Impreza/ meksykańska i tex-mex/ mięso/ obiad w około 30 min na stole/ Sylwester/ wszystkie przepisy na obiad

Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)

29 sierpnia 2019 | Last Updated: 3 września 2019

Pyszny i szybki obiad w stylu meksykańskim. Pieczone fajitas z kurczaka to pocięta na paski pierś z kurczaka, kolorowe papryki, cebula i mnóstwo aromatycznych przypraw są pieczone na 1 blaszce w piekarniku. Potem robimy szybki sos z pieczonych warzyw i awokado, a całość zawijamy w tortille. Jest pysznie i szybko! Jeśli macie czas polecam zamarynować kurczaka i warzywa przez noc – mięso będzie jeszcze bardziej delikatne.
Jeśli szukacie szybkich obiadów z kuchni meksykańskiej, koniecznie spróbujcie quesadillas 🙂

Pieczone Fajitas z kurczaka na blaszce do pieczenia

Co to jest Fajitas z kurczaka?

To popularne danie kuchni Tex-Mex czyli Teksańsko-Meksykańskiej. Oryginalnie składa się ono ze steka pociętego w pastki,papryk i cebuli, grillowanych na grillu lub smażonych na patelni. Jest często podawane z tortillą, guacamole lub pico de gallo (salsa z pomidorów, cebuli i jalapeno). Ten przepis do wariacja nt. Fajitas, zamiast steku użyłam kurczaka, a całość piecze się na 1 blaszce.
Jak wiele bardzo popularnych meksykańskich dań, Fajitas nie pochodzi z Meksyku, a z Teksasu (tak właściwie w kuchni północnego Meksyku możemy znaleźć podobne danie – grillowany skirt steak o nazwie arracheras). W latach 1970-1980 danie zostało zapoczątkowane przez meksykańskich pracowników farm w Teksasie, którzy dostawali niezbyt lubiane kawałki wołowiny, w ramach zapłaty za pracę. Skirt steak jest dosyć twardym kawałkiem wołowiny, dlatego był on krótko grillowany i cięty na cienkie paski w poprzek włókien mięsa. Słowo Fajitas pochodzi od Hiszpańskiego słowa Faja, które oznacza właśnie pasek. Teraz Fajitas są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i restauracjach meksykańskich na całym świecie, gdzie przyrządzane są często również z kurczaka czy krewetek.

Pieczone Fajitas z kurczaka zawiniete w tortille na talerzu

Jak podajemy Fajitas z kurczaka?

  • najsmaczniej i z resztą najbardziej autentycznie jest zawijanie w tortille, ale świetne będzie też na pewno z ryżem
  • jako dodatki możecie zrobić tak jak w przepisie – sos z pieczonych warzyw z awokado, kolendy i jogurtu, lub np. guacamole czy salsę z pomidorów, cebuli i chilli
zblizenie na tortille z pieczonymi Fajitas z kurczaka

FAJITAS Z KURCZAKA – KROK PO KROKU:

  1. Przygotować sobie wszystkie składniki.
  2. Kurczaka pokroić w paski o grubości ok. 2.5 cm. Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, o grubości ok. 5 mm.

3. Przyprawy wymieszać z olejem i sokiem i skórką z limonki , potem wymieszać z kurczakiem, papryką i cebulą. Można je od razu piec lub (lepiej odstawić do marynowania na kilka godzin lub na noc.

4. Rozłożyć na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż kurczak będzie upieczony.

ZOBACZ JAK TO ZROBIĆ NA FILMIE:

Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)

Pyszny i szybki obiad w stylu meksykańskim. Pocięta na paski pierś z kurczaka, kolorowe papryki, cebula i mnóstwo aromatycznych przypraw są pieczone na 1 blaszce w piekarniku. uwaga: danie będzie jeszcze zmaczniejsze jeśli zostawimy mięso i warzywa do marynowania się przez noc
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 4 porcje
kalorie 480kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak i warzywa (na blaszkę):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 papryki najlepiej kolorowe
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne można więcej, do smaku
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 szklanka upieczonej papryki z cebulą 120g
  • 2 czubate łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, 60g
  • 1/2 awokado
  • sok z 1 limonki
  • listki z kilku gałązek świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo (do podania):

  • 7 małych tortilli
  • 1/2 awokado
  • świeża kolendra
  • marynowane papryczki jalapeno ze słoika, opcjonalnie
  • tarty cheddar lub inny żółty ser, opcjonalnie

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół lub 200 stopni z termoobiegiem.
  • Kurczaka pokroić w paski o grubości ok. 2.5 cm.
  • Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, o grubości ok. 5 mm.
  • Przyprawy wymieszać z olejem i sokiem i skórką z limonki , potem wymieszać z kurczakiem, papryką i cebulą. Można je od razu piec lub (lepieodstawić do marynowania na kilka godzin lub na noc. Rozłożyć na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
  • Piec ok. 15 minut, aż kurczak będzie upieczony (przekroić mięso w najgrubszej części i sprawdzić czy jest gotowe/białe). Jeśli będziecie piec z funkcją termoobiegu kurczak może się upiec szybciej. Jeśli użyjecie udek z kurczaka zamiast piersi, trzeba je piec odrobinę dłużej.
  • Zrobić sos: odłożyć 1 szklankę upieczonych warzyw i zmiksować z jogurtem, awokado, sokiem z cytryny i kolendrą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Tortille nadziewać pieczonym kurczakiem i warzywami, posypać tartym serem, dodać pokrojone na plasterki awokado, polać sosem, skropić sokiem z limonki i posypać listkami kolendry i ewentualnie marynowanym jalapeno.
  • Smacznego!

uwagi

– Zamiast piersi z kurczaka można również użyć udek, bez skóry i kości lub polędwiczek z kurczaka.
– Zamiast mieszanki przypraw podanej w przepisie można użyć gotowej przyprawy do taco. Przy kupowaniu zwróćcie uwagę na skład – powinny być w nim tylko przyprawy.

Nutrition

Kalorie: 480kcal
danie danie główne, obiad
kuchnia tex-mex
Keyword fajitas z kurczaka, kurczak po meksykańsku, pieczone fajitas z kurczaka

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply