ciasta/ Deser/ Walentynki

Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym (chocolate chip cookie cake)

5 maja 2021 | Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2021 przez Aleksandra

Przepyszne ciasto z kawałkami czekolady i maślanym kremem czekoladowym. Jest bardzo wilgotne, miękkie i zbite – smakuje jak amerykańskie ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies), a jego konsystencja na brzegach przypomina ciasto a w środku brownies. Jest to właściwie przepis (lekko zmodyfikowany) na ciastka z czekoladą, ale pieczone w dużej foremce jako jedno duże ciastko. Ciasto jest absolutnie rewelacyjne w smaku i intensywnie czekoladowe!

Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym w kształcie serca na szarym tle.

Tort urodzinowy

To przepyszne ciasto było tortem urodzinowym na 4te urodziny mojej córki (dlatego też piekłam je w foremce w kształcie serca). Nasze poprzednie torty:

1wsze urodziny: number cake

2gie urodziny: tort marchewkowy

3cie urodziny: sernik bez pieczenia z jogurtu greckiego z musem morelowym

To ciasto nadawałoby się również świetnie na dzień matki lub walentynki.

Kawałek ciasta z czekoladą i kremem czekoladowym na białym talerzu.

Składniki

(Dokładna lista składników znajduje się na końcu postu)

Przepis na to ciasto to zmodyfikowany przepis na chocolate chip cookies (amerykańskie ciastka z czekoladą, w tym poście jest napisane więcej o wszystkich składnikach). Zmieniłam parę rzeczy:

  • Dodałam tylko czekoladę (pominęłam orzechy): można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
  • Dodałam mniej cukru (samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale w połączeniu z kremem już tak), więcej jajek oraz skrobię kukurydzianą, żeby ciasto było bardziej miękkie w porównaniu do ciastek. Nie zamieniamy brązowego cukru na zwykły biały – ilość sody jest dopasowana do zawartości konkretnego cukru, dodatkowo ciasto byłoby bardziej chrupiące niż miękkie.
  • Dodałam różową posypkę cukrową, żeby ciasto wyglądało ładniej i bardziej 'dziewczęco’. Można ją pominąć.
  • Część czekolady można wymienić na orzechy lub m&ms lub inne dodatki, które lubicie.
Składniki na ciasto z czekoladą.

Na maślany krem czekoladowy potrzebujecie tylko 6 składników:

  • masło – musi być miękkie!
  • kakao – dobrej jakości
  • cukier puder
  • śmietana lub mleko – do rozrzedzenia kremu
  • ekstrakt waniliowy – opcjonalnie
  • sól – podkreśla słodki smak
Składniki na krem czekoladowy.

Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.

Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.

Jak zrobić to ciasto krok po kroku

Zaczynamy od zrobienia ciasta

Cukier i masło w misce. Zmiksowany cukier z masłem w misce.

KROK 1: Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru.

KROK 2: Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).

Zmiksowany cukier z masłem i jajkami.

KROK 3: Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.

KROK 4: Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.

Mąka przesiewana do miski. Ciasto w misce.

KROK 5: Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą.

KROK 6: Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.

Ciasto i kawałki czekolady w misce. Ciasto w foremce do pieczenia w kształcie serca.

KROK 7: Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.

KROK 8: Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.

KROK 9: Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.

Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.

Robimy krem czekoladowy

Ubite masło w białej misce. Mąka przesiewana do miski.

KROK 1: W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.

KROK 2: Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.

Krem czekoladowy w białej misce. Krem czekoladowy wyciskany na ciasto.

KROK 3: Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.

KROK 4: Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.

Smacznego!

Przechowywanie

To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.

Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym w kształcie serca na szarym tle.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym (chocolate chip cookie cake)

Przepyszne ciasto z kawałkami czekolady i maślanym kremem czekoladowym. Jest bardzo wilgotne, miękkie i zbite – smakuje jak amerykańskie ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies), a jego konsystencja na brzegach przypomina ciasto a w środku brownies. Jest to właściwie przepis (lekko zmodyfikowany) na ciastka z czekoladą, ale pieczone w dużej foremce jako jedno duże ciastko. Ciasto jest absolutnie rewelacyjne w smaku i intensywnie czekoladowe!
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Heart-shaped chocolate chip cookie cake on a grey background.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 10 porcji
kalorie 593kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli nie aromatu!
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 135 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki posypki cukrowej opcjonalnie

krem czekoladowy:

  • 115 g miękkiego masła
  • 35 g kakao
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub mleka

wykonanie

Pieczemy ciasto:

  • Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru. Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.
  • Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą. Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.
  • Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
  • Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
  • Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
  • Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.

Przygotowujemy krem czekoladowy:

  • W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
  • Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.
  • Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
  • Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
  • Można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
  • Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.
  • Przechowywanie: To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
  • Ilość porcji: 8-10.
  • Kalorie = 1 porcja (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword ciasto z czekoladą i kremem, ciasto z kawałkami czekolady

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here