mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie

9 lutego 2021 | Ostatnia aktualizacja: 10 lutego 2021 przez Aleksandra

Super pomysł na pieczone piersi z kurczaka. Kurczaka smarujemy pastą z majonezu zmieszanego z parmezanem, suszonym czosnkiem i ziołami, a następnie pieczemy. Mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste, smakuje przepysznie!

Kurczaka podałam z puree z ziemniaków z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem oraz brokułami ugotowanymi na parze.

Piersi z kurczaka w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.
Piersi z kurczaka przekrojone na pół w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do zrobienia tego przepisu:

  • piersi z kurczaka (można również użyć podudzi bez kości lub polędwiczek z indyka)
  • majonez
  • ser Parmezan (lub Grana Padano)
  • suszony czosnek
  • zioła włoskie (lub zioła prowansalskie)
Składniki potrzebne na piersi z kurczaka w majonezie.

Jak zrobić krok po kroku:

Krok 1: Nagrzewamy piekarnik do 220°C / gaz 7 (opcja góra-dół).

Piersi z kurczaka w białym naczyniu do zapiekania.

Krok 2: Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem w ich najgrubszej części (tylko lekko, wciąż mają przypominać piersi z kurczaka, a nie kotlety, dzięki temu będą się bardziej równomiernie piekły). Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron (solimy delikatnie bo ser Parmezan jest już słony).

Pasta z majonezu, parmezanu i ziół w białej misce.

Krok 3: W małej misce mieszamy majonez, tarty Parmezan, suszony czosnek i zioła.

Piersi z kurczaka nasmarowane pastą z majonezu, sera i ziół w białym naczyniu do zapiekania.

Krok 4: Pastą nacieramy kurczaka z dwóch stron (więcej nakładamy na górze).

Krok 5: Pieczemy ok. 17-19 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy kurczak nie brązowi się za bardzo – jeśli tak to można go przykryć luźno folią aluminiową.

Jak sprawdzić czy kurczak jest gotowy: najprościej jest zmierzyć temperaturę kurczaka termometrem do mięsa. Termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa. Temperatura powinna wynosić 70°C (bezpieczna temperatura spożywania drobiu to 74°C, kurczak podczas 'odpoczywania’ po pieczeniu powinien dojść do tej temperatury). Jeśli nie macie termometru to po prostu trzeba przekroić pierś w jej najgrubszej części i sprawdzić czy mięso jest białe a nie różowe, wypływające soki powinny być czyste.

Mięso odkładamy na 5-10 minut do odpoczęcia, potem podajemy.

Smacznego!

Piersi z kurczaka w majonezie na zielonym talerzu z ziemniakami i brokułami.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie

Super pomysł na pieczone piersi z kurczaka. Kurczaka smarujemy pastą z majonezu zmieszanego z parmezanem, suszonym czosnkiem i ziołami, a następnie pieczemy. Mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste, smakuje przepysznie!
SAVE THIS RECIPE
Parmesan mayo chicken on a green plate with mashed potatoes and broccoli.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 19 min
całkowity czas 24 min
porcje 2 porcje
kalorie 416kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 220°C / gaz 7 (opcja góra-dół).
  • Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem w ich najgrubszej części (tylko lekko, wciąż mają przypominać piersi z kurczaka, a nie kotlety, dzięki temu będą się bardziej równomiernie piekły). Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron (solimy delikatnie bo ser Parmezan jest już słony).
  • W małej misce mieszamy majonez, tarty Parmezan, suszony czosnek i zioła.
  • Pastą nacieramy kurczaka z dwóch stron (więcej nakładamy na górze).
  • Pieczemy ok. 17-19 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy kurczak nie brązowi się za bardzo – jeśli tak to można go przykryć luźno folią aluminiową. Jak sprawdzić czy kurczak jest gotowy: najprościej jest zmierzyć temperaturę kurczaka termometrem do mięsa. Termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa. Temperatura powinna wynosić 70°C (bezpieczna temperatura spożywania drobiu to 74°C, kurczak podczas 'odpoczywania’ po pieczeniu powinien dojść do tej temperatury). Jeśli nie macie termometru to po prostu trzeba przekroić pierś w jej najgrubszej części i sprawdzić czy mięso jest białe a nie różowe, wypływające soki powinny być czyste.
  • Mięso odkładamy na 5-10 minut do odpoczęcia, potem podajemy.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here