OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Ryż z kalafiora

9 maja 2021 | Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2021 przez Aleksandra

Ryż z kalafiora to pyszny pomysł na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Może być podany jako dodatek do dania głównego, wygląda i smakuje podobnie jak ryż, ale jest mniej kaloryczny (mi akurat smakuje bardziej niż zwykły ryż!). Kalafior rozdrabniamy w malakserze, aż będzie przypominał ziarna ryżu, następnie smażymy na maśle z czosnkiem i doprawiamy parmezanem, pietruszką i skórką z cytryny. Smakuje genialnie!

Innym świetnym pomysłem na kalafior są steki z kalafiora.

Ryż z kalafiora w zielonej misce posypany pietruszką i skórką z cytryny.

Składniki

(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

Oto co potrzebujecie do przygotowania ryżu z kalafiora:

  • kalafior – najlepiej świeży, ale może też być mrożony (ale ”ryż” nie będzie chrupiący)
  • ser parmezan – można tez użyć grana padano albo pominąć (ale bardzo polecam, bo dodaje dużo smaku)
  • bulion – może być warzywny lub z kurczaka, można też dodać wodę z dobrej jakości kostkami bulionowymi
  • masło
  • czosnek
  • skórka z cytryny
  • posiekana pietruszka
Składniki na ryż z kalafiora.

Jak zrobić ryż z kalafiora krok po kroku

Kolaż trzech zdjęć pokazujący jak przygotować ryż z kalafiora.

KROK 1: Przerabiamy kalafiora na ”ryż”: Odciąć zewnętrzne liście kalafiora (można je wyrzucić, albo zostawić sobie i dodać do domowego bulionu warzywnego). Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Odmierzamy 500g potrzebne do tego przepisu.

Masło z czosnkiem na patelni. Ryż z kalafiora na patelni.

KROK 2: Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.

KROK 3: Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.

Bulion dodawany do ryżu z kalafiora na patelni. Parmezan, skórka z cytryny i natka pietruszki dodawane do ryżu z kalafiora na patelni.

KROK 4: Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.

KROK 5: Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Ryż z kalafiora w zielonej misce nabierany na widelec.

Inne metody przygotowania ryżu z kalafiora

Ryż z kalafiora można również przyrządzić w piekarniku: wystarczy wymieszać wszystkie składniki oprócz bulionu (nie będzie potrzebny) i rozłożyć w równej warstwie na blaszce do pieczenia. Piec w 200°C przez ok. 10-15 minut, lub aż kalafior będzie miękki. To dobry sposób na przygotowanie dużej ilości ryżu z kalafiora, ale wychodzi on trochę mniej chrupiący niż z patelni.

Przechowywanie

Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Z czym podać ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora na białym talerzu posypany pietruszką i skórką z cytryny.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora to pyszny pomysł na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Może być podany jako dodatek do dania głównego, wygląda i smakuje podobnie jak ryż. Kalafior rozdrabniamy w malakserze, aż będzie przypominał ziarna ryżu, następnie smażymy na maśle z czosnkiem i doprawiamy parmezanem, pietruszką i skórką z cytryny. Smakuje genialnie!
Parmesan cauliflower rice in a green bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 porcje
kalorie 152kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 500 g kalafiora 1 bardzo mały kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki 125g bulionu, warzywnego lub z kurczaka
  • 45 g tartego sera parmezan
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przerabiamy kalafiora na ”ryż”: Odciąć zewnętrzne liście kalafiora. Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
  • Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
  • Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Parmezan (lub grana padano) można pominąć, ale polecam go dodać bo dodaje bardzo dużo smaku.
  • Przechowywanie: Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj dodatek do obiadu
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Polikosia
    30 maja 2022 o 12:40

    Megaaaa, ryż w wersji fit okazuje się być przepyszny. Dziękuję za przepis i Polecam

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here