OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Kanapka Sabich – chlebki pita z bakłażanem, jajkiem i zielonym sosem tahini

16 czerwca 2020 przez Aleksandra

Kanapka Sabich to bliskowschodni, a dokładniej izraelski fast food. Są to chlebki pita wypełnione smażonym bakłażanem, jajkiem na twardo, sałatką z ogórka i pomidora oraz zielonym sosem z tahini. Są naprawdę przepyszne, to jeden z moich ulubionych przepisów na bezmięsny obiad (mięsożercy też będą najedzeni ;)).

dwie kanapki sabich z bakłażanem, jajkami i zielonym sosem tahini na białym talerzu

Składniki:

Do zrobienia kanapki Sabich będziecie potrzebować chlebów pita, jajek na twardo, bakłażana, sałatki z ogórka i pomidora oraz zielonego sosu tahini (sos tahini z ziołami).

Przy kupowaniu bakłażana warto jest zwrócić uwagę na to, żeby jego skórka była napięta i gładka. Mniej świeży bakłażan będzie miał pomarszczoną skórkę, która prawdopodobnie będzie twarda i bardzo nieprzyjemna do jedzenia. Jeśli tylko takiego bakłażana macie pod ręką, lepiej byłoby go obrać przed smażeniem.

składniki na kanapkę sabich

Jak przygotować chlebki pita z bakłażanem i jajkami krok po kroku:

Zaczynamy o przygotowania zielonego sosu tahini: wystarczy zmiksować w blenderze pietruszkę, kolendrę, pastę tahini, sok z cytryny, ząbki czosnku, miód, przyprawy i doprawić solą i pieprzem. Z podanego przepisu wyjdzie Wam trochę więcej sosu (jak na zdjęciu, ok. 3/4 szklanki) niż potrzebne jest do chlebków pita, ale jest naprawdę pyszny i możecie go wykorzystać do innych dań, tak samo jak pesto, czyli np. posmarować nim kanapki, wykorzystać jako sos do sałatki lub do pieczonych warzyw.

Można go przechowywać w lodówce do ok. tygodnia pod warunkiem, że nalejecie na jego powierzchnię cienką warstę oliwy z oliwek (zapobiegnie psuciu się sosu).

Jeśli nie możecie znaleźć kolendry, można go zrobić tylko z pietruszką ale smakuje lepiej z użyciem dwóch rodzajów ziół.

słoik z zielonym sosem tahini, wokól liście pietruszki, chlebki pita i sos tahini w misce

Następnie gotujemy jajka na twardo, bakłażan smażymy z dwóch stron, aż będzie złocisty (nie ma potrzeby solić bakłażana). Robimy sałatkę z ogórka i pomidorów.

kolaż 3 zdjęć przedstawiający etapy przygotowania kanapki sabich

Całość: chlebki pita podgrzewamy, smarujemy pastą, nakładamy do środka plastry bakłażana, jajko przecięte na pół, oraz trochę sałatki.

Smacznego!

dwa chlebki pita z bakłażanem i jajkami trzymane w rękach

Inne moje przepisy w stylu bliskowschodnim:

Kanapka Sabich – chlebki pita z bakłażanem, jajkami i zielonym sosem tahini

Kanapka Sabich to bliskowschodni, a dokładniej izraelski fast food. Są to chlebki pita wypełnione smażonym bakłażanem, jajkiem na twardo, sałatką z ogórka i pomidora oraz zielonym sosem z tahini.
SAVE THIS RECIPE
sabich sandwich
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 40 min
porcje 2 porcje (4 chlebki pita)
kalorie 981kcal
autor Aleksandra

składniki

składniki:

  • 4 chlebki pita
  • 1 mały bakłażan
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • 4 duże jajka

sałatka z ogórka i pomidora:

  • 1 mały pomidor
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

zielony sos tahini:

  • 1 mały pęczek pietruszki 25 g (waga samych liści)
  • 1 pęczek kolendry 25g (waga samych liści)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/4 szklanki pasty tahini 4 łyżki (70g)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta: mielonej kolendry kuminu, kardamonu i goździków (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Robimy sos: wszystkie składniki na sos dodajemy do pojemnika blendera. Zmiksować aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać trochę chili jeśli lubicie ostrzejsze dania.
  • Gotujemy jajka: jajka dodać do małego garnka i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 minut 30 sekund na dużym ogniu (to moja ulubiona metoda). Natychmiast dodajemy jajka do zimnej wody, jak się lekko ochłodzą – obieramy i kroimy na pół.
  • Robimy sałatkę: pomidor i ogórek pokroić w małą kostkę (można je obrać ze skórki jeśli chcecie). Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  • Smażymy bakłażan: bakłażan pokroić na plastry 1cm. Rozgrzać olej na dużym patelni i smażyć bakłażan w dwóch turach, aż będzie miękki i ładnie zabrązowiony z dwóch stron. Przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu doprawić solą i pieprzem (bakłażam musi być jeszcze gorący).
  • Podgrzać chlebki pita: można to zrobić na suchej patelni lub na opiekaczu do kanapek. Podgrzewamy chlebki aż będą ciepłe i lekko zabrązowione.
  • Składamy całość: chlebki pita częściowo rozcinamy (trochę mniej niż do połowy), smarujemy czubatą łyżką sosu z dwóch stron (można więcej), nakładamy 2-3 plastry bakłażana, 2 łyżki sałatki i dwie połówki jajka.
  • Smacznego!

uwagi

  • Prawdopodobnie nie wykorzystacie całego sosu tahini. Można go użyć tak jak pesto, dodać do sałatki, jako dodatek do pieczonych warzyw lub polać na kanapkę.
  • Sos: można użyć tylko pietruszki jeśli nie możecie znaleźć kolendry (ale lepsze jest z pietruszką i kolendrą).
  • Bakłażana nie trzeba solić, nie będzie gorzki. Solenie jednak może pomóc smażeniu bakłażana – szybciej się zabrązowi i wchłonie mniej tłuszczu. Jeśli macie czas to można posolić go z dwóch stron, odstawić na 15-20 minut, a potem dokładnie wytrzeć ręcznikami papierowymi.
  • Na co uważać przy kupowaniu bakłażana – skórka powinna być napięta i świecąca. Jeśli nie macie świeżego bakłażana / jego skórka jest trochę pomarszczona, lepiej jest go obrać ze skórki przed smażeniem (inaczej skórka może być twarda).
  • Przechowywanie / jak zrobić naprzód: można sobie przygotować wcześniej wszystkie składniki na kanapkę i złożyć ją przed podaniem. Dobrze by było podgrzać chlebki pita i bakłażana jeśli macie taką możliwość, kanapka smakuje najlepiej lekko ciepła, ale na zimno też jest dobra.
  • Jak przechowywać zielony sos tahini: w lodówce do ok. 2 dni. Można go przechowywać dłużej, ok. tygodnia jeśli polejecie cienką warstwę oleju na wierzch sosu, co zabezpieczy go przed psuciem się. Słoiczek z sosem trzeba dobrze zamknąć.
  • Kalorie = 1 porcja = 1/2 przepisu = 2 chlebki pita. To są tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne, obiad
kuchnia blisko-wschodnia, izraelska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Edyta
    31 marca 2023 o 15:56

    5 stars
    Pyszne danie! Idealne na zdrowa kolację, mniam!

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here