klarowane w szklance.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
całkowity czas 5 min
porcje 200 masła klarowanego
autor Aleksandra

składniki

  • 250 g masła

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Masło kroimy w kostkę (można też zostawić w całości ale topienie masła dłużej zajmie) i dodajemy do średniego garnka.Podgrzewamy na najmniejszym ogniu aż masło się roztopi, przy czym nie mieszamy (jeśli przemieszacie masło to te białka mleka będą bardziej rozproszone w maśle, przez co ciężej będzie je usunąć).
  • Garnek zdjąć z ognia, na górze powinno się zebrać masło klarowane, a na dnie takie białawe masy. Może się również zdarzyć, że białawe masy zostaną na powierzchni masła klarowanego – wtedy trzeba je zebrać sitkiem o bardzo drobnych oczkach lub łyżką.
  • Masło klarowane przelewany do czystego pojemnika i trzymamy szczelnie zamknięte w lodówce do 3 miesięcy.
Rodzaj dodatek do obiadu
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here