mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie

9 lutego 2021 | Ostatnia aktualizacja: 10 lutego 2021 przez Aleksandra

Super pomysł na pieczone piersi z kurczaka. Kurczaka smarujemy pastą z majonezu zmieszanego z parmezanem, suszonym czosnkiem i ziołami, a następnie pieczemy. Mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste, smakuje przepysznie!

Kurczaka podałam z puree z ziemniaków z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem oraz brokułami ugotowanymi na parze.

Piersi z kurczaka w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.
Piersi z kurczaka przekrojone na pół w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do zrobienia tego przepisu:

  • piersi z kurczaka (można również użyć podudzi bez kości lub polędwiczek z indyka)
  • majonez
  • ser Parmezan (lub Grana Padano)
  • suszony czosnek
  • zioła włoskie (lub zioła prowansalskie)
Składniki potrzebne na piersi z kurczaka w majonezie.

Jak zrobić krok po kroku:

Krok 1: Nagrzewamy piekarnik do 220°C / gaz 7 (opcja góra-dół).

Piersi z kurczaka w białym naczyniu do zapiekania.

Krok 2: Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem w ich najgrubszej części (tylko lekko, wciąż mają przypominać piersi z kurczaka, a nie kotlety, dzięki temu będą się bardziej równomiernie piekły). Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron (solimy delikatnie bo ser Parmezan jest już słony).

Pasta z majonezu, parmezanu i ziół w białej misce.

Krok 3: W małej misce mieszamy majonez, tarty Parmezan, suszony czosnek i zioła.

Piersi z kurczaka nasmarowane pastą z majonezu, sera i ziół w białym naczyniu do zapiekania.

Krok 4: Pastą nacieramy kurczaka z dwóch stron (więcej nakładamy na górze).

Krok 5: Pieczemy ok. 17-19 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy kurczak nie brązowi się za bardzo – jeśli tak to można go przykryć luźno folią aluminiową.

Jak sprawdzić czy kurczak jest gotowy: najprościej jest zmierzyć temperaturę kurczaka termometrem do mięsa. Termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa. Temperatura powinna wynosić 70°C (bezpieczna temperatura spożywania drobiu to 74°C, kurczak podczas 'odpoczywania' po pieczeniu powinien dojść do tej temperatury). Jeśli nie macie termometru to po prostu trzeba przekroić pierś w jej najgrubszej części i sprawdzić czy mięso jest białe a nie różowe, wypływające soki powinny być czyste.

Mięso odkładamy na 5-10 minut do odpoczęcia, potem podajemy.

Smacznego!

Piersi z kurczaka w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie

Super pomysł na pieczone piersi z kurczaka. Kurczaka smarujemy pastą z majonezu zmieszanego z parmezanem, suszonym czosnkiem i ziołami, a następnie pieczemy. Mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste, smakuje przepysznie!
SAVE THIS RECIPE
Parmesan mayo chicken on a green plate with mashed potatoes and broccoli.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 19 min
całkowity czas 24 min
porcje 2 porcje
kalorie 416kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 220°C / gaz 7 (opcja góra-dół).
  • Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem w ich najgrubszej części (tylko lekko, wciąż mają przypominać piersi z kurczaka, a nie kotlety, dzięki temu będą się bardziej równomiernie piekły). Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron (solimy delikatnie bo ser Parmezan jest już słony).
  • W małej misce mieszamy majonez, tarty Parmezan, suszony czosnek i zioła.
  • Pastą nacieramy kurczaka z dwóch stron (więcej nakładamy na górze).
  • Pieczemy ok. 17-19 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy kurczak nie brązowi się za bardzo – jeśli tak to można go przykryć luźno folią aluminiową. Jak sprawdzić czy kurczak jest gotowy: najprościej jest zmierzyć temperaturę kurczaka termometrem do mięsa. Termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa. Temperatura powinna wynosić 70°C (bezpieczna temperatura spożywania drobiu to 74°C, kurczak podczas 'odpoczywania' po pieczeniu powinien dojść do tej temperatury). Jeśli nie macie termometru to po prostu trzeba przekroić pierś w jej najgrubszej części i sprawdzić czy mięso jest białe a nie różowe, wypływające soki powinny być czyste.
  • Mięso odkładamy na 5-10 minut do odpoczęcia, potem podajemy.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa
Keyword kurczak w majonezie, pieczone piersi z kurczaka, piersi z kurczaka w majonezie

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.