makaron/ mięso/ obiad w około 30 min na stole/ wszystkie przepisy na obiad

Makaron z cukinią i kurczakiem w cytrynowym sosie śmietanowym.

9 sierpnia 2019 | Last Updated: 10 sierpnia 2019

Makaron z cukinią i kurczakiem to bardzo szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny, smakuje również dzieciom!
Chrupiąca cukinia i miękki kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym. Robi się prosto i szybko. Najważniejsze jest tutaj zabrązowienie kurczaka i cukinii, co da im dużo smaku, a potem doprawienie sosu sokiem z cytryny, co sprawia, że sos jest idealnie zbalansowany oraz lekki.

Moje inne szybkie makarony:

makaron z kurczakiem i cukinią na patelni
makaron z kurczakiem i cukinią w białej misce

Makaron z cukinią i kurczakiem – krok po kroku:

składniki na makaron z kurczakiem i cukinią
  1. Podsmażyć pierś z kurczaka z ziołami. Przełożyć na talerz.
  2. Podsmażyć cukinię, a potem czosnek.
  3. Dodać śmietanę i bulion, gotować chwilkę.
  4. Dodać ugotowany makaron, kurczaka i opcjonalnie mąkę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Makaron z cukinią i kurczakiem w cytrynowym sosie śmietanowym.

Chrupiąca cukinia i miękki kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 803kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 170 g makaronu np. fusilli lub penne
  • 2 małe piersi z kurczaka 300g
  • 1 mała cukinia 250g
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30-36%
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka lub 1/2 łyżeczki bulionu w proszku (używam EKO kostek bulionowyc+ 1/4 szklanki wody z gotowania się makaronu
  • 1 łyżeczka mąki opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (czyli powinien być lekko leciutko twardy). Jeśli zamiast bulionu używacie wody z gotowania się makaronu, trzeba odlać 1/4 szklanki w trakcie jego gotowania.
  • Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Cukinię pokroić w 1/2 cm pół-plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na największym ogniu, dodać kurczaka. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać od czasu do czasu, aż kurczak będzie złocisty i prawie całkowicie usmażony. Przełożyć na talerz.
  • Na patelnię dodać cukinię i tak samo usmażyć ją jak kurczaka. Na początku nie mieszać, dając jej się zabrązowić, a potem mieszać i smażyć jeszcze minutę, cukinia powinna być wciąż lekko twarda.
  • Dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Dodać śmietanę oraz bulion (lub 1/2 łyżeczki bulionu w proszku (używam EKO kostek bulionowyc+ 1/4 szklanki wody z gotowania się makaronu), gotować 2-3 minuty, na średnio-niskim ogniu, aż sos się lekko zagęści.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię, dodać mąkę (opcjonalnie, dodaję ją żeby zagęścić sooraz ugotowany makaron. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 803kcal
danie danie główne, obiad
kuchnia międzynarodowa
Keyword makaron z kurczakiem i cukinią, sos śmietanowy do makaronu

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz