Przepyszne ciasto z kawałkami czekolady i maślanym kremem czekoladowym. Jest bardzo wilgotne, miękkie i zbite – smakuje jak amerykańskie ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies), a jego konsystencja na brzegach przypomina ciasto a w środku brownies. Jest to właściwie przepis (lekko zmodyfikowany) na ciastka z czekoladą, ale pieczone w dużej foremce jako jedno duże ciastko. Ciasto jest absolutnie rewelacyjne w smaku i intensywnie czekoladowe!
![Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym w kształcie serca na szarym tle.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-everyday-delicious-1-1198x1800.jpg)
Tort urodzinowy
To przepyszne ciasto było tortem urodzinowym na 4te urodziny mojej córki (dlatego też piekłam je w foremce w kształcie serca). Nasze poprzednie torty:
1wsze urodziny: number cake
2gie urodziny: tort marchewkowy
3cie urodziny: sernik bez pieczenia z jogurtu greckiego z musem morelowym
To ciasto nadawałoby się również świetnie na dzień matki lub walentynki.
![Kawałek ciasta z czekoladą i kremem czekoladowym na białym talerzu.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-everyday-delicious-3-1198x1800.jpg)
Składniki
(Dokładna lista składników znajduje się na końcu postu)
Przepis na to ciasto to zmodyfikowany przepis na chocolate chip cookies (amerykańskie ciastka z czekoladą, w tym poście jest napisane więcej o wszystkich składnikach). Zmieniłam parę rzeczy:
- Dodałam tylko czekoladę (pominęłam orzechy): można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
- Dodałam mniej cukru (samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale w połączeniu z kremem już tak), więcej jajek oraz skrobię kukurydzianą, żeby ciasto było bardziej miękkie w porównaniu do ciastek. Nie zamieniamy brązowego cukru na zwykły biały – ilość sody jest dopasowana do zawartości konkretnego cukru, dodatkowo ciasto byłoby bardziej chrupiące niż miękkie.
- Dodałam różową posypkę cukrową, żeby ciasto wyglądało ładniej i bardziej 'dziewczęco’. Można ją pominąć.
- Część czekolady można wymienić na orzechy lub m&ms lub inne dodatki, które lubicie.
![Składniki na ciasto z czekoladą.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/olbrzymie-ciastko-z-czekolada-skladniki.jpg)
Na maślany krem czekoladowy potrzebujecie tylko 6 składników:
- masło – musi być miękkie!
- kakao – dobrej jakości
- cukier puder
- śmietana lub mleko – do rozrzedzenia kremu
- ekstrakt waniliowy – opcjonalnie
- sól – podkreśla słodki smak
![Składniki na krem czekoladowy.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/krem-czekoladowy-skladniki.jpg)
Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.
Jak zrobić to ciasto krok po kroku
Zaczynamy od zrobienia ciasta
![Cukier i masło w misce. Zmiksowany cukier z masłem w misce.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-prep-1.jpg)
KROK 1: Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru.
KROK 2: Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).
![Zmiksowany cukier z masłem i jajkami.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-prep-2.jpg)
KROK 3: Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
KROK 4: Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.
![Mąka przesiewana do miski. Ciasto w misce.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-prep-3.jpg)
KROK 5: Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą.
KROK 6: Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.
![Ciasto i kawałki czekolady w misce. Ciasto w foremce do pieczenia w kształcie serca.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-prep-4.jpg)
KROK 7: Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
KROK 8: Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
KROK 9: Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.
Robimy krem czekoladowy
![Ubite masło w białej misce. Mąka przesiewana do miski.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-frosting-prep-1.jpg)
KROK 1: W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
KROK 2: Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.
![Krem czekoladowy w białej misce. Krem czekoladowy wyciskany na ciasto.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-frosting-krem-czekoladowy-prep-2.jpg)
KROK 3: Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
KROK 4: Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
Smacznego!
Przechowywanie
To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
![Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym w kształcie serca na szarym tle.](https://www.everyday-delicious.com/wp-content/uploads/2021/05/chocolate-chip-cookie-cake-everyday-delicious-2-1198x1800.jpg)
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym (chocolate chip cookie cake)
składniki
ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli nie aromatu!
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 90 g mlecznej czekolady
- 135 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki posypki cukrowej opcjonalnie
krem czekoladowy:
- 115 g miękkiego masła
- 35 g kakao
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
- duża szczypta soli
- 1 łyżka śmietany kremówki lub mleka
Would you like to save this?
wykonanie
Pieczemy ciasto:
- Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru. Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).
- Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą. Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.
- Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
- Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
- Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
- Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.
Przygotowujemy krem czekoladowy:
- W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
- Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.
- Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
- Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
- Smacznego!
uwagi
- Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
- Można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
- Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.
- Przechowywanie: To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
- Ilość porcji: 8-10.
- Kalorie = 1 porcja (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy