jajka na śniadanie/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza/ Śniadanie/ śniadanie słone/ wszystkie przepisy na obiad/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE/ włoska

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem

2 marca 2018 (Last Updated: 16 grudnia 2018)

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem

Frittata to włoski pieczony omlet. To mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystaczy wziąć dowolne składniki, krótko je podsmażyć, połączyć z lekko ubitymi jajkami i do piekarnika! Po ok. 20 minutach pieczenia pyszny i lekki obiad czeka na stole.

Fritattę najczęściej robi się na patelni, którą można włożyć do piekarnika, najpierw smażymy krótko składniki omletu, zalewamy jajkami, smażymy kilka minut na patelni, a potem wkładamy ją do piekarnika, żeby jajka się ścieły. Można też oczywiście warzywa podsmażyć na patelni, przełożyć do foremki do pieczenia, zalać jajkami i piec, jedyny minus jest taki, że brudzimy dwa naczynia zamiast jednego, ale rezultat jest jednakowo pyszny.

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata
Print
0 from 0 votes

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem

2 porcje obiadowe lub 3 śniadaniowe
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2

składniki

  • 6 dużych jajek
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany 36% lub mleka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 mała cukinia 170g
  • duża garść szpinaku 50g
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 60 g serka koziego twarożku, jak na kanapki

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Jajka połączyć z mlekiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem, dobrze rozbełtać trzepaczką lub mikserem.
  • Cukinię pokroić na półplasterki 0,5mm, szpinak dokładnie opłukać (przy dużych liściach obciąć łodyżki), czosnek drobno pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cukinię, smażyć na średnio-wysokim ogniu 3 minuty, aż zmięknie i będzie lekko zabrązowiona.
  • Dodać szpinak i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund (grubsze i większe liście szpinaku będą potrzebować trochę dłużej).
  • Jeśli używacie patelni, którą można włożyć do piekarnika - to na tą patelnię wlać mieszaninę jajeczną, wymieszać, smażyć jeszcze ok 2 minuty bez mieszania, zdjąć z ognia, rozłożyć na wierzchu łososia pokrojonego na mniejsze kawałki i serek kozi podzielony łyżeczką na części. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut do ścięcia się masy.
  • Jeżeli używacie naczynia do pieczenia – na jego dnie rozłożyć cukinię z czosnkiem przełożone z patelni, zalać to mieszaniną jajeczną, a na wierzchu rozłożyć łososia i serek kozi. Piec około 15-20 minut, aż jajka się zetną. Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości użytego naczynia. Żeby sprawdzić czy frittata już jest gotowa wystarczy lekko potrząsnąć naczyniem – masa jajeczna ma się nie ruszać.
  • Najlepiej smakuje ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno, np. jako przekąska do pracy czy na piknik.

uwagi

- Zamiast serka koziego można użyć mozarelli, ale jako, że ma ona o wiele mniej smaku niż ser kozi to polecam dodać ok. 2 łyżki tartego parmezanu do masy jajecznej. Z serkiem kozim smakuje jednak najlepiej.

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata  Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem Smoked salmon, zucchini, spinach and goat's cheese frittata

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz